"Na Wembleyju stvaramo nogometnu povijest"

NAKON četvrtfinala Svjetskog prvenstva te ulaska čak dvaju njenih predstavnika u četvrtfinale Kupa Uefa ove godine, Ukrajina je na pragu novog nogometnog iskoraka. Ukrajinska reprezentacija nakon dugo vremena više nije samo Ševčenko.

Poraz, remi ili pobjeda večeras na Wembleyju nije bitnom bitno je jedino da Ukrajina ima talent i kvalitetu za borbu s najboljim reprezentacijama svijeta u narednih nekoliko godina.

"Povijest ukrajinskog nogometa poprilično je kratka", rekao je Aleksej Mihajličenko, bivši veznjak Dinamo Kijeva koji je bio glavna uzdanica kluba u osvajanju Kupa Kupova 1986. godine. "Ovo su naši prvi koraci prema naprijed u stvaranju tradicije i nove povijesti. Upravo zato svaka kvalifikacijska i prijateljska utakmica za nas je iznimno važna jer je to naš obol povijesti ukrajinskog nogometa".

Mihajličenko je bio velika uzdanica SSSR-a, a kasnije nakon raspada 1991. godine i Ukrajine. Kopačke je o klin objesio 1997. godine, nakon čega je postao trenerom kijevskog Dinama pa početkom prošle godine i ukrajinske reprezentacije.

"Ukrajinsko prvenstvo možda je lošije od elitnih liga velikog broja srednjoeuropskih zemalja, ali mi imamo veliku želju i vjeru da nogomet u Ukrajini ima veliku budućnost", rekao je Mihajličenko.

Utakmica s Engleskom na Wembleyju težak je zadatak i Mihajličenko to vrlo dobro zna: "Psihologija je jedna od najvažnijih stvari u nogometu. Momčad koja je dobro psihički pripremljena uvijek je u prednosti. Svi znamo da je Engleska jedna od najjačih reprezentacija na svijetu, ali ako u utakmicu uđemo sa strahom, onda već unaprijed možemo upisati poraz. Dakle, respekt svakako, ali strah nikako".

"Mislim da naši napadači, prvenstvo Voronin i Ševčenko moraju odigrati jednu pametnu utakmicu, žrtvujući se za kolektiv kako bi Ukrajina na koncu profitirali. U suprotnom, ako krenu dokazivati Liverpoolu i Chelseaju da su pogriješili što su ih pustili iz Premierlige, onda nam se loše piše. To je krivi pristup, dokazivati nešto sebi i njima u toj utakmici bilo bi pogubno", za kraj će Mihajličenko.

V.B.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.