KOMENTAR Što smo naučili o Hajduku u prvoj utakmici sezone

Foto: IC / Pixsell 

U PRVOJ utakmici drugog pretkola Europa lige, Hajduk je pred pet tisuća gledatelja u Dugopolju s 1:0 svladao sofijski Levski. Jedini zgoditak na utakmici postigao je Marko Futacs iz kaznenog udarca u 24. minuti. Bijeli su tako dobili točno ono što su priželjkivali - pobjedu bez primljenog gola, međutim nakon svega viđenog, ne čini se kako su poslije prvih 90 minuta nešto puno bliže trećem pretkolu no što su to bili uoči dvoboja.

OPŠIRNIJE:

>>> Trener Levskog: Izbacit ćemo Hajduk, igramo za naše navijače kojima je zapaljen automobil 

>>> Mamić u transu: Ponosan sam na Hajduk 

>>> Dugopolje gorjelo za Hajduk, pogledajte moćnu koreografju 

>>> Carrillo: Ovo je treća dimenzija! 

Momčad Joana Carrilla odigrala je jednu prilično rezerviranu utakmicu, a nijedan od njegovih pulena nije bio nešto posebno raspoložen. Dojam je da je, da nije bilo one varke Gentsogloua i nespretnog starta Pirgova, susret bio zreo za završiti bez golova. Veliki dio regularnog vremena gledali smo istinsko nogometno mučenje na sredini terena, uz puno individualnih grešaka i davljenja lopte, s tim da su Bugari u nastavku čak djelovali kombinatornije.

Unatoč pojačanjima i "sjajnim" pripremama, Hajduk bez vidljivog pomaka u igri

Nažalost, unatoč njegovim opetovanim pričama o sjajno odrađenim pripremama te modernom, brzom i atraktivnom nogometu kojeg kao namjerava forsirati, Španjolac na klupi Hajduka i dalje se najveći dio vremena oslanja na dubinske lopte prema gorostasnom Mađaru, dok istovremeno Bijeli isuviše premalo kombiniraju po travi. Naravno, riječ je tek o prvoj utakmici nakon napornih priprema, međutim pomak u igri u odnosu na prošlu sezonu nije napravljen.

To iznenađuje ponajprije zbog toga što je Hajduk po prvi put valjda u više od deset godina u pretkola kontinentalnih natjecanja ušao s gotovo identičnom momčadi koja se uigravala cijelu prošlu sezonu. Jedine dvije izmjene u udarnoj jedanaestorki bili su španjolski stoper Borja Lopez te povratnik Josip Radošević, nogometaši koji bi u odnosu na Ćosića i Jeffersona ipak trebali predstavljati napredak odnosno pojačanja.


Zamijenili uloge: Ove sezone Hajduk je "ozbiljna" europska momčad, a Levski navrat-nanos sklepan projekt kojeg se nabrijava bahatim izjavama

S druge strane Levski je izgledao upravo onako kako je Hajduk svih proteklih godina. Momčad navrat-nanos sklepana za Europu, planski nabrijavana bahatim izjavama čelnika kluba i bezrazložnim navijačkim optimizmom. Od 13 igrača Levskog koji su nastupili u Dugopolju, njih čak osam u klub je stiglo tek prije nekoliko tjedana. Iako je na prvi pogled riječ o solidnim individualcima, daleko je to od kakve ozbiljne ekipe.

No i takva momčad dobar je dio drugog poluvremena diktirala tempo na sredini dugopoljskog terena, što ponajviše na dušu ide nekadašnjem hrvatskom reprezentativcu Josipu Radoševiću, koji tek treba opravdati onaj zvjezdani epitet kojim su ga dočekali na Poljudu. Zujo je bio tradicionalno agresivan, međutim jako je puno griješio u predaji lopte, a to je nešto što bi u eventualnim kasnijim fazama ovog natjecanja moglo biti kobno.

Radošević može i mora bolje, Hamza Barry prvo ime veznog reda

Jedini koji je u veznom redu donekle iskakao svojom pokretljivošću i kreacijom bio je Gambijac Hamza Barry. Njegove bi lopte valjalo više forsirati. Što se tiče napadačke linije, Vlašić je bio tradicionalno aktivan, po starom principu Mate Baturine "digod uđe - digod ne uđe", dok smo od paklenog tandema Erceg - Futacs ipak više očekivali. Miljenik Torcide tek je u par navrata bljesnuo, dok je Mađar svih 90 minuta glumio kakvog sumo borca, sumanuto se hrvajući s braničima.

U tom svijetlu, nejasno je zašto trener Bijelih nije ranije posegnuo za osvježenjima u vrhu napada. Bilo je očito da Futacs i Erceg nemaju snage za svih 90 minuta, dok su na klupi kao zapete puške čekali Said i Ohandza. Prava je to šteta kada se zna da popularni Zolja samo i igra tijekom ljetnih mjeseci i da je prošle sezone tijekom srpnja i kolovoza zabijao kao na tekućoj vrpci. Carrillo jednostavno mora pronaći način kako ga probuditi.

Carrillo se nije usudio mijenjati? Španjolac hitno treba probuditi srpanjsku pticu Franka Ohandzu

Ono što donekle može radovati navijače Hajduka jest činjenica da su Splićani defenzivno odigrali prilično solidnu utakmicu. Bugari tijekom cijelog dvoboja nisu stvorili nijednu izrazitu priliku za gol. Pritom treba pohvaliti pojačanje iz Barcelone - Borju Lopez koji se svojom pojavom svidio. Posao je obavljao s priličnom sigurnošću, reklo bi se i rutinirano. Čini se da bi jednom kad se on i kapetan Nižić uigraju, mogli predstavljati sasvim pristojan stoperski tandem.

Ali nećemo se lagati, od Hajduka smo očekivali više, međutim bilo je tu puno otegotnih okolnosti koje valja uzeti u obzir. Od seljakanja u Dugopolje, koje usput rečeno nema ni približno dobar travnjak kao minulih godina, dapače kriminalan je, do izrazito vrućeg i sparnog vremena. S obzirom na to da su noge još teške od priprema, jedino što bi trebalo biti sigurno jest da Carrillova momčad u narednim može i mora bolje.

Hajduk unatoč pobjedi nije puno bliži trećem pretkolu: Prava je sreća što se u Sofiji igra bez navijača

Naravno, ponekad je potrebna i sreća, a prvim korakom u tom smjeru čini se Uefina kazna Levskom, zbog koje Bugari u uzvratnoj utakmici neće imati potporu navijača. Nema sumnje da bi s euforičnim tribinama to bila jedna sasvim druga priča. Ipak, oprez je nužan jer samo jedan slučajni gol na otvaranju susreta, sav trud u prvih 90 minuta baca u vodu. Bugari su realno loš, ali ne i bezopasan protivnik.

Kako bilo, pobjeda je tu, peta uzastopna hrvatskih klubova u Europi na startu nove sezone. Kontinentalna natjecanja ovog ljeta opet su počela sjajno i možemo se samo nadati kako će se tako i nastaviti pa da opet kao prije nekoliko godina imamo četiri predstavnika u play-offu europskih kupova. Ovo su ionako oduvijek bile debelo najteže prepreke, stepenice koje se "moraju" preskočiti i stepenice na kojima je eventualno ispadanje ravno debaklu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.