Hoće li se Poljud konačno preimenovati u Stadion Luke Kaliterne?

IZ UDRUGE za osnivanje Muzeja sporta aktualizirala se priča o pormjeni imena poljudskog stadiona te postoji mogućnost da se konačno nazove po barbi Luki Kaliterni.

Već godinama postoji želja brojnih navijača Hajduka i ljudi koji su godinama vezani uz splitski klub da se stadion Poljud preimenuje u Stadion Luke Kaliterne. Prvenstvena je želja na taj način odati počast jednom od tvoraca splitske nogometne škole i čovjeku koji je ostavio dubok trag u splitskom sportu.

Barba Luka Kaliterna je zapravo tvorac splitskog totalnog nogometa. Mnogi Hajdukovci hvale se da su upravo Kaliternine teorije i njegovi tehničko-taktički postulati poslužili slavnom Ajaxu da stvori svjetski poznatu školu nogometa. 

Među brojnim nogometnim vizijama Luke Kaliterne koji je bio kao nogometni stručnjak daleko ispred svojeg vremena, svakako je ideja o čuvanju prostora, umjesto striktnog pokrivanja igrača, što je u nogometnoj igri primjenjeno tek mnogo godina nakon što je on u splitskoj nogometnoj školi o tome govorio. Ova je samo jedna od brojnih nogometnih vizija Luke Kaliterne.

Također, iz Muzeja sporta dolazi i inicijativa, piše Slobodna Dalmacija, da se trg pred malom dvoranom na Gripama preimenuje u Trg košarkaša Splita, u čast klubu koji je donio tri naslova prvaka Europe gradu podno Marjana.

M.Š.
Foto: Vladimir Dugandžić (Cropix)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.