Vida i Rooney su bebe: Lamza je pijan pao kroz prozor, a Žuti bi bio "najbolji da nije bilo gemišta"

Foto: Getty Images / Guliver Image

DOMAGOJ VIDA uoči okupljanja reprezentacije uhvaćen je pijan za volanom, hrvatskom reprezentativcu ovo je već drugi incident s alkoholom u karijeri, ali još nije ni u istoj rečenici s engleskim nogometašima koji nerijetko pune žute stranice svojim pijančevanjem.

Posljednji u nizu jest kapetan reprezentacije Wayne Rooney i dalje ne silazi s naslovnica nakon što je prošle subote uhvaćen u sitne jutarnje sate mrtav-pijan na svadbi u hotelu u kojem se okupljala reprezentacija. Novinari inzistiraju da mu se oduzme kapetanska traka, v. d. izbornika Gareth Southgate ne zna kako da ga kazni, a navijači su za uzeli na zub. Imao je Rooney i veliki peh, jer su jedino njega fotografirali pijanog u gluho doba noći dok je većina njegovih suigrača bančila po londonskim klubovima.

No, na Rooneyevu stranu stao je trener njegova najljućeg rivala Liverpoola, Jürgen Klopp. Temperamentni Nijemac i sam se jednom našao u središtu skandala s alkoholom.

"I igrači su samo ljudi"

"Bio sam trener Mainza, imali smo 11 bodova i bili zadnji na tablici. Klub je organizirao Božićni party, a ja sam došao odjeven u Djeda Božićnjaka. Nitko mi nije prepoznao sve dok nisam skinuo masku i drugi dan u novinama izađe moja slika s pivom uz naslov 'Evo kako Klopp slavi zadnje mjesto'. Niti sam slavio niti sam bio pijan, ali mediji su to tako objavili", rekao je Klopp i dodao kako nikada nije imao problema s alkoholom kod svojih igrača.


"Ovo s Rooneyem uopće nije tako ozbiljna stvar i to ne govori ništa o samom igraču. Svi mi živimo jedan lagodan život, zarađujemo puno novca i bavimo se poslom koji volimo. No, na kraju priče, i igrači su najobičniji ljudi i nekad rade stvari kao i najobičniji ljudi", obranio je Klopp Rooneya, koji se i javno ispričao za svoj ispad.

"Većina legendarnih igrača, kojima se danas divimo, imali su ozbiljnih problema s alkoholom i cigaretama. Danas to nije slučaj. Ja, evo iskreno, ne znam nijednog koji ozbiljno pije. Na prošlogodišnjem Liverpoolovom Božićnom tulumu sam ja morao puniti čaše igračima jer nitko nije želio piti", rekao je Klopp.

A popis nogometnih pijanaca ili onih koji su tu i tamo pošteno zavirili u čašu je stvarno impozantan.

Lamza je zbog alkohola završio karijeru

"Da nije bilo gemišta, bio bih najbolji na svijetu", izjavio je jednom Robert Prosinečki, koji osim omiljenog zagorskog "koktela" bio i vrsni poznavatelj Marlboroa i viskija. Zbog toga je kasnije imao ozbiljnih zdravstvenih problema, no kaže da zadnjih godina uopće ne pije. Cigareta je još tu, to mu doktori nisu zabranili.

Legendarna je priča i "vesele" Dinamove generacije 1967. godine, koju su predvodili Rudi Belin i Štef Lamza, kojega je alkohol umalo doslovno došao glave. Nakon polufinala Kupa velesajamskih gradova, Dinamovci su slavili u Vili Rebar. Lamza se toliko napio da su ga zaključali u sobu, no on je pokušao izaći preko balkona, spotaknuo se i pao na glavu na kat ispod zbog čega je i završio karijeru.


I legendarni Jozo Gašpar imao je problema s alkoholom. Jednom je priveden pod sumnjom da je, kao trener Prečkog, igraču ukrao karticu i na nju kupio 36 boca Jägermeistera. Da se nađe. Tu je i Domagoj Vida, koji je dvaput uhvaćen u klinču s bocom, zadnji put u Kijevu kad je vozio s 1,51 promilom alkohola u krvi.

"Većinu svojeg novca potrošio sam na alkohol, žene i automobile. Ostatak sam jednostavno spiskao", legendarna je izjava Georgea Besta, koji je danju punio mreže diljem Engleske, a noću čaše po najskupljim, ali i najjeftinijim pubovima. Alkohol ga je na kraju došao i glave. Nakon transplantacije jetre 2002. godine morao je uzimati opake lijekove, od kojih je, nažalost, prerano umro 2005. sa samo 59 godina.

Gdje bi im bio kraj da nisu pili...

Možda najgori ovisnik je Paul Gascoigne. Nekad najveća nada engleskog nogometa danas je predmet sažalijevanja i sprdnje Engleza nakon što se 20 godina borio s ozbiljnom ovisnošću. Danas je, kaže, čist, no i dalje mu se dogodi da ga uhvate negdje usred noći s bocom gina.

Za njega su Ronaldinho i Adriano "male bebe", iako je nekadašnja zvijezda Intera danas u ozbiljnim problemima. U Adriana su se svi zaklinjali da će biti najveći svih vremena, no on je zbog problema s alkoholom otišao iz Intera, upao u probleme s brazilskom mafijom i danas životari u Brazilu.

Svi oni mogli su ostaviti puno dublji trag da nisu bili najbolji igrači 3. poluvremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.