Odlaskom Mesića pada i vladajuća garnitura u Hrvatskom boksačkom savezu?

MNOGO toga "ne štima" u hrvatskom boksu, a jesu li se stvari počele raščišćavati imenovanjem novog izbornika Leonarda Pijetraja pokazat će naredni mjeseci - možda već siječanj. U splitskom Pit Bullu, ponajboljem hrvatskom boksačkom klubu, nadaju se da stvari neće stati samo na Pijetraju, već da je ovaj potez tek početak većeg preslagivanja u Hrvatskom boksačkom savezu.

Sportski direktor splitskog kluba Marko Žaja u razgovoru je za Index otvoreno progovorio o problemima koje muče hrvatski boks. Proanalizirao je dolazak novog izbornika i najavio  poteze Pit Bulla ukoliko Savez ostane i dalje u ovom "modusu vivendi".

"Nakon predsjedničkih izbora trebala bi se promijeniti vodeća garnitura u HBS-u i zato ćemo mnogo toga saznati u siječnju. Da u Savezu mnogo toga ne štima, znaju i ptice na grani. Mi nu ovom trenutku ne želimo dolijevati ulje na vatru. Svima nam je interes hrvatski boks i želimo da taj sport napokon dobije status koji zaslužuje. I naš klub zaslužuje puno više prostora za rad unutar Saveza. Stvari bi se  prvom mjesecu trebale okrenuti, ako već neće doći do smjena, onda bi barem trebalo doći do preslagivanja. Osobno nemam ništa protiv predsjednika saveza generala Kruljca, ali ovo do sada se bilo neizdrživo. Oni su također svjesni da se mora nešto mijenjat", rekao nam je u uvodu Žaja.

Zašto predsjedničke izbore povezujete sa promjenama u HBS-u?

"Željko Mataja je tu ključan faktor koji ima velik utjecaj. On je postavljen od predsjednika Mesića  i kad ode on, naravno da bi se trebale dogoditi neke promjene. Savez kao takav ne može funkcionirati. Mi ćemo im pružiti priliku da nam daju ruku pomirenja koju ćemo mi prihvatiti."

Jeste li probleme u radu sa Savezom probali dići na neku višu instancu?

"Išlo se do samog državnog vrha. Odgovor je uvijek isti i glasi da se problem mora riješiti unutar svojih redova. Je li došlo do kritične mase ili ne, ne znam? Ovakvo stanje je potpuno neodrživo i nešto se drastično mora promijeniti."

Gdje je zapravo problem u HBS-u?

"Mi kao jedan od najvećih klubova u državi nemamo apsolutno nikakav utjecaj na rad Saveza - nula posto. Nitko nam ništa ne govori, nemamo nikakve informacije. Marko Tomasović je trebao ići ove godine na Svjetski Kup, no nitko mu nije javio. Ne javljaju nam se tehničke informacije, u Savezu se ne diže slušalica. Tajnica nam nije na dispoziciji, kao niti ostale strukture. Ne znamo kada su natjecanja, gdje su natjecanja, kada su pripreme. Ne da nemamo utjecaja, nego nemamo niti kontakta s nikim. Dok se ne dogode promjene, ne želimo lijevati ulje na vatru."

Je li stanje zaista tako kritično?

"Na to pitanje nije potreban odgovor. To je prešlo sve granice. Ne želim ući u dublje kritike jer sam već jednom bio nepravedno dugoročnije suspendiran od strane HBS-a. Ne bih htio izazvati reakciju pa da mi opet prilijepe neku kaznu.  Oni imaju hrpu stvari koje moraju srediti osim ovog imenovanja izbornika. Sramota je ono što se dogodilo našim djevojkama u Ukrajini. To je bilo tužno, žalosno, a nitko se nije niti ispričao na koncu. Radilo se o sportašicama koje su bile u najužem izboru za sportašicu godine. Sramota."

Postoji li način da se stvari promjene nabolje?

"Ključno pitanje je povratak bivšeg izbornika Pere Tadića, jedine osobe koja  ima snagu i ima karizmu da promjeni nešto u Savezu. Njega se definitivno mora vratiti u na ovaj ili onaj način. Bez njega ta priča nije ista. On je čovjek koji na međunarodnom planu ima ugled, veze i može napraviti razliku."

Jeste li zadovoljni imenovanjem Leonarda Pijetraja na mjesto izbornika?

"Moram priznati da nismo potpuno pratili izbor jer je naš Anto Matoš suspendiran, a i među kandidatima nije bilo niti Pere Tadića, dugogodišnjeg izbornika i legende ovog sporta. Očekivali smo ipak da će se s ovim ići iza Nove godine. No naglašavam, s Leonardom sam u korektnim odnosima. Na nama je da se iza Nove godine sastanemo i vidimo. Imali smo odličnu suradnju s Tadićem, a nema razloga da nemamo i s Pijetrajem. Ovo stanje bez izbornika koje je vladalo dosta dugo nije nikome išlo na ruku. Niti boksačima, niti klubovima niti trenerima. Ovo je sigurno pomak prema naprijed."

Što vam je najbitnije u odnosu s novim izbornikom?

"Naš je zadatak Marka Tomasovića što bolje pripremiti za London gdje bi trebao uzeti medalju. On je najbolji hrvatski boksač i član našeg kluba i zato se nadamo dobroj suradnji s Pijetrajem. Naš interes je vezan uz njega i moramo oko toga dublje surađivati zbog zajedničkog interesa."

Kakvo mišljenje o Pijetraju kao boksačkom stručnjaku?

"O Leonardu imam pozitivno mišljenje. U ovoj situaciji je najbitniji Marko Tomasović, sve ćemo gledati kroz tu prizmu. Ako Leo napravi kao što je najavio, nema razloga za negativne tenzije.  Bit ćemo mu samo podrška i pomoć."

Dosta kritika bilo je upućeno na račun Pijetrajevog obrazovanja i toga morali li ili ne mora izbornik imati završen fakultet?

"Smatram kao i svi mi koji imamo fakultet u boksu da hrvatski izbornik definitivno mora imati barem višu trenersku. Osobno sam za to da mora imati i fakultet, ali ako već nema onda je i viša trenerska prihvatljiva. Siguran sam da Leonardo ima tu diplomu. Graničilo bi sa zdravim razumom da se prijavi netko tko nema barem tu titulu za krovnu funkciju hr boksa. Nadam se da Leo to ima, ako nema, to onda ništa nema smisla."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.