Jakov Fak za povijest: Spektakl na otvaranju Igara u Vancouveru

BAJKOVITOM ceremonijom u BC Placeu noćas su, prema našem vremenu, otvorene 21. Zimske olimpijske igre. Vancouver je emocije obećao i emocije je isporučio.

Drugo najskuplje otvaranje Igra u povijesti, nakon Pekinga 2008. godine, prvo je otvaranje zimskih igara ikada održano na zatvorenom. No, organizatori su više puta istakli da njihova poruka neće biti rastrošna, spektakulrana, već poruka emocija. U tome su stanovnici predgrađa Vancouvera i kanadske regije British Columbije uspjeli. Pa makar to koštalo 40 milijuna dolara.

Olimpijski je plamen na stadion unijela respektabilna ekipa, a među njima The Great One - Wayne Gretzky, koji se smatra jednim od najvećih hokejaša svih vremena, zatim majka herojskog borba protiv raka Terryja Foxa, Bobby Orr - nekadašnji prvak F1, pjevačica Anne Murray, Betty Fox i glumac Donald Sutherland.

Wayne Gretzky, paraolimpijac Rick Hansen, skijašica Nancy Greene, košarkaš Steve Nash i brza klizačica Catriona LeMay Doan zajedno su upalili plamen u dvorani, međutim upravo se tu organizatorima dogodio gaf. Naime, baklja koju je nosila Doan se nije upalila, no to, dakako, nije omelo paljenje plamena. Nakon što je olimpijska vatra počela gorjeti unutar dvorane, Gretzky je dobio čast da je iznese van i upali plamen na gradskoj rivi gdje će ostati do kraja Igara, 28. veljače.

U mimohodu nacija sudjelovalo je oko 2500 sportaša iz rekordne 82 zemlje. Prvi su se put na zimskim olimpijskim igrama pojavili Kajmanski Otoci, Kolumbija, Gana, Crna Gora, Pakistan, Peru i Srbija. Hrvatsku je zastavu pronio Jakov Fak, osvajač brončane medalje na lanjskom Svjetskom prvenstvu u biatlonu.

Stadion koji prima 60 tisuća gledatelja zasjao je u bijelom - maglovit i pomalo nestvaran, bio je fantastičan dom za širenje olimpijskog duga. Sve je to Kanađane stajalo gore navedenu svotu. no zemlja sa svojim svojim posebnostima, nadaleko poznatom divljinom i s druge strane, pitomošću domaćina, živjela je za ovu večer.

Vidjelo se to na svakom koraku 106 dana duge rute olimpijske baklje, u svakom studentskom domu u Vancouveru, u sjedišu svake kompanije koja se smatra bitnom, pa je shodno tome, ovih dana predstavila svoje "nove tehnologije." Igre su iskoristili i aktivisti, pa se prosvjedovalo, priječilo put olimpijskom plamenu i Arnoldu Schwarzenegger.

Hrvati su prošetali stazom stadiona pod zastavom koju je nosio Jakov Fak. Veliki dan za vlasnika svjetske bronce u biatlonu, čuda iz Mrkoplja. Manje je bitno što su Faka gledale tri milijarde ljudi diljem svijeta u izravnom prijenosu, bio je to najprije njegov trenutak, pa onda slika za povijest cijele nacije.

Čast mu je pripala nakon Vedrana Pavleka i Janice Kostelić koja je zastavu na otvaranju zimskih igara nosila dva puta. Ivica Kostelić nije želio riskirati. Otvaranje je ispratio u apartmanu pored staze, gdje je s obitelji i Natkom Zrnčićem Dimom smješten tijekom cijelih Igara.

Ostatak delegacije je u olimpijskom selu. Otvaranje je naš adut propustio kako bi spriječio i najmanji rizik uoči sutrašnjeg spusta. Ako se uopće bude moglo voziti. I bude li Ivica mogao... U paradi nacija posebne su ovacije dobile delegacije domaćina Kanade i Gruzije, čiji je 21-godišnji sanjkaš Nodar Kumaritašvili nesretno poginuo uoči samog otvaranja,O tužnom momentu govorio je tijekom ceremonije i Jaques Rogge, predsjednik olimpijskog odbora.

40 minuta trajalo je predstavljanje delegacija, a potom su kanadske zvijezde, Nelly Furtado i Bryan Adams pjesmom Bang the drum pozdravili sudionike spektakla i olimpijce kojima će ovo otvaranje zasigurno ostati u sjećanju dok su živi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.