Marokanski izbornik: Temelj moje metode je igra kojoj se ljudi žele vratiti

Foto: EPA-EFE

MAROKO je prošao u četvrtfinale Svjetskog prvenstva nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca u utakmici protiv Španjolske. Marokanci su tako izjednačili najveće uspjehe u povijesti afričkog nogometa. Prije njih do četvrtfinala su stizali Kamerunci 1990., Senegalci 2002. i Ganci 2010. godine. 

Uspjeh postaje još impresivniji kada se u obzir uzme činjenica da je njihov izbornik Walid Regragui (47) na klupu reprezentacije sjeo tik prije turnira, nakon što je zbog sukoba s igračima otjeran Vahid Halilhodžić. Regragui je rođen u Francuskoj. I 17 od njegovih 26 igrača rođeno je van domovine.

"Nisam želio igrati u niskom bloku"

Kao igrač igrao je u Francuskoj i Španjolskoj, a ova godina mu je vrhunac trenerske karijere. Nekoliko mjeseci prije uspjeha s Marokom na Svjetskom prvenstvu, na klupi Wydad Casablance osvojio je Afričku ligu prvaka. Nakon izbacivanja Španjolaca govorio je o svojoj filozofiji:

"Od svakog sam trenera uzeo nešto. Uz par iznimaka, u ovoj profesiji ništa ne izmišljate, reproducirate ono što drugi rade, pokušavajući unijeti svoj osobni pečat. Otišao sam do Rudija Garcije dok je bio u Romi da vidim kako mu ide. Roland Courbis me inspirirao, učio sam iz vremena s Giresseom... S druge strane, u Santanderu me se najviše dojmio stav španjolske javnosti i njihova vizija nogometa.

Lijepa igra ili ništa. Ako pobijediš i ne zabaviš publiku, izvižde te. Rekao sam sebi da će to biti temelj moje metode: trebaš show, ljudima moraš ponuditi igru ​​kojoj se žele vratiti. U stožeru reprezentacije godinu dana pratio sam tamošnje prvenstvo.

Vidio sam momčadi koje igraju s vrlo niskim kompaktnim blokom čekajući priliku za protunapad. Nisam želio takav stil. Za mene je nogomet maksimalan posjed lopte, kontrola, napadanje u kojem se lopta brzo kreće oko najmanje 4-5 igrača koji međusobno kombiniraju."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.