Vaterpolo

Hrvat na klupi Francuske: Žao mi je Srbije i mog prijatelja Savića

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

VELIKO iznenađenje dogodilo se na utakmici osmine finala Europskog vaterpolskog prvenstva u Splitu. Francuzi su porazili Srbe 10:9, što znači da se aktualni olimpijski prvaci opraštaju od turnira, dok je s druge strane francuska reprezentacija ostvarila povijesni uspjeh.

Izabranike Dejana Savića na kraju je koštao izuzetno slab početak utakmice, koji je bio daleko ispod njihovog standarda, zbog čega su većinu utakmice proveli u rezultatskom zaostatku. Ipak, Francuzi ih nisu potpuno slomili. Na krilima Dušana Mandića Srbija se u posljednjoj četvrtini serijom 3:0 vratila na 9:9, ali Mehdi Marzuki je u posljednjem napadu donio slavlje Francuskoj.

U funkciji pomoćnika izbornika Floriana Bruzza na klupi Francuske sjedi Vjeko Kobešćak, ali bivši hrvatski vaterpolist i trener Juga u praksi ima ulogu prvog čovjeka francuskog stručnog stožera. Nakon utakmice komentirao je slavlje svoje reprezentacije:

"Koliko god da smo bili dobri, naravno da nam je i Srbija u tome dala ruke. To nije Srbija kakvu mi svi zajedno znamo. S druge strane je moj prijatelj Dejan Savić i moram priznati da koliko god mi je drago zbog sebe, toliko mi je žao njega. Mislim da je to trener koji zaslužuje puno više od ovoga i koji će naći načina da podigne svoju ekipu s ove pozicije."

Krah Srbije došao nakon smjene generacija

Savića, koji je inače i trener Crvene zvezde, smatra se jednim od najvećih trenera u povijesti vaterpola. Na čelu srpske reprezentacije je 10 godina i u tom periodu je osvojio uzastopna olimpijska zlata u Riju i Tokiju, tri europska zlata, dva svjetska, Mediteranske igre i šest Svjetskih liga. Najveći razlog trenutnih problema zasigurno je umirovljenje velikog broja stožernih igrača nakon Tokija. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.