NBA

Odaberite najubojitiji potez u povijesti košarke

Foto: Getty Images

SPORTAŠI pronalaze svakakve načine za ubijanje vremena u samoizolaciji, pa je tako košarkaš Portlanda CJ McCollum objavio grafiku s pet nezaustavljivih poteza prema kojima su njegovi kolege u svoje vrijeme bili prepoznatljivi.

Upitao je pratitelje koji je od ovih poteza najubojitiji te tko još nedostaje na ovom popisu.

McCollum je predložio crossover Allena Iversona, fadeaway Michaela Jordana, eurostep Manua Ginobilija, skyhook Kareema Abdul-Jabbara i dream shake Hakeema Olajuwona. Pratitelji su mu na popis najčešće dodavali jednonogi fadeaway Dirka Nowitzkog i šut od table Tima Duncana.

Isto pitanje postavljamo i mi vama u ovoj anketi. Koji je od ovih poteza najteže zaustaviti?

Iversonov dribling

Allen Iverson bio je košarkaška ikona na prijelazu tisućljeća, bio je možda i najpopularniji igrač te ere jer je s jedva 180 cm radio dotad neviđene stvari i neustrašivo se zabijao pod koš među 30-ak centimetara više gromade. Klinci su ga obožavali jer je pokazao da za vrhunske uspjehe u NBA ligi nije potrebna iznimna visina ni snažna građa, ali Iverson ne bi bio ni upola tako uspješan da nije patentirao možda i najbolji crossover svih vremena.

via GIPHY

Jordanov šut iz okreta

Nema tog klinca koji nije pokušavao na školskom igralištu rekreirati ovaj potez - gurati se leđima prema košu, a onda se hitro okrenuti i šutnuti iz pada prema natrag. Samo, Jordan je mogao nešto što većina drugih nije - izuzetno visoko se odraziti i neko vrijeme ostati "lebdjeti" u zraku, doći u višu točku nego što čuvar može dosegnuti, pustiti ga da gravitacija učini svoje i onda uputiti šut. I, naravno, pogoditi ga.

via GIPHY

Ginobilijeva promjena smjera

Taj se potez naziva eurostep jer su ga među prvima počeli izvoditi igrači pristigli iz Europe, a nitko ga nije tako ubitačno koristio kao argentinska legenda. Krenuo bi u prodor, pa prije nego što bi se zabio u protivničkog igrača promijenio smjer, zaobišao ga, odrazio se drugom nogom i neometano zabio. Danas taj potez najefikasnije koriste James Harden i Luka Dončić.

via GIPHY

Kareemova udica

Abdul-Jabbar je zabio najviše koševa u povijesti NBA lige, a dobar dio njih stigao je zahvaljujući "nebeskoj udici". Obični horok ili hook shot prilično je uobičajen dio centarskog repertoara, ali njegove bi lopte išle tako visoko nakon što ih ispusti da ih je bilo nemoguće blokirati. I svejedno su pogađale cilj.

via GIPHY

Hakeemov dream shake

Legendarni Olajuwon u mladosti se bavio nogometom, čemu može zahvaliti za vrhunski rad nogu. Imao je više varijacija na temu, ali osnova dream shakea bila je fintirati polaganje, a nakon što čuvar nasjedne i poskoči, okrenuti se na drugu stranu i šutnuti, ili čak i drugi put promijeniti stranu i provući se ispod protivničkog igrača. Gotovo nitko nakon njega nije uspio savršeno rekreirati tu fintu, barem u kontinuitetu, jer većina igrača u nekoj fazi napravi grešku u koracima.

via GIPHY

Nowitzki i šut s jedne noge

Malo je igrača viših od 210 cm imalo tako fini šut poput Dirka Nowitzkog, što je samo po sebi teško braniti. S vremenom je naučio izvoditi fadeaway poput Jordana, ali budući da nije tako atletičan, nije mogao rekreirati ključni dio sa zadržavanjem u zraku. Zato se počeo odražavati samo jednom nogom, dok bi druga bila isturena i savijena u koljenu kako bi napravio razmak od čuvara. 

via GIPHY

Duncanova jednostavna genijalnost

Tim Duncan nikad nije bio atraktivan igrač, ali osnove košarke doveo je do savršenstva. Dok većina košarkaša gađa koš direktno, on je fantastično koristio ploču. Za takav šut potreban je sjajan osjećaj, ali i poznavanje fizike i geometrije kako bi pogodio točno onaj dio table od kojeg će se lopta iz određenog kuta odbiti u koš. Nisu ga zaludu zvali Big Fundamental.

make funny GIFs like this at MakeaGif

Dakle, koji je od ovih poteza po vama najteže zaustaviti?

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.