euro 2020

Ovo je Indexova idealna momčad Eura

IZA NAS je još jedno Europsko prvenstvo, a naslovom najbolje momčadi Europe okitila se Italija, koja je nakon penala pobijedila Englesku na Wembleyju. 

S obzirom na to da je prvenstvo gotovo, odabrali smo momčad od najboljih 11 igrača na njemu. Naravno, ona je plod subjektivne misli novinara Indexa, pa se može u mnogočemu razlikovati od one koju biste vi sastavili. Slobodno nam u komentarima napišite kako bi izgledala vaša momčad.

Golman

Gianluigi Donnarumma (Italija): Najzaslužniji je što je njegova reprezentacija osvojila europski naslov. U četiri utakmice nokaut-faze primio je jednako toliko golova, ali je u raspucavanju penala i u polufinalu i u finalu obranio odlučujuće udarce. Morati za finale i Saku za titulu.

Počasni spomen: Jordan Pickford. Do finala je primio samo jedan gol u šest utakmica. Međutim, taj je bio iz velemajstorski izvedenog slobodnjaka koji k tome nije trebao biti priznat. Činjenica je kako je Engleska u polju igrala sjajnu obranu, zbog čega joj suparnici nisu imali puno prilika, ali sve što je dolazilo do gola, njen vratar je branio. Skinuo je i dva penala u raspucavanju u finalu.

Obrana

Denzel Dumfries (Nizozemska): Kada bilo koji igrač u prve dvije utakmice skupine Eura donese svojoj reprezentaciji prolazak tako što dva gola postigne, a za jedan asistira, zaslužuje sve pohvale. Ako to napravi desni bek, onda zaslužuje mjesto u ovoj momčadi. Prva rezerva: Giovanni Di Lorenzo.

Leonardo Bonucci (Italija): Nikako ne bismo pogriješili da je ovdje umjesto njega bio suigrač Chiellini, ali na stranu njegovog vicekapetana u klubu i reprezentaciji prevagnulo je što je u finalu Eura zabio gol.

Harry Maguire (Engleska): Osporavani, pa i sprdani stoper odigrao je sjajan turnir i možda je najzaslužniji što je Engleska bila tako čvrsta na Euru. Simon Kjaer zaslužuje počasni spomen na ovoj poziciji.

Joakim Maehle (Danska): Inače je desni bočni, ali je na Euru oduševio na suprotnom boku. Dva postignuta i jedan namješteni gol te niz nezaustavljivih prodora osigurali su mu mjesto u ovoj momčadi. Počasni spomen: Leonardo Spinazzola.

Veza

Jorginho (Italija): Odigrao je briljantan Euro, a tijekom 120 minuta polufinala sa Španjolskom presjekao je čak osam suparničkih dodavanja i tako postavio rekord zadnja dva EP-a. Jorginho je ljubitelje nogometa širom svijeta oduševio onim što je napravio nakon utakmice, točnije fascinirao je hladnokrvnošću koju je pokazao prilikom izvođenja odlučujućeg penala. Počasni spomen: Sergio Busquets.

Pedri (Španjolska): Fascinirao je nogometni svijet zrelošću, autoritetom i vještinom koje je pokazao na Euru iako ima samo 18 godina. Prva rezerva: Georginio Wijnaldum.

Kalvin Phillips (Engleska): Pokazao je globalnoj publici zašto mu u domovini tepaju da je jorkširski Pirlo. Ne bi bila greška da je na njegovom mjestu suigrač Declan Rice, ali Phillipsu je prevagu donijela sjajna akcija za pobjednički gol protiv Hrvatske.

Napad

Federico Chiesa (Italija): Bio je rezerva na prve dvije utakmice skupine, kao i u prvoj nokaut-rundi, ali je onda golovima dovukao Italiju do finala i nizom velemajstorskih poteza bio igrač koji je najviše rastao kako je turnir odmicao.

Patrick Schick (Češka): U ovu momčad probija se ispred Ronalda, Lukakua, Kanea i Benzeme ne samo zato što je postigao pet golova, te tako s Portugalcem podijelio naslov najboljeg strijelca Eura, nego i jer je to napravio uz daleko skromnije suigrače i momčad od navedenih. Osim toga, njegov gol s centra protiv Škotske je za povijest Eura, a zabijao je i glavom, iz penala...

Raheem Sterling (Engleska): Jedan od najzaslužnijih što je Engleska došla do prvog velikog finala nakon 55 godina. Tri gola je postigao, jedan namjestio te odglumio za fantomski penal protiv Danske, vrijedan finala. Rezerve: Lorenzo Insigne i Emil Forsberg.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.