GLASGOW RANGERS

Najtrofejniji klub u povijesti pao je u četvrtu ligu. Onda je došao Steven Gerrard

Foto: EPA

GLASGOW RANGERSI nisu najbolja momčad Europe kao što za njih kaže legendarni Gheorghe Hagi, ali su u ovom trenutku najdominantnija momčad kontinenta.

Klub s Ibroxa ima samo jedan poraz u 33 utakmice u svim natjecanjima, i to u četvrtfinalu škotskog Liga kupa kada je izašao u kombiniranom sastavu. 

Rangersi imaju niz od 14 pobjeda u škotskom prvenstvu, a posljednja je stigla u čuvenom Old Firmu, u kojem je ove subote pobijedio Celtic 1:0 i pobjegao mu na ogromnih 19 bodova razlike. Celtic ima tri utakmice manje, ali razlika je velika i Rangers je na dobrom putu da prvi put nakon 2011. godine osvoji škotski Premiership.

Rangersi su sjajni, ali Gerrard dobro zna kako je proklizati

Osvajanje titule ne bi bilo veliko samo zbog dugogodišnjeg čekanja da se Rangersi vrate na vrh, nego i zbog prekida dominacije Celtica koji ima devet uzastopnih naslova prvaka. To je rekord škotskog nogometa, a drže ga oba rivala, ali nitko još nije uspio uzeti 10 titula u nizu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pobjeda nad Celticom raspametila je navijače Rangersa koji su izašli na ulice Glasgowa, palili baklje i ignorirali sve epidemiološke preporuke, ali slavlje je razumljivo. Njihov klub je 2012. godine zbog bankrota igrao četvrti rang škotskog nogometa i prešao veliki put ka povratku na vrh.

Do kraja prvenstva je ostalo još 16 utakmica i titula se još ne smije slaviti, a toga je najbolje svjestan trener Steven Gerrard, legenda Liverpoola. Nitko kao on ne zna kako je to kad na cilju izgubiš bitku za dugo očekivanim trofejom. 

Gerrard sa svojih 40 godina pripada skupini mladih trenera, a Rangersi su mu prvi ozbiljan posao, ne računajući rad u omladinskom pogonu Liverpoola. Njegovo iskustvo stečeno kroz igračku karijeru vrlo je važno za Rangerse u ovom trenutku jer jedna od najvećih Gerrardovih rana je poraz Liverpoola od Chelseaja (2:0) pred kraj sezone 2013./14., zbog kojeg je klub s Anfielda propustio osvojiti Premiership. 

Gerrard je nakon proklizavanja izgubio loptu i bio direktni krivac za prvi primljeni gol i tako propustio priliku barem jednom u karijeri postati prvak Engleske. Ispostavilo se da mu se takva prilika više nikada nije ni pružila.

On je na klupu Rangersa sjeo u lipnju 2018. godine. Dobio je klub s velikom tradicijom i emocijama uz koje je navikao živjeti kao nogometaš. To za njega predstavlja veliku čast, ali i odgovornost jer je brzo shvatio da je trenerski posao puno teži od igranja. Tijekom prve dvije sezone uspio je pomicati granice klupskih uspjeha, ali je svjestan da će se njegov uspjeh gledati samo kroz osvojene trofeje.

"Kada se budu dijelile nagrade na kraju sezone, mi moramo biti tu. U suprotnom, neizbježno je da ljudi počnu pričati o tvom poslu, pitati se zaslužuješ li posao i raspravljati o tome treba li ti previše vremena da napraviš rezultat. Dobro sam svjestan glasova koji dolaze izvana", kazao je Gerrard nedavno za The Athletic.

"Sad znam zašto treneri brže postaju sijedi"

U Rangersima je brzo shvatio kako je raditi u klubu koji ne oprašta ni remije i živjeti u gradu koji se dijeli na plavu i zelenu boju.

"Trenerski posao je takav da u krevet ideš umoran, a ustaješ ekstremno umoran! Tvoj mozak jednostavno ne staje. Zato shvatiš zašto treneri brzo stare i zašto im kosa tako brzo postaje sijeda", opisao je Gerrard.

Najveći pritisak osjetio je u ožujku prošle godine. Rangersi su najprije krajem veljače ispali u četvrtfinalu škotskog Kupa od Heart of Midlothiana koji je u međuvremenu ispao iz lige, a onda je pred skoro 50 tisuća navijača na Ibroxu izgubio od Hamilton Academicala koji je u tom trenutku bio na pretposljednjem mjestu tablice. To je bio peti susret bez pobjede u sedam ligaških utakmica, što je značilo da će Rangersi ponovno ostati bez ijedne titule.

"Ne bih bio čovjek kada bih lagao i kazao da nisam imao mračnih dana, kada sam se osjećao loše zbog rezultata i kada je boljelo više nego što je normalno", opisao je teške situacije iz trenerske karijere.

Jedna od tih situacija dogodila se tijekom tog razdoblja, a tada je jedna od stranica bliskih klubu Ibrox Noise pisala da je Gerrard izgubio svlačionicu.

U periodu krize nastupila je pauza zbog koronavirusa i sezona je prekinuta. Iako se radilo o sezoni bez trofeja, u klubu nisu sumnjali da Gerrard treba nastaviti svoj put na klupi Rangersa.

On se sa svojim suradnicima nije brinuo samo o stvarima na terenu. Po dolasku u klub primijetio je da su potrebne nadogradnje u trening-centru, svlačionicama i na stadionu. Klub je počeo paziti i na takve stvari pa su igrače u kolovozu dočekale renovirane svlačionice.

"Bilo je važno da otklonimo sve moguće izgovore igrača kako bi oni pružali što bolje izvedbe", kazao je Gerrard.

Bivši engleski reprezentativac veliku pomoć ima u sve poznatijem sportskom direktoru Rossu Wilsonu koji je ranije, među ostalim, radio u Southamptonu dok je taj klub dovodio Virgila van Dijka, Pierre-Emilea Hojbjerga i Dannyja Ingsa.

Produljenje Barišićevog ugovora govori o ozbiljnosti projekta

Wilson je uz Gerrarda napravio odličnu selekciju momčadi, na vrijeme su se riješili igrača na koje ne računaju i produljili ugovore važnim igračima kao što su 28-godišnji hrvatski reprezentativac Borna Barišić, čiji ugovor istječe na ljeto 2024., te 24-godišnji napadač iz Kolumbije Alfredo Morelos kojeg su vezali do ljeta 2023. godine.

Također, klub je za samo 3,5 milijuna eura iz Genka doveo izuzetno talentiranog ofenzivnog veznog iz Rumunjske Ianisa Hagija (21), sina legendarnog Gheorghea Hagija.

Takvim potezima Rangersi su na putu da momčad premaši vrijednost od 100 milijuna funti, što je želja predsjednika Davea Kinga. Prema Transfermarktu, momčad trenutno vrijedi 55 milijuna funti.

Wilson i Gerrard već su angažirali tvrtku Zone 7 koja se bavi umjetnom inteligencijom, a radi na smanjivanju broja ozljeda u momčadi u ovoj specifičnoj sezoni. 

Uz to, klub je proširio mrežu skauta po Europi i Južnoj Americi, a veliku pažnju posvećuje i videoanalitičarima.

Takvim radom Rangersi su počeli nizati nevjerojatne rezultate. Klub je bez poraza osvojio prvo mjesto u skupini Europa lige ispred Benfice, Standard Liegea i Lecha, a prethodno je u play-offu za ovo natjecanje izbacio turski Galatasaray. 

Rangers je jedini poraz doživio u četvrtfinalu škotskog Liga kupa (od St. Mirrena 3:2) primivši treći gol u drugoj minuti sudačke nadoknade. Tada je Gerrard, kao što otočki velikani obično rade u ovakvim natjecanjima, na klupi ostavio standardne igrače poput Barišića, Stevena Davisa, Hagija, Glena Kamare, dok je prvi napadač Alfredo Morelos ostao izvan kadra. Ali kad igraju u najjačem sastavu, Gerrard i Rangersi su nepobjedivi.

Rezultati u ligi su fascinantni. Gerrardova momčad je prva sa 62 boda, 19 više od drugoplasiranog Celtica koji ima tri utakmice manje. Rangersi su ostvarili čak 20 pobjeda i dva remija u 22 utakmice, a pritom su postigli 55 golova i primili samo pet.

Zadivljujuće je i to što je s 11 golova i osam asistencija najbolji strijelac i asistent momčadi u prvenstvu desni bek James Tavernier.

"Klopp je uvijek spreman dati savjet"

U Gerrardovoj momčadi među nezamjenjive igrače spada hrvatski lijevi bek Barišić koji ove sezone ima 30 nastupa u svim natjecanjima. Klub je vjerojatno otvoren i za prodaju Barišića uz adekvatnu cijenu, ali najvažnije je da 28-godišnji nogometaš ne forsira odlazak, već je zadovoljan u klubu.

U Rangersu je i hrvatski stoper Nikola Katić (24) od kojeg klub ima velika očekivanja, ali on je u ožujku prošle godine ozlijedio križne ligamente i od tada nije igrao. Povratak se očekuje uskoro, sredinom siječnja.

Pred Rangersima je velika šansa da prekinu dominaciju Celtica i naprave iskorak u Europa ligi, gdje za protivnika u šesnaestini finala imaju belgijski Antwerp. Na putu prema uspjehu Gerrard će se i dalje sjećati onog proklizavanja protiv Chelseaja, a po potrebi će telefonski pozvati dobrog prijatelja Jürgena Kloppa.

"Ako ga nazovem, znam da će mi dati iskreno mišljenje. Ne zato što sam Steven Gerrard, već zato što mi on zaista želi pomoći, što je sjajno", kazao je Gerrard.

Svi ovi rezultati, igračko iskustvo i spremnost da primi savjet od iskusnijih kolega upućuje na to da je pred Gerrardom velika karijera. Najveću sreću zbog toga sada osjećaju navijači na Ibroxu.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.