INDEX STUDIO

Legenda Hrvatske želi ukinuti VAR: To je očaj. Lud sam, sreća da više ne igram

Foto: Index

MNOGOBROJNI treneri, a među njima u HNL-u prednjači Nenad Bjelica, veliki su protivnici VAR-a. Pep Guardiola tvrdi da je nakon uvođenja videoanalize u suđenje nastao nered u nogometu, a još uvijek su aktualna i brojna pitanja oko izmjene pravila za VAR, a ujedno i za nogometnu igru. Posljednji koji javno apelira da se ukine VAR i nogometu vrati smisao je i jedan od najboljih napadača u povijesti Hrvatske, Goran Vlaović. Gostujući u Indexovu studiju, gdje je dva sata govorio o svojoj karijeri, najdražim golovima i legendarnim utakmicama, više puta iskoristio je priliku da se obrati gledateljima oko VAR-a. 

"Ja to stvarno moram reći jer sam veliki protivnik VAR-a. Ne podnosim ga i ništa nije donio nogometu, barem ne u ovom obliku. 
Zadržao bih samo liniju gola, ako sudac nije vidio da je lopta ušla unutra. Suci procjenjuju ono što vide u malom kadru, a ne ono što je bilo na terenu i što je smisao igre. Ma to je očajno, ja to moram reći i lud sam kad to vidim, izgubio se smisao totalno", kazao je Vlaović, a potom do detalja opisao situacije koje ga živciraju kad se oglasi VAR tijekom utakmice te analizirao pravila koja bi mijenjao u današnjem nogometu.

"Ne treba nam nogomet iz videoigre. Meni se kosa na glavi diže još od finala SP-a, kada smo primili dva gola iz gluposti. Prvi još mogu razumjeti (Mandžukić ag., op.a), ali onaj penal i ruka Perišića... od tada sam neprijatelj VAR-a", kaže Vlaović.

Podsjećamo, u finalu SP-a između Francuske i Hrvatske lopta iz kornera pred golom Hrvatske pogodila je u ruku Ivana Perišića i otišla u korner. Francuzi prosvjeduju, ali Pitana se ne obazire. Stiže poruka videoasistenta, odlazi do ruba terena, gleda snimku i mijenja odluku. Uslijedilo je mnoštvo kritika na suđenje u finalu, osudili su ga nogometni velikani i mnogi suci.  Peter Walton, bivši sudac u engleskoj ligi, kazao je da je Pitana dvaput pogriješio kada je dosudio penal za Francuze i pojasnio da Perišić nije stigao izraziti namjeru igranja rukom, jer je lopta došla neočekivano.

Prilikom prezentacije VAR-a u HNL-u engleski sudac Elleray upravo je na tom primjeru objašnjavao smisao VAR-a i, naravno, ustvrdio da Pitana nije pogriješio. Taj gol, kako god, prelomio je utakmicu i urezao je kod mnogih averziju na VAR. 

> Engleski sudački ekspert: Pitana uopće nije vidio Perišićevu ruku za penal 

"Hvala Bogu da više ne igram kad ovo vidim. Trudiš se, zabiješ, i onda ti sudac kaže da pričekaš malo. Ja bih prvo škicnuo pomoćnog suca, ako nema zastavice, mogu slaviti. Ovo sad je teški očaj", rekao je Vlaović. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.