ŽENE I SPORT

Najbolja igračica svijeta bojkotira SP. "Imala sam noćne more od reprezentacije"

Foto: Getty Images / Guliver image

ADA HEGERBERG osvojila je Zlatnu loptu i smatraju je najboljom nogometašicom svijeta. U normalnim okolnostima, Norvežanka bi se borila za naslov na Svjetskom prvenstvu, koje se upravo igra u Francuskoj. No 23-godišnja Ada nije sa suigračicama i turnir prati kao TV komentatorica.

Prije dvije godine Hegerberg je odustala od reprezentacije zbog sukoba s norveškim nogometnim savezom. Nije joj se svidjelo to što nogometašice dobivaju mnogo manje novca nego njihovi kolege. Hegerberg je ove sezone nosila dres francuskog Lyona, višestrukog pobjednika Lige prvakinja. Norveškom nogometnom magazinu "Josimar" dala je intervju, u kojem govori o svojim lošim iskustvima sa savezom.

"Bila sam mentalno slomljena i osjećala se duboko depresivno. Imala sam noćne more nakon reprezentativnih akcija. To ne bi trebalo biti tako", rekla je Ada, koja je za reprezentaciju odigrala 66 utakmica.

Odlazak iz reprezentacije donio je olakšanje:

"Sad ponovno dobro spavam."

U međuvremenu se i norveški nogometni savez predomislio. Premija za nogometašice gotovo je udvostručena s 316.000 na 612.000 eura. Međutim, Ada Hegerberg smatra da to nije dovoljno dobro.

Dosta je bilo, poštuj Norvešku! 

Nisu svi bili oduševljeni njenim razgovorom za "Josimar". Norveški reprezentativac Martin Ødegaard, velika nada norveškog nogometa koja trenutačno igra za nizozemski Vitesse iz Arnhema, kritizirao je na Instagramu tajming intervjua: "Možda se mogla baviti i nečim što ne bi ometalo reprezentaciju u pripremama za Svjetsko prvenstvo?"

Ovaj je 20-godišnjak trenutak objave intervjua nazvao "neshvatljivim i strašnim" te Adi izravno poručio: "Sama si odlučila da nećeš igrati za Norvešku, ali poštuj Norvešku i našu reprezentaciju. Dosta je bilo."

No nije samo Ada Hegerberg pitanje diskriminacije gurnula u prvi plan uoči Svjetskog prvenstva.

Joe Didulica, bivši reprezentativac Hrvatske, u borbi protiv diskriminacije najavio i tužbu protiv FIFA-e

Australska se reprezentacija pobunila protiv FIFA-e. Nogometašice smatraju da ne dobivaju dovoljno velik dio kolača, a podržala ih je australska Asocijacija profesionalnih nogometaša (PFA).

"Igračice su žrtve diskriminacije", rekao je bez zadrške predsjednik PFA Joe Didulica, nekadašnji hrvatski reprezentativac. Didulica je zatražio povećanje ukupnog nagradnog fonda na Svjetskom prvenstvu s 30 na 57 milijuna dolara, a najavio je i mogućnost tužbe protiv FIFA-e. Svi kritičari ukazuju na nejednak tretman nogometašica i nogometaša u smislu distribucije novca. Nagradni fond na SP-u 2019. iznosi samo 7,5 posto nagradnog fonda prošlogodišnjeg SP-a nogometaša u Rusiji.

Dosadašnji pokušaji medijacije nisu naišli na razumijevanje FIFA-e. Na turniru u Francuskoj pobjednički savez dobit će četiri milijuna dolara, a finalist 2,6 milijuna. Na lanjskom muškom turniru Francuska je od FIFA-e dobila 38 milijuna dolara, a finalist Hrvatska 28 milijuna. Svaki od 32 sudionika dobio je najmanje osam milijuna dolara, dok će 24 reprezentacije na SP-u nogometašica dobiti samo po 750.000 dolara. Čak se i njemačke reprezentativke osjećaju zakinute i pritom se na radi samo o novcu. Reprezentativna vratarica Almuth Schult progovorila je o problemima koje imaju s njemačkim nogometnim savezom (DFB): "Kako možemo očekivati da ćemo razbiti vanjske predrasude i suzdržanost prema ženskom nogometu ako se s tim moramo boriti i unutar vlastitog saveza?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.