tenis

Nikad luđi US Open: Kvalifikanti u završnici, klinci koji rasturaju i kralj preokreta

Foto: Mike Lawrence/USTA via AP/Guliver Image

KAD SU se s ovogodišnjeg US Opena povukli Rafael Nadal, Roger Federer i Serena Williams, organizatori i teniski fanovi strahovali su da će ovogodišnji turnir biti potpuno nezanimljiv i istovremeno šetnja Novaka Đokovića do rekordnog 21. grand slama.

Srpski tenisač je stvarno u prva tri kola imao vrlo lagan posao iako je uspio izgubiti dva seta, ali ni u jednom trenutku njegove pobjede nisu dolazile u pitanje. Đoković igra baš onako kako se od njega očekuje i u ždrijebu je ostalo malo igrača koji bi mu mogli pokvariti planove.

Đokovićevi nastupi nisu nikakva novost, no ono što se ove godine događa u muškom ždrijebu je zaista nevjerojatno. U izostanku nekih velikih imena, put se otvorio poluanonimnim igračima i onima od kojih se na ovom turniru nije očekivalo apsolutno ništa.

Kralj preokreta iz Nizozemske

Najbolji primjer za to je Botic van de Zandschulp, 25-godišnji challenger igrač koji je u ovih tjedan dana zaradio nešto manje od onoga što je zaradio u čitavoj dosadašnjoj karijeri. Do ovog turnira Van de Zandschulp je imao točno pet pobjeda na Touru, a u kvalifikacije US Opena došao je kao 117. igrač svijeta s nevjerojatno natrpanim rasporedom.

Nakon Wimbledona, u kojem je došao do 2. kola, Nizozemac je u pet tjedana igrao pet turnira u pet različitih zemalja. Igrao je po jedno četvrtfinale i finale te tri polufinala i u New York je trebao doći mrtav umoran. No, tu je počeo njegov nevjerojatni put. U svakom od tri kvalifikacijska meča izgubio je prvi set i onda preokrenuo te ušao u glavni turnir. U prvom kolu je od Carlosa Cabernera izgubio prva dva seta pa okrenuo. U drugom je protiv 11. igrača svijeta Caspera Ruuda izgubio prvi set pa dobio 3:1, baš kao i u trećem kolu protiv Facunda Bagnisa. 

Sinoć je za četvrtfinale igrao protiv Diega Schwartzmana i vodio 6:4, 6:4, 3:2 te je imao 0:40 na protivnikov servis. Dva i pol sata kasnije Van de Zandschulp i Schwartzman i dalje su bili na terenu. Argentinac je izvukao onaj spomenuti gem, dobio sljedeća dva seta i odveo meč u peti u kojem se očekivalo da će potpuno slomiti na ovom nivou neiskusnog Van de Zandschulpa. No, uporni Nizozemac zadržao je mirnoću te s rutinskih 6:1 dobio meč i ušao u nestvarno četvrtfinale turnira.

Došao na turnir potpuno sam

Tamo je skoro bio i Peter Gojowczyk, 32-godišnji Nijemac koji je New York došao bez trenera i bez fizioterapeuta, odnosno potpuno sam. Krenuo je iz kvalifikacija i prošao ih je rutinski da bi potom u pet setova prvo dobio Uga Humberta, onda u novih pet setova Dušana Lajovića te je preko Henrija Laaksonena (3:6, 6:3, 6:1, 6:4) stigao u osminu finala. Tamo ga je čekala španjolska 18-godišnja senzacija Carlos Alcaraz kojemu svi predviđaju veliku karijeru.

Sjajni Gojowczyk, koji je protiv sebe imao čitav stadion, vodio je 2:1 u setovima, ali ga je onda sustigao umor i 14 godina mlađi Alcaraz ga je uspio slomiti. Španjolac je postao najmlađi četvrtfinalist u povijesti US Opena i najmlađi na Grand Slamovima uopće od Michaela Changa na Roland Garrosu 1980. godine.

Alcaraz je jedan od nekoliko tinejdžera koji rasturaju na ovom US Openu. Glavna priča ženskog turnira je nevjerojatna Leylah Fernandez koja je sinoć, dan uoči 19. rođendana, došla do najveće pobjede u karijeri. Fantastična Kanađanka je u 3. kolu okrenula set i break zaostatka protiv braniteljice naslova Naomi Osake da bi jučer na isti način pobijedila Angelique Kerber, još jednu bivšu prvi tenisačicu svijeta. Fernandez igra iznimno atraktivan i visokorizični tenis kojim je na svoju stranu pridobila većinu navijača koji su je nosili prema velikoj pobjedi. 

Imena za koja ćemo još čuti

Priča za sebe je i njezina vršnjakinja Emma Raducanu. Kći rumunjskog oca i kineske majke koja je rođena u Kanadi, a igra za Veliku Britaniju pregazila je dosadašnju konkurenciju u New Yorku i to bez izgubljenog seta.

Nakon tri kola kvalifikacija u glavnom turniru nanizala je Voegele, Zhang i Sorribes Tomo kojoj je prepustila samo jedan gem. Baš kao i Fernandez, Raducanu igra atraktivan tenis prepun winnera, a u zadnja tri meča je samo triput izgubila servis.

I dok će Van de Zandschulp i Gojowczyk teško ponoviti ovaj rezultat, Alcaraz, Fernandez i Raducanu imena su za koja ćemo vjerojatno još čuti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.