Hajduku za opstanak treba 30 milijuna od transfera. Ima li uopće koga prodati?

Foto: hajduk.hr /M. Gavela / Index

NAKON što je Hajduk prodao Karla Leticu, Josipa Radoševića i Tomu Bašića uoči važnih ovosezonskih kvalifikacijskih susreta, veliki broj navijača splitskog kluba javno se usprotivio takvom načinu poslovanja, pogotovo jer je transferima u posljednjih godinu i pol dana klub zaradio preko 15 milijuna eura. Buru nezadovoljstva koja je pritom nastala u službenom obraćanju pokušao je ugasiti novopečeni predsjednik Jasmin Huljaj. 

"Hajduk troši između 80 i 90 milijuna kuna godišnje, kada se izuzmu prihodi i rashodi od transfera igrača. A prihodi bez prodaje igrače su oko 50 milijuna. Dakle tih 30-40 milijuna moramo svake godine ostvariti od transfera da bismo bili na nuli po računu dobiti i gubitka. A transferi igrača plaćaju se u ratama, dolaze godinama. Plaće igrača su mjesečni trošak, tu nam se taj 'gap' događa", rekao je Huljaj.

I to samo po sebi ne bi bio nikakav problem da se ne pogleda malo šira perspektiva i pritom postavi pitanje koga će to iz aktualnog kadra Bijeli moći prodati sljedećeg ljeta kako bi namirili spomenutih pet milijuna eura, koliko je prema navodima čelništva potrebno da bi klub bio likvidan. S obzirom na to da su talenti poput Šege, Palaverse, Delića i drugih još daleko od udarne momčadi i postizanja neke zapažene vrijednosti, rupa u proračunu trebat će se zakrpati prodajama iskusnijih igrača. Ali...

Jedini kapitalac je Juranović 

Prema popularnom Transfermarktu, u aktualnom kadru Željka Kopića, od igrača koji su ugovorno vezani za klub, samo osmorica imaju vrijednost veću od milijun eura. To su Marko Futacs (1.5), Said (1.5), Barry (1.5), Caktaš (2.6), Juranović (1.2), Filip (1), Lopez (1), Tudor (2) te Nižić (2.5), s tim da će on uskoro napustiti Bijele za daleko manji iznos no što se njegova vrijednost procjenjuje. Slična je situacija s Futacsom i Filipom za koje se panično traži novi klub, a koji će sigurno biti prodani za puno manje no što vrijede.

Hajduk će tako već na proljeće ostati na samo šest igrača koji imaju kakvu-takvu tržišnu vrijednost. Međutim, ako uzmemo obzir da najvrjedniji među njima, Mijo Caktaš, igra u očajnoj formi, a da je drugi najskuplji, Fran Tudor, odnedavno ispao iz svih kombinacija udarne momčadi Željka Kopića, veliko je pitanje mogu li se njih dvojica uopće utržiti, a ako i mogu, za koliko mizernu svotu. 

Ništa manje komplicirana nije ni situacija s Ahmedom Saidom te Borjom Lopezom koji igraju daleko od svoje najbolje forme. Lopez je do te mjere neprepoznatljiv da su ga u prvih 11 zamijenila dvojica pridošlica, Mikulić i Vučur, koji su odradili jedva mjesec dana treninga s momčadi, dok je Said s druge strane već neko vrijeme u "svađi" s navijačima, samim time i na izlaznim vratima Ne pomaže mu ni nedavni crveni karton protiv Gorice koji će ga na mjesec dana udaljiti s prvoligaških travnjaka.

Ostaje dakle da je jedini igrač na kojem Hajduk sljedeće sezone može utržiti ozbiljniji novac novopečeni kapetan. Otkako je dobio traku, Josip Juranović igra najbolji nogomet u svojoj karijeri i istinski je vođa na terenu u teškim danima koje proživljava klub s Poljuda. No unatoč njegovim kvalitetama te polivalentnosti, teško da će Hajduk za njega dobiti više od dva i pol, tri milijuna eura, što bi značilo da uz njega mora prodati još najmanje tri prvotimca.

Što se tiče Ganca Hamze Barryja ili Mađara Adama Gyurcsca, koji realno imaju određenu kvalitetu, recentna povijest uči nas kako Splićani za razliku od Riječana nisu sposobni preprodavati strane igrače i na njima zaraditi. Izuzev mladog Jeana Evrarda Kouassija, talenta na kakvog se nabasa jednom u deset godina, te eventualno Franka Ohandze, Hajduk zapravo nikad nije ozbiljno zaradio ni na jednom jedinom strancu kojeg je doveo. 

Da rezimiramo. Čak i da sve što se posljednjih tjedana događalo na Poljudu stavimo sa strane, financijska sigurnost u bliskoj budućnosti pod velikim je upitnikom. U tom svjetlu Željko Kopić morao bi što prije gurnuti u vatru Bradarića, Nejašmića, Palaversu, Šegu i Delića, jer bi se u suprotnom već za godinu i pol moglo dogoditi da Hajduk više jednostavno nema koga prodati kako bi namaknuo spomenutih pet milijuna eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.