Moggiopoli je dječja igra za Širkanopoli

,

MOŽETE li zamisliti da se u Hrvatskoj, nakon dokaza da klubovi delegiraju suce kako bi "sudili pošteno", iz lige izbaci prvak, a gazdi mercata doživotno zabrani pristup nogometu ?

U Italiji je 2006. puknuo gnojni čir kvarnih funkcionera i sudaca i iako se radi o zemlji koja na polju (ne samo) nogometnog kriminala, korupcije, sukoba interesa, i "rada" sa sucima, ima puno dulje i "svjetlije" tradicije od naše, bio je upravo takav epilog.

UnLucky Luciano

Podsjećamo, skandal, a zatim i slučaj Moggiopoli, nazvan tako u čast velikom meštru sviju talijanskih nogometnih hulja, Juventusovom direktoru Lucianu Moggiju, izbio je u proljeće 2006., nakon što su mediji objavili transkripte Moggijevih razgovora s dužnosnicima saveza, u kojima se vidi da je on raspoređivao suce za pojedine utakmice.

Međutim, moramo naglasiti kako je nesumnjivo velika afera u talijanskom nogometu, po magnitudi ipak manja od one koja trese temelje hrvatskog. Kod nas su dva vodeća čovjeka nogometne organizacije uhvaćena kako od predsjednika prvoligaškog kluba preuzimaju novac za "pošteno suđenje", za koje su sami utvrdili tarifu.

Zemlja trulih kompromisa i guranja pod tepih nema snage za kazne kao Talijani nakon Moggiopolija



U Italiji su četiri od pet kažnjenih klubova (osim Juventusa) kažnjeni ne za namještanje, nego za "narušavanje principa jednakosti". Samo za Juventus je utvrđeno da je izborom sudaca očito utjecao na rezultate vlastitih utakmica. Četiri ostala kluba koja su "igrala nesportski" bili su Fiorentina, Reggina, Milan i Lazio.

Stefano Palazzi, glavni istražitelj Talijanskog nogometnog saveza, odmah je tražio da četiri kluba (osim Reggine) budu izbačeni iz Serie A, a glavni "muljator" Juventus najmanje u treću ligu i da mu se oduzmu naslovi prvaka iz 2005. i 2006., djelomično zarađeni biranjem sudaca. Kazne na kraju nisu bile toliko drakonske, ali svakako jesu "poučne". Naročito ona Moggijeva, koji je kažnjen doživotnom zabranom obavljanja bilo koje funkcije u nogometu.

I za ovo je kriv HDZ, a za neprocesuiranje opet će biti kriv SDP


U Hrvatskoj se talijanski scenarij više ne čini tako nemogućim. Ipak, pričekat ćemo, poučeni trulim kompromiserstvom prethodne vladajuće koalicije, koja je velikim riječima najavljivala obračun s hadezeovskim naslijeđem u svim porama društva, da bi se po dolasku na vlast urušila iznutra i omogućila povratak onima koji su tada (kao i sada) navodno bili "na koljenima".

"Trodioba vlasti", "neovisno sudstvo" i "puštanje institucija da rade svoj posao"? Pošto znate u kakvoj državi živimo, možemo mi još šest puta potpisati pristupni ugovor za EU, ali dok (nova) vlast ne da mig ili nalog, nema početka ni kraja raščišćavanju.

Kako vitlati sjekirom, a ostaviti laserski rez?



Vlada mora biti oprezna ako želi da naša reprezentacija ode na Euro, jer Fifa na državno uplitanje u rad saveza, reagira promptnim izbacivanjem klubova i reprezentacije iz međunarodnih natjecanja, kao što je uostalom i 2006. napravila s Grčkom, dok je prošle godine ista sudbina prijetila Bosni i Hercegovini. Zato se za sada može koristiti onim što će im dati eventualni pokajnici Širić i Djedović, kako bi za potrebe kaznenih postupaka, iz nogometnog tkiva izuzimala tek "kancerogene" dijelove. 

Sjaši Krečak, da uzjaši Širić

I 2000., kao i 2011., oporbena koalicija dobila je državu "u nikad goroj situaciji", ali i priliku da baš zbog toga, temeljito počisti i kazni brojne anomalije. I tada, kao i sada, ono što nam je u ovoj rubrici i tekstu najzanimljivije - hrvatski nogomet, naprosto je tražio nekoga tko će odlučno zavitlati mačem.


Međutim, sva ona Croatijina državotvorna prvenstva i kupovi, maksimirska stadionska rupa bez dna u kojoj su završile puste milijarde, Hajdukov minus nakon branja desetaka milijuna maraka i neplaćanja poreza oba velikana... Sve to imalo je epiloge u zastarama, kiseljenju na dnu ladice neke od "institucija" i smiješnim kaznama uz "rok kušnje".

Jovanović govori kao da želi biti naš Palazzi, ali što će napraviti?



Kod nas se uloge nogometnog čistača prihvatio Željko Jovanović, SDP-ov "verbalni delinkvent" netom raspuštenog saziva Sabora, koji će u novoj Vladi biti ministar sporta. Dok je bio u opoziciji i odmah nakon objave izbornih rezultata, jako je lijepo govorio kako se "jedna od najvećih močvara, ona hrvatskog nogometa, ne može riješiti trijebljenjem komaraca, nego njenim potpunim isušivanjem". Međutim, sad ćemo vidjeti kakav je riječki doktor dezinsektor. Obzirom na brojnost i pretilost krvlju nasaftanih malaričara koji zuje po močvari, taktičnost i oprez su zadnje što je potrebno.

Kazne klubovima za Moggiopoli:


Juventus


Izbačen u Drugu ligu (Serie B)
U kojoj je sezonu 2006/07 započeo s minus 9 bodova

Oduzeti mu naslovi prvaka Serie A za sezone 2004/05 i 2005/06
Izbačen iz Lige prvaka u sezoni 2006/07

Fiorentina

Sezonu 2006/07 započela s minus 15 bodova
Izbačena iz Lige prvaka u sezoni 2006/07

Milan

Oduzeto mu 30 bodova u sezoni 2005/06
Sezonu 2006/07 započeo s minus 8 bodova

Reggina

Sezonu 2006/07 započela s minus 11 bodova

Lazio

Sezonu 2006/07 započeo s minus 3 boda

Kazne dužnosnicima:

Luciano Moggi, generalni direktor Juventusa: Doživotna zabrana obavljanja funkcija u nogometu
Antonio Giraudo, izvršni predsjednik Juventusa: Tri godine zatvora, pet godina zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Paolo Dondarini, međunarodni sudac: Dvije godine zatvora
Innocenzo Mazzini, potpredsjednik Nogometnog saveza: Pet godina zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Massimo De Santis, međunarodni sudac: Pet godina zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Diego Della Valle, vlasnik Fiorentine: Tri godine zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Pierluigi Pairetto, bivši međunarodni sudac (kao dužnosnik Uefe namještao Juventusu suce u Ligi prvaka): Tri godine zabrane obavljanja funkcija u nogometu

Andrea Della Valle, počasni predsjednik Fiorentine:  Tri godine zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Tullio Lanese, čelnik sudačke organizacije: Dvije i pol godine zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Pasquale Foti, predsjednik Reggine: Dvije i pol godine zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Claudio Lotito, vlasnik i predsjednik Lazija: Dvije i pol godine zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Leonardo Meani, Milanov "čovjek za suce":  Dvije i pol godine zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Adriano Galliani, potpredsjednik Milana: Pet mjeseci zabrane obavljanja funkcija u nogometu
Gianluca Paparesta, međunarodni sudac:  Pet mjeseci zabrane obavljanja funkcija u nogometu

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.