I dalje bez dogovora u Formuli 1

SVJETSKA automobilistička federacija (FIA) objavila je da će ostati pri svojim planovima o ograničenju budžeta za sljedeću sezonu Formule 1 da bi se izbjegla "financijska utrka u naoružanju".

Iako su Ferrari i još sedam momčadi zaprijetile povlačenjem iz natjecanja ukoliko se primjeni ograničenja budžeta na 40 milijuna funti, do dogovora između dvaju strana čini se nikako ne može doći.

Financijski stručnjaci obaju organizacija susreli su se u ponedjeljak, ali su objavili da nitko od njih nije imao ovlasti razgovarati o planiranom financijskom ograničenju.

"Naravno da uopće nisu bili spremni razgovarati o pravilu. Kao rezultat toga sastanak nije mogao ispuniti svoju svrhu, a to je prilagodba pravila FIA-e u skladu s prijedlozima FOTA-e (Udruženje momčadi Formule 1) u želji da se pronađe zajedničko stajalište. Razgovarali smo o financijskim prijedlozima FOTA-e, ali je bilo jasno da se ne bi moglo ograničiti momčadi da troše više od svojih konkurenata. Još jedna utrka u naoružanju bi bila neizbježna. Radi toga ostaju na snazi financijska pravila koja su ranije utvrđena", stoji u priopćenju FIA-e.

Od deset postojećih momčadi Formule 1 samo su dvije bezuvjetno pristale nastupiti sljedeće sezone (Williams, Force India), dok njih osam (Red Bull, Toro Rosso, Brawn GP, McLaren, Renault, Toyota i BMW Sauber), uvjetuju svoj nastup promjenom pravilnika, to jest ukidanja opcionalnog budžeta u zamjenu za tehničke inovacije u razvoju bolida.

Spomenutih osam momčadi koje nisu predale bezuvjetne zahtjeve imaju rok do nedjelje 21. lipnja da to učine, inače će FIA, kako je najavila, uvesti nove momčadi u natjecanje da se popuni spisak od ukupno planiranih 13 momčadi, to jest 26 bolida.

Totalsport
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.