Navijači iz Prištine napunili autobus za Zagreb, jedva su nabavili vize

 Foto: Getty images

U SUBOTU, od 20.45, Hrvatska će na Maksimiru odigrati susret sedmog kola kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Protivnik je najmlađa europska zemlja Kosovo i očekuje se da će Hrvatska, nakon poraza na Islandu, upisati nova tri boda te tako zadržati prvo mjesto skupine.

U prvoj utakmici ovih dviju reprezentacija, u listopadu prošle godine, Kosovo je teško stradalo na svom terenu. Hrvati su dočekani vrlo prijateljski, a na kraju su slavili s gotovo neprijateljskih 6:0. Golove za Hrvatsku postigli su trostruki strijelac Mario Mandžukić te Mitrović, Perišić i Kalinić.

Što očekivati od ovog dvoboja i u kakvom stanju Kosovari dolaze na Maksimir, otkrio nam je Jon Ajeti, novinar kosovske televizije "Klan". Za Index je opisao što se događa u nogometnom savezu Kosova, kakav je status izbornika Alberta Bunjakua i koliko će Kosovarima trebati vremena da postanu konkurenti na reprezentativnoj razini.

Hrvatska ima puno navijača na Kosovu

Kosovari sa zanimanjem i simpatijama prate Hrvatsku još od 1998. godine kada je reprezentativac bio jedan od nas - Ardian Kozniku. Zadnjih godina mnogo je igrača s Kosova otišlo u HNL i svi sa zanimanjem gledamo što se događa u hrvatskom klupskom i reprezentativnom nogometu. Činjenica je da Hrvatska već ima veliki broj navijača na Kosovu.

Upravo zato nadamo se da će nas u Hrvatskoj dočekati dobra atmosfera. Samo jedan autobus putuje iz Prištine u Zagreb, ali riječ je o onim najodanijim obožavateljima Dardaneta, onima koji su uspjeli ishodovati vizu, što nije nimalo lagano. Uvjeren sam da će na Maksimir doći navijači Kosova koji žive u Hrvatskoj i da će svi prisutni uživati.

Što se tiče utakmice, igrači Kosova su motivirani i optimistični. Izbornik Bunjaku rekao je pred utakmicu da jako poštuje Hrvatsku i da je svjestan kako igra protiv jedne od najboljih reprezentacija na svijetu, ali kako se ne namjerava predati. Vjerujem kako ćemo gledati ponešto drugačiju utakmicu no na Kosovu, kad su Hrvati slavili s velikih 6:0.

Iako je tada Kosovo imalo nekoliko dobrih prilika za gol, obrana je potpuno potonula, zato je najbitnije ne ponoviti greške iz tog dvoboja i zadržati visoku koncentraciju u posljednjoj liniji. U posljednjih godinu dana promijenilo se jako puno toga, što nam otkriva da neće biti nimalo lako stvoriti kostur reprezentacije Kosova.

Iz prve postave Kosova iz Skadra preživio samo jedan igrač 

Ukupno 11 igrača koji su bili u kadru u listopadskom susretu više nije u reprezentaciji, a očekuje se kako će protiv Hrvatske debitirati dvojica novih igrača. Riječ je o Ardinu Dallku i Lirim Kastratiju. Sve u svemu, jako je puno promjena i jasno je da se Kosovo kao nogometna reprezentacija još traži.

Reprezentacija Kosova u ovom je trenutku jedna od najmlađih u Europi i mnogi igrači nisu uopće navikli igrati na reprezentativnoj sceni niti za to imaju potrebnog iskustva. Za to je potrebno vrijeme. Za nekih pet godina to će biti potpuno drugačija priča i Kosovo će moći parirati ponajboljim reprezentacija Europe. Ako ništa drugo, bit ćemo tvrda kost za sve. 

Očekuje se kako će momčad nastupiti u vrlo defenzivnoj 4-5-1 formaciji. Na vratima bi trebao biti Ujkan Rrahmani, a u posljednjoj lini Kololli, Jashanica i Paqarada. Petorku u sredini terena činit će Berisha, Zeneli, Rashica, Kryeziu te Alushi, dok će osamljen u napadu biti Muriqi.

U ovom trenutku najveća opasnost Hrvatskoj prijeti iz kontranapada jer imamo nekolicinu jako brzih igrača, posebice na krilima. Ako govorimo o najslabijim karikama Kosova, onda je to posljednja linija. Prema naprijed imamo nekoliko vrlo talentiranih igrača poput Berishe, Rashica i Avdije koji su meta velikih klubova, no obrana je veliki problem. 

Trebat će još dosta vremena da se iskristalizira slika idealne obrambene četvorke. Kao i u klupskom nogometu, to je dug i kompliciran proces. Kao i momčad, i kosovski nogometni savez trenutno se  reformira. Prije nekoliko dana posjetio ih je predsjednik Uefe Alexander Čeferin i dao im svesrdnu podršku.

Kosovo je tek na početku puta 

Kao i što je bilo rečeno na početku ovog ciklusa, rezultati su u drugom planu i ma kako nezadovoljni bili, navijači Kosova moraju shvatiti da smo tek na početku puta i da je ovo trenutno naš maksimum. No kako vrijeme bude prolazilo, bit ćemo sve bolji. U nekim narednim kvalifikacijama očekujem da će momčad biti puno bolja.

Zato moram dodati da izbornik Bunjaku zasad čvrsto drži svoju poziciju. Nakon poraza od Turske bilo je pritisaka da napusti selekciju, ali na koncu je savez stao iza njega. Očekuje se kako će odraditi posao do kraja kvalifikacija, a onda će opet sjesti s čelnicima i pokušati se dogovoriti.

Kada govorimo o Hrvatskoj, ona je bez sumnje najjača reprezentacija u skupini. Islanđanima svaka čast za ono što su pokazali na Euru i za ono što pokazuju sada, ali ne vjerujem da mogu postići više od drugog mjesta. Na treće mjesto bih stavio Tursku pa Ukrajinu. Mi ćemo se valjda domoći tog petog mjesta. Ključna je utakmica protiv Finske, tu bismo mogli osvojiti prva tri boda...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.