Olić protiv najljućeg rivala želi dohvatiti svoje drugo finale Kupa Uefa

IVICA OLIĆ večeras će predvoditi napad HSV-a u prvom ogledu polufinala Kupa Uefa protiv Werdera u Bremenu. Prvi polufinalni susret je zapravo drugi od čak četiri okršaja između ova dva kluba u razmaku manjem od tri tjedna.

Podsjetimo, prošloga tjedna Werder je bio uspješniji kada je prošao u finale Njemačkog kupa nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca na Nordbank Areni.

Duga povijest njemačkih okršaja u Kupu Uefa

Nažalost po ljubitelje hrvatskih nogometaša Mladena Petrića nećemo gledati jer je ozlijeđen dok će bivši reprezentativac u zelenim redovima Jurica Vranješ biti na klupi te čekati svoju eventualnu priliku u ovom ogledu.

Ivica Olić igra od prve minute te ima posebnu želju za prolaskom zelenih. Osim "bliskih susreta" s vratarom Wieseom koji ga je jednom prilikom kung fu zahvatom demolirao na travnjaku te posljednjeg njihova susreta prošloga tjedna kada mu je Wiese skinuo penal za prolaz u finale njemačkog Kupa, hrvatski napadač bi prolaskom Werdera dohvatio svoje drugo finale Kupa Uefa. Podsjetimo u sezoni 2004./2005. je sa svojim CSKA-om osvojio Kup Uefa.

Dvije njemačke momčadi u polufinalu Kupa Uefa svakako je veliki uspjeh za njemački nogomet obzirom da njihovi klubovi teško dolaze do velikih rezultata na europskoj nogometnoj sceni otkako su dominaciju preuzeli Englezi i Španjolci.

No prije nije bilo baš tako. Dvoboji njemačkih predstavnika u Kupu Uefa imaju dugu povijest. Čak sedam puta su se ogledali predstavnici  iz ove zemlje, a treba izdvojiti sezonu 1979./1980. kada su sva četiri predstavnika u polufinalu bila iz Njemačke. Eintracht je dobio Bayerm, Borussia Moenchengladbach Stuttgart. Trofej je na kraju podigao Eintracht iz Frankfurta.

Zeleni izbacili i prve favorite Kupa Uefa

Podsjetimo kako je tekao put ove dvije momčadi do ove faze natjecanja.

Werder je završio kao treća momčad u svojoj skupini Lige prvaka te tako izborio nastavak natjecanja u Kupu Uefa. U šesnaestini finala su iznenađujuće slavili protiv Milana s dva neriješena rezultata, da bi u osmini finala i četvrtfinalu prošli St. Etienne, odnosno Udinese.

S druge strane, HSV je u skupini F Kupa Uefa bio prvi te su onda u šesnaestini finala izbacili nizozemski NEC. U pravom trileru svladali su Galatasaray u Istanbulu i prošli u četvrtfinale u kojem su bili bolji od Manchester Cityja.

Bitka za prevlast na sjeveru Njemačke

"Sjevernonjemački derbi", kako se popularno zovu ogledi između Werdera i HSV-a igrao se u Bundesligi 89 puta. 29 pobjeda ima Werder, HSV 28, dok su 32 utakmice završile neriješeno.

Ove sezone su se susreli dva puta. Petrić i Olić su slavili pobjedu od 2:1 u Bundesligi, dok je Werder bio bolji u njemačkom Kupu nakon već spomenute pobjede u polufinalu tog natjecanja.

U njemačkim kup natjecanjima igrali su osam puta, a tu je Werder dosta uspješniji. Momčad sa Wesserstadiona je prošla šest puta dok je HSV prošao samo dvaput.

"Šanse su 50-50"

Trener Werdera sa svojom je momčadi napravio i više što se od nje očekivalo. Naravno, sada kada su u polufinalu, žele otići do samoga kraja.

"Nadam se da možemo nastaviti s dobrim igrama u Kupu Uefa. To je njemačko polufinale i bit će puno emocija u igri za navijače obje momčadi. Ovo su vrlo važne utakmice. Moramo naporno raditi  svih 180 minuta želimo li u finale u Istanbul", kaže trener zelenih.

Trener HSV-a Martin Jol svjestan je da će ovo biti vrlo neizvjesne utakmice te niti jednoj od momčadi ne daje početnu prednost.

"Sretni smo što smo ovako daleko dogurali. To je dobro za klub i igrači žele u finale. Nismo još ništa osvojili, a treba i vidjeti kako će proći ovi ogledi. Obično je prednost prvu utakmicu igrati u gostima, no vidjet ćemo je li to baš tako. Mislim da su šanse 50-50. Obje su momčadi jako dobre i imaju dobre šanse za prolaz", rekao je trener HSV-a Martin Jol o večerašnjoj utakmici.

Vjerojatni sastavi:

Werder: Wiese, Fritz, Mertesacker, Naldo, Boenisch, Baumann, Frings, Ozil, Diego, Pizarro, Almeida

HSV: Rost, Demel, Gravgaard, Mathijsen, Aogo, Jarolim, Alex Silva, Pitroipa, Guerrero, Trochowski, Olić

M.Š.
Foto: AFP/Bild

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.