Video: Button izbacio Hamiltona i Alonsa pa s posljednjeg mjesta stigao do pobjede

KIŠNO vrijeme i mokra staza dočekala je vozače Formule 1 na početku VN Kanade u Montrealu, sedme utrke sezone. Obilna kiša prekinula je utrku nakon 25 krugova, prekid je trajao više od dva sata, a iako se velik dio utrke vozilo iza "safety cara", bila je ovo večer puna preokreta, incidenata i odličnih poteza.

Sebastian Vettel imao je pole-position i vodio cijelu utrku povećavajući prednost u razdobljima kada nije bilo žutih zastava, ali nije uspio upisati šestu pobjedu sezone. Jenson Button, koji je imao čak šest zaustavljanja u boksu, s posljednjeg je mjesta došao do četvrtog u 56. krugu, a onda prošao i Webera i Schumachera da bi malo prije cilja prestigao i Vettela, čiji je bolid proklizao, za svoju prvu pobjedu ove sezone.

Button: Ovo je možda moja najbolja pobjeda

"Ne znam što reći. Bila su ovo emotivna tri sata ili koliko je već prošlo od početka utrke. Lewisa nisam vidio, već sam mu se ispričao zbog incidenta. Nakon sudara je uslijedila prava borba. Pritiskao sam i uspio na kraju prestići Seba. Ovo je fantastično. Gledajte, da nisam pobijedio opet bih bio sretan jer je utrka bila sjajna, lijepo je bilo biti njenim dijelom. Ovo je možda moja najbolja pobjeda", rekao je Button nakon utrke.

"Imaš pobjedu u ruci i onda je prepustiš drugome. Moram priznati, to i nije najljepši osjećaj", rekao je Vettel.

Hamilton se sudarao s trojicom, a presudio mu je Button u osmom krugu

Safety car se na stazi pojavio već nakon dva kruga, a nakon što je sudjelovao u čak tri kontakta iz utrke je ispao Lewis Hamilton već u osmom krugu. U 6. krugu u duelu s Michaelom Schumacherom Lewis Hamilton je izvukao deblji kraj i nakratko izletio sa staze pustivši ispred sebe Rosberga, Schumachera i Buttona. Prije toga je prošao bolje u borbi s Markom Webberom. S Buttonom, momčadskim kolegom, Hamilton se sudario u 8. krugu kada ga je pokušao prestići na šestom mjestu, a Button je skrenuo oštetivši oba bolida, a Hamilton nije mogao nastaviti utrku.

Button je preko timskog radija povikao: "Što on to radi?!"

"Jenson je napravio pogrešku na zavoju i želio sam ga preteći. Činilo mi se kao da sam ga napola sustigao, ali on je skrenuo, ne znam je li me vidio, i završio sam u zidu. Uvjeti na stazi bili su vrlo zahtjevni, zakočio sam prekasno", rekao je Hamilton o sudaru s Buttonom.

Button izbacio Alonsa i šest puta ušao u boks

Uslijedio je dvosatni prekid zbog jake kiše, a utrka je nastavljena uz brojne izlaske "safety cara". Vettel je vodio, a iza njega su veliku borbu vodili Kobayashi i Massa. Button je u 37. krugu pokušavao prestići Alonsa kada je Ferrarijev bolid zadnjom desnom gumom pogodio prednju lijevu McLarenovog bolida zbog čega je Alonso morao odustati od utrke, a Button je peti put ušao u boks nakon čega je pao na posljednje mjesto.

"Imao sam sreće tijekom utrke, promijenio sam gume prije kiše, a onda je podignuta crvena zastava i svi su uspjeli promijeniti gume. Je li sudar s Buttonom bio moja krivica? Mislim da nije", rekao je Alonso.

Button je nastavio redati bolide i sa 17. stigao do četvrtog mjesta u 56. prolasku kroz cilj, a ispred njega su još bili Vettel, Schumacher i Weber. Devet krugova kasnije iskoristio je Weberovu pogrešku, prošao pored njega, a onda i Schumachera vozeći puno brže od konkurencije stigavši na sekundu zaostatka za aktualnim prvakom kojega je na kraju uspio prestići.

Schumacher je mogao do prvog postolja nakon povratka iz mirovine

Treba posebno izdvojiti i fenomenalnu vožnju Michaela Schumachera koji je dio utrke bio drugi nakon što je najbrže odvozio 49. krug u kojem je prestigao Massu i Kobayashija, ali je posljednju borbu dobio Weber prije nego što ih je obojicu prestigao konačni pobjednik.

Nijemcu je pomogao i Di Resta koji je bio na odličnom petom mjestu prije nego što se zabio u Heidfelda i pao na dno poretka. Krug prije kraja izletio je i ispao iz utrke.

Velika nagrada Kanade, rezultati:

1. Button (McLaren Mercedes) 4:04.39.537

2. Vettel (Red Bull Renault) +2.709

3. Webber (Red Bull Renault) +13.828

4. Schumacher (Mercedes) +14.219

5. Petrov (Renault) +20.395

6. Massa (Ferrari) +33.225

7. Kobayashi (Sauber) +33.270

8. Alguersuari (STR Ferrari) +35.964

9. Barrichello (Williams-Cosworth) +45.117

10. Buemi (STR Ferrari) +47.056

...

 

Ukupni poredak vozača:

1. Vettel 161

2. Button 101

3. Webber 94

4. Hamilton 85

5. Alonso 69

...

 

Ukupni poredak konstruktora:

1. Red Bull-Renault 255

2. McLaren-Mercedes 186

3. Ferrari 101

...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.