Janka pobjedom uzeo Veliki kristalni globus, Ivici novi TOP 10 rezultat!

NA ZAVRŠNICI Svjetskog kupa u Garmisch-Partenkirchenu u posljednjem veleslalomu sezone pobijedio je Švicarac Carlo Janka, ispred Talijana Davidea Simoncellija te Austrijanca Phillipa Schoerghoffera i Amerikanca Teda Ligetyja koji su podijelili treće mjesto. Ivica Kostelić je bio deveti, sa sekundom i 33 stotinke zaostatka za pobjednikom.

Nakon punih 18 godina i Paula Accole 1992., Janka je postao prvi Švicarac koji je osvojio Veliki kristalni globus. Uoči današnje utrke Janka je imao 38 bodova prednosti pred jedinim konkurentom za ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu - Benjaminom Raichom. Austrijanac je u današnjoj utrci potpuno podbacio i nije imao nikakve šanse zakomplicirati rasplet Svjetskog kupa.

Janka je prvu vožnju odvozio sjajno, za razliku od indisponiranog Raicha koji se plasirao tek na 11. mjesto. U drugoj je Raich bio znatno odlučniji, ali svoj plasman nije uspio popraviti za više od tri mjesta. Kad je došao red na Švicarca, trebala mu je isključivo pobjeda kako u sutrašnjem slalomu, posljednjoj utrci sezone, Raich ne bi imao ni teoretske šanse. Poput iskusnog rutinera Janka je odvozio drugu vožnju i u odnosu na Davidea Simoncellija prednost je na kraju povećao na 31 stotinku za veliko slavlje...

Ligetyju veleslalomski globus

Drugi junak današnjeg dana je Ted Ligety, koji je osvojio Mali kristalni globus u veleslalomu, s uvjerljivim 71 bodom prednosti pred Jankom. Čak su petorica skijaša bili u igri za pobjedu u veleslalomu (prvih pet uguralo se u 98 bodova), ali su svi osim Ligetyja odvozili katastrofalno. Massimiliano Blardone je napravio veliku pogrešku u prvoj utrci i na kraju je zaostao skoro devet sekundi za Jankom, Marcela Hirschera organizatori su diskvalificirali nakon 79 stotinkI slabijim vremenom od Janke, a Jansrud i Raich nisu impresionirali.

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je ukupno deveto mjesto na posljednjem veleslalomu sezone čime je učvrstio petu poziciju u ukupnom poretku natjecanja. Kasnio je za pobjednikom 1.33 sekunde.

Svjetski kup skijaša, veleslalom, Garmisch Partenkirchen, rezultati:  

1. Carlo Janka (Švi) 2:20.87

2. Davide Simoncelli (Ita)+ 0.31

3. Ted Ligety (SAD) +0.57

3. Philipp Schörghofer (Aut) +0.57

5. Didier Cuche (Švi) +0.62

...

9. Ivica Kostelić (Hrv) +1.33

...

 

Ukupni redoslijed Svjetskog kupa:

1. Carlo Janka (Švi) 1197

2. Benjamin Raich (Aut) 1091

3. Didier Cuche (Švi) 952

4. Aksel Lund Svindal (Nor) 883

5. Ivica Kostelić (Hrv) 779

...

36. Natko Zrnčić-Dim (Hrv) 199

...

Ukupni redoslijed veleslalomaša:

1. Ted Ligety (SAD) 412

2. Carlo Janka (Švi) 341

3. Benjamin Raich (Aut) 331

4. Davide Simoncelli (Ita) 311

5. Massimiliano Blardone (Ita) 309

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.