SERIE A

Hrvatska prvi put ima istodobno dva trenera u Serie A

Foto: EPA

TALIJANSKI prvoligaš Verona potvrdio je da je potpisao jednogodišnji ugovor s hrvatskim trenerom Ivanom Jurićem koji će tako voditi momčad u idućoj sezoni Serie A.

Budući da je Igor Tudor krajem svibnja produljio ugovor s Udineseom, Hrvatska će prvi put imati dva trenera u elitnom talijanskom nogometnom razredu.

Tudor je već kratko vodio Udinese krajem prošle sezone pa ga je opet preuzeo u ožujku, a Jurić je u tri navrata vodio Genou između 2016. i 2018., ali njihovi mandati nikad se nisu preklapali.

Posljednji Hrvat prije Jurića koji je radio u Serie A bio je legendarni Tomislav Ivić koji je 1985. kratko vodio Avellino. Prije njega Ljubomir Benčić, također bivši igrač i trener hajduka, bio je na klupi Bologne u sezoni 1957./58.

Formalno, zbog rođenja u Puli, Hrvatima možemo smatrati i dvojac koji je imao trenerski posao u Serie A tijekom Drugog svjetskog rata.

Antonio Vojak rođen je u Puli koja je u to vrijeme bila pod Austro-Ugarskom i cijelu je karijeru proveo u Italiji, pa čak i odigrao jednu utakmicu za talijansku reprezentaciju, ali službeno se vodi kao Talijan hrvatskog podrijetla. On je od 1940. do 1943. bio trener Napolija.

Slična je priča i s Marijem Villinijem, također rođenim Puljaninom, koji je vodio cijeli niz malih talijanskih klubova, a u tri je navrata bio i trener Triestine koja je bila prvoligaš u vrijeme dok je Vojak vodio Napoli.

Ali ako govorimo o "pravim" Hrvatima, Jurić i Tudor su prva dvojica koji će biti treneri u Serie A istovremeno.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.