Kakvo polufinale, takva cijela Copa: Opća tučnjava i Paragvaj u finalu bez ijedne pobjede!

PARAGVAJ je nezasluženo prošao Venezuelu u polufinalu Copa Americe, u utakmici u kojoj je stalo sve najgore što je obilježilo ovo prvenstvo Južne Amerike. Paragvajci će u nedjelju igrati finale Copa Americe protiv Urugvaja, nakon što su u drugom polufinalu u Mendozi prošli Venezuelu boljim izvođenjem 11-eraca.

Golman Villar opet najzaslužniji za prolazak Paragvaja

Završilo je na kraju 5:3. Nakon 120 minuta nije bilo golova. Golman Paragvaja Justo Villar obranio je kazneni udarac Franklinu Luceni u četvrtoj seriji, da bi odmah potom Dario Veron pogodio ključni udarac za pobjedu.

Venezuela tri puta gađala okvir gola

Paragvajci su izborili finale, prvi nakon 1979. godine, uz dosta sreće. U produžecima su Venezuelanci dvaput pogodili vratnicu (Fedor i Arango), te još jednom uzdrmali gredu (Moreno), u 42. minuti utakmice. Tijekom produžetaka igrači Cesara Fariasa imali su još tri izvrsne prigode, ali je sjajni golman Villar opet, kao i u četvrtfinalnom okršaju s Brazilom, bio na visini zadatka.

Paragvaju u produžecima isključeni igrač, izbornik i njegov pomoćnik!

Paragvajac Jonathan Santana isključen je u 102. minuti utakmice nakon drugoga žutog kartona. Ranije je meksički sudac utakmice Francisco Chacon isključio paragvajskog izbornika Gerarda Martina i njegova pomoćnika na samom početku prvog produžetka, nakon što se Martino verbalno zakačio s venezuelskim izbornik Fariasom.

Venezuelanci napali Paragvajce dok su slavili pobjedu

Nastavak tog incidenta publika je vidjela nakon završnog Veronova penala, kada je došlo do opće tučnjave na travnjaku. Napali se Venezuelanci Paragvajce dok su slavili pobjedu. Izbornik Farias ustvrdio je nakon utakmice da su Paragvajci isprovocirali njegove igrače.

Paragvaj do finala bez ijedne pobjede, Venezueli "moralna pobjeda" slaba utjeha

Paragvaju je tako uspjelo izboriti finale južnoameričkoga nogometnog prvenstva u Argentini nakon pet odigranih remija i dvaju uspješnih izvođenja penala. Venezuelancima, naciji poznatijoj po bejzbolu, na kraju je vrlo malo značila činjenica da su igrali najbolji nogomet na Copi, te se plasirali u polufinale prvi put u povijesti. Nedjeljni finale Urugvaj i Paragvaj igrat će na Monumentalu u Buenos Airesu.

Copa je umjesto spektakla postala festival bunkera, kartona i promašenih penala

Južna Amerika je oduvijek osim lepršavog, nudila i "mesarski" nogomet, ali to što gledamo na ovom izdanju Prvenstva Južne Amerike, ispod je svakog kriterija. Oba favorita; domaćin Messijeva Argentina i novi Brazil predvođen Neymarom, ispali su već u četvrrtfinalu, prije kojeg su pokazali prilično lošu igru, što je potpuno ubilo zanimanje za turnir van Latinske Amerike.

Na Copi 2011. "uspijevaju" reprezentacije koje se tuku, igraju destruktivni nogomet, brane se s po deset igrača i čekaju penale kako bi možda otišli dalje nadajući da će im protivnik promašiti, a njihov golman obraniti štogod s bijele točke.

Koliki su razmjeri urušavanja kvalitete južnoameričkog nogometa dovoljno govori ovaj podatak: Na Copa Americi 2007., prosjek postignutih golova bio je 3.3 po utakmici. Na aktualnoj je postignuto gotovo duplo manje - 1.9 po susretu.

Oba "gvaja" su do finala dovukli golmani

Svaka čast urugvajskom vrataru Musleri i paragvajskom Villaru, koji su fantastično branili i daleko su najzaslužniji što su njihove reprezentacije eliminirale Argentinu i Brazil, ali ljubitelji nogometa bi mnogo više voljeli da se prije neočekivanog finala ne očekuje da opet njih dvojicu gledamo u glavnim ulogama, nego da se puno više priča o Suarezu i Barriosu ili Valdezu i Forlanu.

Paragvaj je na stvarno sramotno prošao Brazil u četvrtfinalu u kojem u 120 minuta "nisu prešli centar", dok im je golman zaslužio premije svih igrača za prolaz. Da ne spominjemo Brazilce, koji su promašili četiri penala. U polufinalu gotovo ista slika - Venezuela je igrala, gađala stative i prečke, Villar je opet izvodio čudesa na golu Paragvaja, koji je do finala kontinentalnog prvenstva došao bez ijedne pobjede.

Iznimno jaka reprezentacija Urugvaja se također provukla protiv Argentine u četvrtfinalu zahvaljujući golmanu Musleri, koji je Tevezu obranio penal.

Jedina reprezentacija koja je pokazala nogomet u kojem se teži nadigravanju, kreativnosti i napadu, bila je Venezuela, a mnogi će se zapitati: "Gdje to ide južnoamerički nogomet, kada ga mora spašavati Venezuela?"

Copa America, polufinale:

Paragvaj - Venezuela 5:3, 0:0

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.