KRIV JE FAJTER BIŠĆAN Kako je Rudeš postao hit sezone

Foto: NK Rudeš

VEĆ NEKOLIKO tjedana NK Rudeš puni novinske stupce svojim sjajnim nastupima u drugoj hrvatskoj ligi. Nogometna priča Rudešana podosta se razlikuje od drugih, jer je riječ o klubu koji nema nerealnih ambicija i ne traži instant rezultat, preskačući stotine razvojnih stepenica poput nekad Kamen Ingrada ili RNK Split.

Rudeš svake godine raste po milimetar, još od 2003. kada su ušli u treću ligu i tamo na svim razina sazrijevali punih šest godina. 2010. godine ušli su u drugu ligu, no ni u većem društvu klub nije stagnirao, dapače. Do dana današnjeg, tijekom dugih sedam sezona, Rudeš nikad nije bio lošiji od sedmog mjesta, a posljednje četiri godine bili su jednom peti, jednom treći i dvaput četvrti.

Kao što je poznato, nakon deset kola Rudeš vodi prvenstvenu ljestvici s tri boda više od najbližeg pratitelja, a razgovori o ulasku u elitni nogometni razred sve su češći i ozbiljniji. Još do jučer iz Uprave kluba tvrdili su kako ne razmišljaju o prvoj ligi, već Rudeša vide kao stabilnog drugoligaša, međutim situacija se pomalo mijenja, barem ako je vjerovati kapetanu momčadi Lovri Grbiću. 

"Prva liga još nije zacrtana kao cilj, ali u prilici smo o tome ozbiljno razmišljati" 

"Prva liga još nije zacrtana kao cilj, ali s obzirom na sve što se događa u i oko kluba, zaista smo možda po prvi put u prilici da o tome možemo ozbiljno razmišljati. Kako mi igrači na to ne možemo utjecati, nama je najbolje okrenuti se isključivo nogometu. Želimo što dulje ostati u vrhu i produžiti te uvijek lijepe dileme". 

"Imate pravo, u teoriji može biti pogubno za moral igrača kada momčad igra sjajno, a klub nema mogućnosti napredovati u prvu ligu, međutim to ovdje zaista nije slučaj. Rudeš je jedna potpuno zdrava nogometna sredina, svjesna svojih mogućnosti i ograničenja. Ovaj klub se nalazi ovdje gdje je trenutno upravo zato jer se nikada nije obećavalo ono što se ispuniti ne može. Uvijek korak po korak". 

"Činjenica je da smo odlično krenuli u novu sezonu, to je plod rada svih zajedno i možemo se samo nadati da ćemo ovako nastaviti. Liga je vrlo izjednačena, najčešće sitnice čine razliku i tko napravi grešku manje u pravilu pobjeđuje. Kao najveće konkurente vidim Zagreb, koji je u velikoj povratničkoj misiji, zatim Sesvete i Gorica. Bit će to velika bitka za prvo mjesto, a dalje što bude", dodao je 21-godišnji Grbić.

Bišćanov životni put: Od "našeg Dinama" do trenera Rudeša u dvije godine

Kao jedan od glavnih razloga zašto je Rudeš eksplodirao na početku nove sezone spominje se slavni hrvatski reprezentativac Igor Bišćan, koji je prošlu polusezonu bio prvi pomoćnik treneru Stipi Brnasu, da bi mu proteklog ljeta klub ponudio da samostalno vodi momčad, što mu je bio prvi trenerski angažman u karijeri.
 
Prisjetimo se, Bišćan je igračku karijeru završio 2012. godine, nakon čega je upisao trenersku školu i došao do PRO licence. Početkom 2014. uz Silvija Marića, Tomu Šokotu i Darija Šimića pokrenuo inicijativu Za naš Dinamo, koja je s vremenom skupila preko 50 tisuća potpisa za rušenje izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića, međutim kada se balončić ispuhao, on se okrenuo trenerskim vodama.

Kao trener Igor je vrlo studiozan, a za razliku od većine hrvatskih stratega iz prve i druge lige, ima bogato internacionalno iskustvo. Posebice se to odnosi na pet godina koje je proveo na čuvenom Anfieldu, gdje je imao priliku trenirati s nekolicinom ponajboljih igrača svijeta i surađivati sa trenerima svjetskog kalibra. Nije to nevažna stvar, složit će se i kapetan Grbić.

"Dolaskom u Rudeš, Bišćan je pokazao da je spreman zasukati rukave i raditi; nema sumnje da bi mogao napraviti i veliku trenersku karijeru"

"Sigurno da za ovosezonske rezultate velike zasluge ima i Igor Bišćan, njegov je pečat svakako prisutan. Usadio nam je jedan fajterski mentalitet i pobjedničke navike, a nije nevažno što je napravio veliku karijeru, jer svaka njegova riječ ima još dodatnu težinu. U svijetu nogometa on je učio od najvećih i sigurno da od njega možemo puno naučiti. To je motiv svakom igraču."

"Ono što mi posebno imponira kod njega jest taj balans strogoće i opuštenosti. Naime kada smo na terenu onda svi moraju biti veliki profesionalci, nema popuštanja ni za koga i radije radimo nešto kraće, ali sa stopostotnim intenzitetom, nego nešto dugo, ali letargično i opušteno. S druge strane, mimo treninga djeluje jako opušteno. Razgovara s igračima, daje im savjete i prijateljski je nastrojen".

"O Bišćanu imam zaista dobro mišljenje i vjerujem da ima potencijala i predispozicije da napravi veliku trenersku karijeru. Ono što je smatram njegovim plusom jest karakter. Samim time što je kao nekad veliki nogometaš došao u drugu ligu trenirati Rudeš govori da je spreman zasukati rukave i mukotrpno raditi, odnosno da se ne boji posla i shvaća da je najbolje ne preskakati stepenice".

Veliko priznanje: Grbić kao 21-godišnjak dobio kapetansku traku Rudeša

I dok Bišćanu tepaju kao budućem hrvatskom izborniku, ništa manje pažnje nije zaslužio ni naš sugovornik Lovre Grbić, koji je s 21 godinom postao kapetan prvoplasiranog kluba druge hrvatske lige. Veliko je to priznanje za njega i nada se kako će je svojim igrama opravdao povjerenje koje mu je ukazao trener. Naime, iako igra na mjestu veznjaka, ove sezone već je postigao dva gola.

"Karijeru sam počeo u Zadru, gdje sam bio do kadeta, da bi potom sa 16 godina prešao u NK Zagreb u kojem sam odradio kadetski i juniorski staž. Za Zagreb nikada nisam zaigrao jer me Željko Sopić pozvao u Rudeš. Poziv sam odmah prihvatio, ali isprva mi je činilo da možda i nisam napravio najbolju stvar. Nisam nešto previše igrao, ali stvari su se pomalo počele mijenjati, da bih dolaskom Bišćana postao kapetan".

"Moram priznati da me iznenadila kapetanska vrpca jer s 21 godinom niti sam najstariji niti najiskusniji igrač. Shvaćam to kao veliko priznanje. Mislim da je u tih pola godine, koliko je bio pomoćni trener Brnasu , Bišćan dobro upoznao sve igrače, tako da se uvjeravam kako mi je dao s dobrim razlogom, radi moje istinske profesionalnosti i odnosa prema nogometu". 

"Volio bi jednog dana zaigrati u Serie A" 

"Gdje se vidim u budućnosti? Nemam neki krajnji cilj, živim iz dana u dan i uživam u Rudešu. Trenutno jedino o njemu razmišljam, a sigurno da bi se jednog dana, za dvije, tri godine volio okušati u inozemstvu, posebice u talijanskoj ligi koja me oduvijek privlačila", rekao je Grbić, otkrivši nam kako navija za Manchester United, dok mu je najdraži igrač Niko Kranjčar. Od njega je kaže upijao sve. 

"Vjerujte da uživam biti kapetan ove momčadi, pogotovo kada smo ovako visoko na ljestvici. Igramo odlično i ostvarujemo sjajne rezultate, iako to nije lako kada svako ljeto izgubiš šest, sedam prvotimaca, a isto toliko novih igrača stigne u klub. Treba vremena sve to uigrati, a nama je to pošlo u rekordnom roku", dodao je Grbić, koji u sustavi 4-2-3-1 igra jednog od dvojice srednjih veznjaka. 

Krajem listopada Rudeš će imati najveći ovosezonski izazov. Naime, u osmini finala hrvatskog kupa, 26. ovoga mjeseca u goste Rudešanima stiže prvoplasirana momčad 1. HNL Rijeka. Iako su Riječani u strašnoj formi, ljetos su pregazili i Dinamo i Hajduk, domaćini se nadaju iznenađenju. 

"Nadam se da možemo napraviti iznenađenje u srušiti Rijeku u osmini finala Kupa"

"Kao i svi sportaši uvijek se nadamo da možemo napraviti iznenađenje, međutim svjesni smo da nema smisla davati nekakva obećanja da ćemo proći i pobijediti vodeću momčad Hrvatske. Rijeka je najteži protivnik s kojim će se susresti i što je najgore u odličnoj su formi. Ipak, u taj dvoboj ulazimo i nemamo što izgubiti. Možemo samo dobiti. Nema sumnje da ćemo "poginuti" na terenu".

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.