DINAMO

Odakle Arsenalov sjajni junior u Dinamu? Priča je vrlo logična

Foto: Getty Images/Guliver Image

POMALO šokantna bila je jučerašnja vijest da je Dinamo doveo kapetana i veznjaka Arsenalove U-23 momčadi Robbieja Burtona.

Perspektivni 20-godišnji mladi velški reprezentativac bio je velika nada u slavnom engleskom klubu, a koliko su s njim računali dovoljno govori što ga je bivši trener Unai Emery poveo sa seniorima na američku turneju i stavio ga u igru u susretu s Bayernom. Burton je s 15 godina debitirao za velšku U-17 reprezentaciju, a dosad je igrao u svim mlađim selekcijama uključujući i svih pet utakmica u zadnjim kvalifikacijama za Euro U-21.

Na prvi pogled je neshvatljivo zašto Burton nije ostao u Arsenalu ili otišao na posudbu u neki od klubova ih Championshipa, ali na drugi je priča dosta logična.

Čitav posao oko Danija Olma, njegova dolaska i odlaska iz Dinama, hrvatskom prvaku je dugoročno možda donio više koristi od 20-ak milijuna eura koliko je za njega dobio. Španjolčeva nevjerojatna karijera u Dinamu jako dobro je zapažena u europskom nogometu, pa je nakon mladog argentinskog U-17 reprezentativca Matiasa Godoya (18 utakmica, sedam golova) stigao i kapetan Arsenalove mlade momčadi.

Obojica su željna ozbiljnog seniorskog nogometa, a Burton bi do tog statusa u Arsenalu morao jako puno čekati. Na njegovoj poziciji centralnog veznog koji može igrati i zadnjeg veznog u Arsenalovoj prvoj momčadi trenutačno ima čak pet igrača, a to su Lucas Torreira, Granit Xhaka, Matteo Guendouzi, Dani Ceballos i Joe Willock. Kraj njih bi mladi Robbie teško došao do minutaže unatoč tome što ga je hvalio Unai Emery, a osobito Freddie Ljungberg, Burtonov bivši trener u U-23 momčadi i jedan od ključnih Arsenalovih ljudi za rad s mladim igračima.

Burton, o kojem su jesenas pisali brojni engleski mediji poput BBC-ja, za Arsenalovu je U-23 momčad ove sezone sjajan. U 13 nastupa upisao je pet golova, a u zadnje dvije nije bio ni u sastavu zbog očitog transfera. Arsenal je oba susreta izgubio. Koliko god Burton možda bio dobar, u takvoj konkurenciji u seniorskoj momčadi Arsenala ne bi se naigrao i s 20 godina očito je potražio klub u kojem će imati veću minutažu i, što je još važnije, imati priliku igrati u Europi. To će u Dinamu dobiti jer će na ljeto gotovo sigurno otići Amer Gojak i otvorit će se prostor u početnoj postavi.

Zna da pritisak u HNL-u nije prevelik, što je idealno za razvoj mladih igrača kao što je bio slučaj s Olmom. Europski nogomet gotovo je zagarantiran, a vidjet ćemo samo je li Arsenal u ovaj transfer ugradio klauzulu o pravu prvokupa po povlaštenoj cijeni, što je često praksa kod engleskih klubova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.