KOŠARKA

Oprostio se legendarni australski Hrvat. Idol mu je bio Kukoč, osvojio je NBA prsten

Foto: Getty Images

AUSTRALSKI Hrvat Andrew Bogut, prvi pick NBA drafta 2005. godine, objavio je završetak igračke karijere.

U svom je podcastu otkrio kako je želio nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine pa nakon njih objaviti kraj, ali odgoda Igara na godinu dana i bol koju još trpi nakon brojnih ozljeda natjerale su ga da ipak sve okonča već sad.

"Ovu odluku donio bih i ranije da nije bilo odgode Igara. Nadao sam se da ću zaigrati u Tokiju 2020. i nakon toga objaviti kraj. To bi mi bile četvrte Olimpijske igre i iz sebičnih razloga sam htio imati taj veliki pothvat, četiri Igre za sobom, ali tijelo mi ne dopušta da fizički i psihički kao igrač uđem u 2021. Mogao bih uz brojne tablete za bolove, uz puno fizičke i mentalne boli, ali u ovom trenutku više jednostavno nije vrijedno", objasnio je Bogut.

"Posljednje dvije godine bile su vrlo izazovne, ponekad sam se jedva natjerao da ustanem iz kreveta, a kamoli odem na trening ili utakmicu. Od 2018. tijelo mi je visjelo o niti", rekao je Bogut, koji je prošlog tjedna napunio 36 godina.

Andrew, odnosno Andrija Bogut, rođen je 1984. u Melbourneu, kamo su njegovi roditelji emigrirali iz Hrvatske tijekom 70-ih. Idol mu je bio Toni Kukoč, kojeg je 90-ih gledao kako osvaja NBA naslove s Chicago Bullsima. Tečno govori hrvatski, često dolazi u Hrvatsku, a na tijelu ima istetovirane šahovnicu i kralja Tomislava.

Australsku U-19 reprezentaciju 2003. je vodio do svjetskog zlata i pritom osvojio nagradu za MVP-a prvenstva, a zatim otišao u Ameriku gdje je proveo dvije godine na sveučilištu Utah prije izlaska na draft.

Kao prvi pick izabrali su ga Milwaukee Bucksi, u kojima je proveo prvih sedam godina karijere do trejda u Golden State Warriorse, s kojima je kao startni centar 2015. osvojio naslov prvaka.

Na ljeto 2016. Warriorsi su ga razmijenili u Dallas kako bi otvorili prostor pod salary capom za dovođenje Kevina Duranta. U sljedeće dvije sezone još je kratko igrao za Cleveland i LA Lakerse, gdje je bio mentor Ivici Zupcu, a 2018. se vratio u rodnu Australiju i odigrao dvije sezone za Sydney Kingse. U međuvremenu se nakratko opet pridružio Warriorsima na proljeće 2019., ali nije uspio osvojiti još jedan NBA naslov jer su ozljede Duranta i Klaya Thompsona pomogle Toronto Raptorsima da osvoje svoju prvu titulu.

Tijekom NBA karijere Bogut je glasio za vrhunskog obrambenog centra i odličnog dodavača, 2011. je bio prvi bloker lige, a u šampionskoj sezoni izabran je u drugu najbolju obrambenu petorku. Ofenzivno najbolju sezonu imao je 2009./2010. u Milwaukeeju kad je imao prosjek od 15.9 koševa, a karijeru je završio s prosjecima od 9.6 koševa, 8.7 skokova, 2.2 asistencije i 1.5 blokada. 

Karijeru su mu dobrim dijelom umanjile brojne ozljede zbog kojih nakon treće sezone nikad nije odigrao više od 70 utakmica, a posljednjih osam godina igrao je s otkrhnutim komadićem kosti u gležnju, koji je operativno uklonio tek ove godine.

Bogut neće otići iz košarke, nego će ostati vezan za Sydney Kingse i namjerava u njima kupiti vlasnički udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.