KUĆA SLAVNIH

Kobe, Duncan, Garnett i trener hrvatskog podrijetla finalisti za Kuću slavnih

Foto: Getty Images

KOBE BRYANT nije doživio ulazak u Košarkašku kuću slavnih. Ovo je bila prva godina u kojoj je stekao pravo nominacije, a NBA liga sinoć ga je potvrdila kao jednog od osmero finalista iz američkog bazena kandidata.

Osim njega, finalisti su Tim Duncan, Kevin Garnett te treneri Eddie Sutton i Rudy Tomjanovich, a odbor za žensku košarku finalisticama je proglasio Tamiku Catchings te trenerice Kim Mulkey i Barbaru Stevens.

Finalisti koji dobiju 18 od 24 glasa za bit će najesen uvršteni u Kuću slavnih, a njihova imena bit će objavljena tijekom NCAA Final Foura u Atlanti 4. travnja. Tada ćemo doznati i tko je prošao kroz filtar Međunarodnog odbora, odnosno hoće li u mjesto u tom košarkaškom hramu konačno dobiti i Toni Kukoč.

NBA obično na All-Staru izlista veći broj finalista, no ovaj put su se odbori odlučili za samo njih osmero jer je ovo možda i najjača generacija u povijesti koja će istodobno ući u Kuću slavnih.

Bryant je u NBA ligi proveo 20 godina, 18 puta bio je izabran na All-Star utakmicu, 11 puta bio je član najbolje petorke lige, devet puta član najbolje obrambene petorke, pet puta je bio prvak s LA Lakersima, jedanput MVP i dvaput MVP finala. U helikopterskoj nesreći 26. siječnja stradao je kao četvrti najbolji strijelac svih vremena, a nezaboravna je utakmica protiv Toronta 2006. u kojoj je zabio čak 81 poen.

Duncan je u 19 godina sa San Antonio Spursima također osvojio pet naslova prvaka, 15 puta je bio All-Star, 10 puta izabran je u najbolju petorku lige, a osam puta u najbolju obrambenu. Dvaput je bio MVP lige i triput MVP finala, a proglašen je i za rookieja godine. Jedini je igrač u povijesti koji je s istim klubom ostvario više od 1000 pobjeda, a karijeru je završio među najboljih 10 u povijesti u skokovima i blokadama.

Kevin Garnett proveo je 21 godinu u Minnesoti, Bostonu i Brooklynu i 2008. osvojio naslov sa Celticsima. Na All-Staru je bio 15 puta, četiri puta izabran je u najbolju petorku lige, a devet puta među najbolje defenzivce. Bio je MVP 2004. i obrambeni igrač godine 2008., a umirovio se kao deveti najbolji skakač u povijesti.

Rudy Tomjanovich slavni je trener hrvatskog podrijetla, a 34 godine proveo je u Houston Rocketsima kao igrač, pomoćni i glavni trener. Jedini je čovjek u NBA povijesti koji je kao igrač postigao više od 10.000 poena, a kao trener ostvario više od 500 pobjeda i osvojio dva naslova prvaka (1994. i 1995.).

Tamika Catchings jedna je od najboljih košarkašica svih vremena. Svih 14 sezona igrala je za Indianu te je 2012. odvela do titule, a sebi priskrbila nagradu za MVP-ja finala. Bila je i MVP cijele lige, rookie godine, sedam puta birana je u najbolju petorku, a sedam puta među najbolje obrambene igračice, a i dalje je prva na ljestvici svih vremena WNBA lige u osvojenim loptama.

Sutton, Mulkey i Stevens svoje su vrlo uspješne trenerske karijere proveli na sveučilištima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.