Kako se Napolijev stroj za pobjede u samo pet mjeseci pretvorio u olupinu

Foto: Profimedia

ZVIŽDUCI su počeli prije početnog udarca na stadionu Diego Armando Maradona. Domaći navijači bili su bijesni jer je Napolijev trener Rudi Garcia izostavio i Khvichu Kvaratshkeliju i Piotra Zielinskog iz početne postave za nedjeljnu utakmicu Serie A protiv Empolija. Predsjednik Dino De Laurentiis do poluvremena je bio toliko nezadovoljan izvedbom da je osjetio potrebu za ulaskom u svlačionicu - i to mu nije bio prvi put ove sezone - i razgovorom s Garcijom i njegovim igračima.

Kvaratshkelia i Zielinski, dva sudionika prošlosezonskog osvajanja naslova, ušli su već u osmoj minuti nastavka dok golova još nije bilo - a Gruzijac je skoro otključao utakmicu u 89. minuti prizemnim udarcem koji je Etrit Brisha nekako obranio ispruženom lijevom nogom, piše Goal.com.

Ipak, kasni pobjednički gol pao je na drugoj strani, kad je Viktor Kovaljenko briljantno pospremio dodavanje još jedne Empolijeve zamjene Tyronnea Ebuehija. Ponovno su krenuli zvižduci, kojima je Napoli ispraćen s terena nakon trećeg domaćeg poraza u Serie A ove sezone, koji je ostavio prvake na četvrtome mjestu, s 10 bodova zaostatka za vodećim Interom, i otkaz Garciji učinio neizbježnim.

Nedostaje samo službena potvrda, ali Francuz se u ponedjeljak ukrcao na avion za Nicu i ako se uopće vrati u Napoli, doći će samo pokupiti svoje stvari.

Kako je došlo do toga? Kako su se stvari tako brzo urušile u momčadi koja je očarala Europu prošle sezone? Garcia je, uostalom, tek preuzeo ekipu u lipnju. Ali ako ćemo pravo, nikad nije djelovao kao vrijedan nasljednik Luciana Spallettija i zapravo pomalo iznenađuje što je i ovoliko potrajao.

"Nova era sa Spallettijem"

Nakon što je Napoli osigurao naslov remijem s Udineseom na Dacia Areni 4. svibnja, De Laurentiis se popeo na pozornicu na Maradoni i pred oduševljenih 50.000 navijača rekao da je prvi Scudetto u 33 godine samo početak onoga što slijedi.

"Projekt nikad ne prestaje", objavio je. "Ovo je za mene polazišna točka, ne cilj. Nastavljamo dalje sa Spallettijem." Već idućeg dana De Laurentiis je otkrio da je aktivirao klauzulu o jednogodišnjem produljenju ugovora s trenerom.

"Spalletti je netko koga sam ganjao godinama i konačno sam ga uspio dovesti u Napoli", rekao je De Laurentiis za RAI 1. "Vratio nas je u Europu i sad bih želio s njim započeti novu eru jer on je velik vođa."

EPA-EFE

Spalletti međutim nije bio nimalo impresioniran aktivacijom klauzule bez upozorenja. Prema izvješćima, želio je ostati u Napoliju, ali i znati kakvi su klupski ljetni planovi za transfere prije nego što se obveže - što je bilo pošteno, budući da je već bilo jasno kako Cristiano Giuntoli, sportski direktor koji je složio Napolijevu šampionsku momčad s ograničenim budžetom, odlazi u Juventus.

Spalletti i De Laurentiis odlučili su raščistiti stvari na večeri. Sve je odlučeno u 15 minuta. Spalletti je objasnio da je iscrpljen i da želi otići. "Štetim li sam sebi odlaskom iz Napolija? Da, ali ne odlazim jer sam prestao voljeti", objasnio je. "Odlazim jer sam volio i dao sve. Nisam netko tko lako mijenja odluku i ne želim da bude razmirica s predsjednikom De Laurentiisom."

Spalletti na dopustu

Napolijevi navijači bili su shrvani, ali De Laurentiis je argumentirao da ne bi bilo pošteno treneru stajati na putu. "Spalletti je slobodan čovjek", rekao je za Che Tempo Che Fa. "Kad ti netko kaže da je napravio sve što je mogao i da je završila era u njegovu životu... Rekao mi je da bi radije uzeo godinu dopusta. Što da radim? Da se protivim?"

Ipak, komentari dvojca nisu baš ugasili sumnju da su se jednostavno razišli jer nisu više mogli raditi jedan s drugim. Nipošto nisu više djelovali sinkronizirano - niti mjesec dana nakon odlaska iz Napolija, Spalletti je proturječio De Laurentiisovim tvrdnjama da je želio uzeti dopust.

"Samo sam rekao da moram predahnuti i riješiti neke stvari", rekao je novinarima u srpnju i, niti dva mjeseca kasnije, vratio se na klupu kad je predstavljen kao novi talijanski izbornik nakon šokantnog odlaska Roberta Mancinija.

Razočaravajući angažman Garcije

Do tada se De Laurentiis već iznenađujuće okrenuo Garciji, istaknuvši da mu je "užitak" objaviti bivšeg trenera Rome kao novog šefa u Napoliju, "nakon što ga je upoznao i provodio vrijeme s njim proteklih desetak dana" - što su mnogi protumačili kao referencu na zategnuti odnos sa Spallettijem.

Navijači nisu bili tako oduševljeni vijestima. Antonio Conte, Roberto De Zerbi, Julian Nagelsmann i Luis Enrique povezivali su se s tim poslom pa su razumljivo očekivali da će novi prvak Italije privući veći kalibar trenera od Garcije, koji nije osvojio trofej još od 2011. s Lilleom.

EPA-EFE

Garcia je koristio formaciju 4-3-3, sličnu Spallettijevoj, što je igralo važnu odluku u De Laurentiisovom razmišljanju da bi, u teoriji, to značilo manje taktičkih promjena za igrače. No, ključan je bio i input Carla Verdonea. Osim što je vrlo dobar De Laurentiisov prijatelj, Verdone je i navijač Rome te je bio pun hvale za Garciju, koji je dvaput vodio Giallorosse do drugog mjesta u tri godine na Olimpicu.

Ipak, Garcia nakon toga nije imao značajnih rezultata i navijači su se s pravom brinuli da je De Laurentiis Napolijeve nove besmrtnike povjerio čovjeku koji je dobio otkaz u Al Nassru jer nije osvojio saudijski naslov s Cristianom Ronaldom u napadu.

Nemir među igračima

U tom kontekstu, Garcijine muke nisu iznenadile. Naravno, bilo je tu više faktora. Odlazak južnokorejskog stopera Kima Min-jaea u Bayern bio je udarac za zadnju liniju, dok je ozljeda Victora Osimhena uskratila Napoliju najpouzdaniji izvor golova.

Ipak, čak i prije nego što je stradala Nigerijčeva tetiva, bilo je jasno da Osimhen, koji još nije potpisao novi ugovor, nije potpuno sretan nekim Garcijinim odlukama. Najbolji strijelac prošle sezone bijesno je reagirao kad je zamijenjen u rujanskom remiju 0:0 s Bolognom - a slične ispade imali su Kvaratshkhelia i Mateo Politano na utakmicama protiv Genoe, odnosno Fiorentine.

Nakon domaćeg poraza 3:1 od Fiorentine, taman prije reprezentativne stanke, Garcia je izgledao kao živi mrtvac - i spasio se otkaza samo zato što je Conte navodno odbio De Laurentiisa jer nije želio preuzeti momčad usred sezone.

Pokvario se stroj za pobjede

Garcia je, dakle, bio pod golemim pritiskom da dokaže svoju vrijednost u posljednjih mjesec dana. Gadno je podbacio u tome. Čak i u pobjedi trener je gubio potporu, toliko su loše izvedbe bile.

Napoli bi i dalje trebao izboriti nokaut-fazu Lige prvaka, ali remi s Union Berlinom - momčadi koja je izgubila 12 prethodnih utakmica - predstavljao je još jedan značajan korak unatrag u Garcijinoj borbi za preživljavanje. Napoli je dominirao posjedom, ali cijelo je vrijeme izgledao ranjivo u kontranapadima pa je, iz njihova kuta gledano, primanje takvoga gola bio samo još jedan dokaz koliko je razbijena i neorganizirana momčad postala pod njim.

Bio je, dakle, imperativ da se Garcia vrati na pobjedničke staze protiv Empolija koji se bori za ostanak, a vodi ga Aurelio Andreazzoli - po mnogima najsličniji trener Spallettiju u Serie A. Pa ipak je neobjašnjivo odlučio promijeniti formaciju u 4-2-3-1, izostaviti dva najbolja igrača i igrati bez ljevonogog stopera, iako ih ima dvojicu na klupi.

EPA-EFE

Opet, može se reći da Napoli nije imao sreće jer je primio takav udarac u samoj završnici, ali imali su spušten gard gotovo cijelu sezonu, što je rezultiralo sa samo pet utakmica bez primljenoga gola u svim natjecanjima i samo dvije pobjede iz osam susreta na Maradoni.

Iako je uspio zadržati većinu šampionske momčadi, Garcijin Napoli ima vrlo malo sličnosti s onim Spallettijevim, koji je oduševio svijet uzbudljivim napadačkim nogometom. Stroj za pobjede se nedvojbeno pokvario. Djeluju i fizički i mentalno iscijeđeno. Posljedično, momčad koja je bila ujedinjena koliko i učinkovita počela se oslanjati na trenutke čarolije pojedinaca i očajnički se pokušavala prisjetiti što ju je uopće dovelo do uspjeha.

Kako je Marco Ciriello napisao u Gazzetti dello Sport: "Činjenica je da je Napoli izgubio radost i prije utakmice s Empolijem, Scudetto je dalje od posljednje erupcije Vezuva."

Greška za greškom

Garcia je svakako odgovoran za tako brz i dramatičan pad, ali prava je krivnja na čovjeku koji ga je doveo. Njegov je angažman izgledao kao ogromna pogreška svima osim De Laurentiisu i Verdoneu - ali još veća greška prethodila je tom zlokobnom pozivu.

Spalletti je možda zahtjevan i čudan lik, a time i težak za ophođenje, ali De Laurentiis nikad nije smio dopustiti da se njihov odnos raspadne do te mjere da Toskanac uopće razmišlja o odlasku iz kluba koji je očito volio.

Rezultat je da se Napoli senzacionalno okrenuo bivšem treneru Walteru Mazzarriju, koji se vratio na kratkoročni ugovor nakon 10 godina izbivanja. To je korak unatrag koji zaudara na očaj i neće učiniti ništa da povrati vjeru frustriranih navijača u De Laurentiisa.

Predsjednik im je obećao novu eru održivog uspjeha sa Spallettijem, ali umjesto toga uslijedilo je razdoblje velike nesigurnosti u kojem jedna užasna odluka slijedi drugu. Projekt nikad ne prestaje, naravno, ali Napolijeve nade da će izvući maksimum iz istinski fantastičnog pothvata već su nestale.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.