Obala Bjelokosti je prošla u polufinale Afričkog kupa nacija i razočarala hajdukovce

Foto: EPA

DOMAĆIN ovogodišnjeg Afričkog nogometnog prvenstva Obala Bjelokosti na čudesan se način plasirala u polufinale, svladavši u četvrtfinalu Mali s 2:1 (0:0, 1:1) golom u drugoj minuti sudačke nadoknade produžetka, i to s igračem manje. Mali je imao utakmicu u svojim rukama. Iako u 17. minuti Adama Traore nije iskoristio kazneni udarac, na poluvrijeme se otišlo s igračkom prednosti Malijaca jer je u 43. minuti isključen Kossonou.

Brojčanu prednost Mali je iskoristio i poveo u 71. minuti fantastičnim udarcem Nenea s 25 metara. Taj je rezultat vrijedio sve do 90. minute, kada je Adingra uspio preusmjeriti loptu u mrežu za 1:1 i produžetak. U dodatnih pola sata Obala Bjelokosti je stigla do pobjedničkog gola doslovno u posljednjim sekundama, kada je Oumar Diakite u gužvi preusmjerio udarac Fofane za erupciju oduševljenja na stadionu.

Diakite je potom pretjerao u slavlju te je dobio drugi žuti karton, odnosno isključujući crveni karton. Loša je to vijest za Hajduk, koji će još neko vrijeme biti bez lijevog beka Ismaela Dialla, koji ne igra, ali je dio reprezentacije Obale Bjelokosti.

Jedva su prošli grupu

Obala Bjelokosti je nakon 0:4 poraza od Ekvatorijalne Gvineje u posljednjem susretu u skupini praktički već bila ispala, ali je čudesnim raspletom u ostalim skupinama prošla u osminu finala kao četvrta najbolja trećeplasirana reprezentacija. Ipak, zbog loših rezultata je smijenila izbornika Gasseta, da bi u osmini finala boljim izvođenjem 11-eraca izbacila branitelja naslova Senegal, a sada u četvrtfinalu nakon velike drame i Mali.

Za Obalu Bjelokosti ovo je 11. ulazak u polufinale Afričkog prvenstva, ima dva naslova (1992., 2015.), dva druga, četiri treća i dva četvrta mjesta. U polufinalu će igrati protiv DR Konga koji je u petak svladao Gvineju s 3:1.

Polufinale je u petak izborila i Nigerija 1:0 pobjedom protiv Angole, a suparnik će joj biti bolji iz ogleda Zelenortski Otoci - Južnoafrička Republika koji počinje u 21 sat. Polufinala su na programu 7. veljače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.