Cedevita uoči pregovora s HKS-om: Morate misliti i na hrvatske klubove

Foto: KK Cedevita

HRVATSKA košarkaška reprezentacija privremeno je suspendirana sa svih natjecanja pod okriljem FIBA-e. Šefovi europske košarke odaslali su na 14 različitih adresa metak u pismu. Ultimatum glasi; ili ste s nama ili ste protiv nas. Naime, FIBA pokušava organizirati svoju verziju Lige prvaka, dok se tome opiru klubovi koji podržavaju Eurokup Eurolige, a među njima je i šaroliko društvo iz ABA lige.

> Šuker o suspenziji Hrvatske: Štitimo interese naše košarke, a ne interese dva kluba

Mamić smiruje tenzije

Iz perspektive Ivana Šukera i izbornika/dopredsjednika Ace Petrovića stvari izgledaju sasvim jednostavno. HKS će stati na stranu FIBA-e, a dva hrvatska kluba koja odbijaju poslušnost, Cedevita i Zadar, bit će suspendirana, osim ako se i oni sami ne priključe "pravoj" strani. Predsjednik Cedevite Mladen Veber nedavno je poručio kako će najbolji hrvatski klub ostati uz ABA ligu, bez obzira na posljedice, te da bi mogli prije svega tužiti HKS, a onda i osnovati ligu klubova koji su rekli povijesno "ne". Ipak, sportski direktor Matej Mamić smiruje tenzije.

"Naša služba još uvijek ništa nije dobila osim dopisa. Ne bih rekao da je to ultimatum. U utorak ćemo sjesti s ljudima iz HKS-a", rekao nam je Mamić, uz opasku kako nije sigurno hoće li Cedevita uopće iduće sezone igrati u ABA ligi, jer još uvijek nisu matematički osigurali svoje mjesto u regionalnom natjecanju.


"U svakom slučaju, uvjeren sam da će se naći najbolje rješenje. Ne treba stvarati tenzije, treba razgovarati".

Hrvatsko prvenstvo bez Cedevite i Zadra?

Mamić je zvučao mirno za čovjeka kojem je nadležni Savez zaprijetio izbacivanjem iz domaćeg prvenstva.

"Ne vjerujem da će se to dogoditi. Kome bi to išlo u prilog? To nikome ne koristi. Evo, zbilja ne znam je li netko u nekom sportu suspendirao 40 klubova, ali dobro... sve je moguće", dodao je.

Sportski direktor Cedevite nekoliko je puta naglašavao važnost kvalitete lige koja se pokazala itekako korisnom.

"Dosta klubova iz ABA lige podržava ABA ligu, jer se pokazala izuzetno korisnom za ovu regiju. Stoga ne vidim zašto nekome ne bi odgovaralo da igra u doista sjajnom natjecanju protiv vrlo dobrih klubova. Iz toga može izaći jedino kvaliteta", kaže Mamić, koji ne zna što nudi druga strana. Načelna je ideja da se klubovi kroz domaća natjecanja bore za nastup u košarkaškoj Ligi prvaka. No, pitanje je kako bi taj put do samih skupina izgledao i tko bi se uopće natjecao u FIBA-inoj tvorevini.

"Mi nemamo definirane stvari tko će se plasirati u FIBA-ino natjecanje, hoće li se ići kroz ABA ligu ili kako već... bilo kakav komentar da sada dajem bio bi sulud kad ne znam sve činjenice. Mogu samo reći da je ogromna razlika igrati protiv, da se nitko ne uvrijedi, Juventusa iz Litve i Barcelone ili Olimpiakosa. Nadam se da nam nije cilj da si oduzmemo mogućnost igranja protiv najboljih, nego da se upravo suprotno primaknemo onima koji su najbolji", rekao je Mamić.

Mamić Aci: Iz koje mi se pozicije obraćaš? 


Opet, Aco Petrović je bio jasan. Dežurni vatrogasac Cibone i hrvatske košarke baš je u razgovoru za Index uputio ultimatum Cedeviti - ili FIBA ili letite van. Kako bi po vašem mišljenju HKS trebao reagirati?

"Aco mi prvo mora reći iz koje pozicije govori. Kao dopredsjednik Cibone? Kao predsjednik Zagrebačkog košarkaškog saveza? Ili kao izbornik? Eto, neka mi objasni pa ćemo razgovarati. Ali, žalosno je da netko gleda kratkoročno, a ne dugoročno. Zato i jesmo tu gdje jesmo. Pojedinci se drže za nešto što im u određenom trenutku odgovara. Meni je jasno i pozdravljam to što HKS štiti nacionalni interes, reprezentaciju, ali moraju gledati i na interes klubova. Mi smo svi pod okriljem HKS-a. Ljudi moraju početi razmišljati o te tri stavke, koje su vrlo bitne. Pazite, Cedevita je promovirala Hrvatsku, Zagreb u Top 16 Eurolige. Sve je to povezano", objasnio je Mamić.

"Kod nas se oko svega stvara fama pa, eto, mi moramo biti prvi koji će nametati sankcije. Ne trebaju nam sankcije, mi trebamo uvjeravati i jednu i drugu stranu u ono što je najbolje", dodao je.

A što je po vama najbolje rješenje cijele ove situacije?

"Najbolje bi bilo rješenje da se Euroliga organizira na najbolji mogući način, da svi imaju mogućnosti igranja Eurolige i da sportski motiv bude ispred nekog drugog motiva. Možda nije ni loše da je došlo do ovoga, možda se nađe nekakav dobar rasplet".

No, postoji mogućnost da HKS čvrsto ostane dosljedan svojim stavovima. Veber je plasirao u javnost ideju o osnivanju lige "pobunjenih klubova", snažnom savezu koji bi mogao kontrirati moćnoj FIBA-i. Je li to realno?

"Kako je krenulo, sve je moguće. Međutim, vjerujem da ćemo pronaći model da svi budu zadovoljni".

"Izbornik je taj koji odgovara za popis"

I za kraj, Aco Petrović objavio je širi popis igrača koje vodi na pripreme za kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre u Riju. Na popisu nema Ante Tomića...

"Nemam namjeru komentirati tko je na popisu, a tko nije. Izbornik je taj koji slaže popis, on je taj tko bira. On ujedno i odgovara zašto ima nelogičnosti, je li zvao nekoga zbog drugih razloga, a ne po kvaliteti. Onaj koji je zadužen za to treba reagirati, ja sam samo navijač Hrvatske", zaključio je Mamić.

Za kraj spomenimo još kako se cijela ova situacija mora raspetljati do 20. travnja, kada ističe FIBA-in ultimatum nacionalnim savezima. U utorak je zakazan Upravni odbor HKS-a na kojem će se raspravljati o gorućim problemima europske košarke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.