Hajduk

Hajduk već ima Kalinićevog nasljednika

Foto: Hajduk.hr

LJETNI prijelazni rok je službeno počeo, a u svlačionici Hajduka još uvijek nema potvrđenih dolazaka i odlazaka, iako su mnoge promjene nedvojbeno iza ugla. Još se čeka na rješavanje statusa igrača koji su prošlu sezonu na Poljudu proveli na posudbi. Radi se o stoperima Nikoli Katiću iz Rangersa i Ferru iz Benfice te kapetanu Hajduka Lovri Kaliniću, koji je i dalje pod ugovorom s Aston Villom. 

U tadašnjeg drugoligaša iz Birminghama Kalinić je stigao na ljeto 2019. iz belgijskog Genta, ali se u Villi nije uspio izboriti za status "jedinice" pa je na gol stao tek osam puta. Nakon posudbe u Toulouse u siječnju prošle godine stigao je na posudbu u Hajduk, koja je produljena početkom sezone 2020./21.

Kalinić ju je okrunio podizanjem Rabuzinovog sunca, a u 57 nastupa od svog povratka nametnuo se kao sigurna opcija na golu. Kiksevi su se s vremenom prorijedili i Kalinić je u skladu sa svojim renomeom, u koji spada i priznanje za najboljeg golmana u Belgiji i status drugog vratara viceprvaka svijeta, u većem dijelu utakmica sigurno čuvao mrežu Bijelih. 

Kapetan s pouzdanim rudimentarnim vještinama

Doduše, u njegovoj igri primjetan nedostatak je igra nogom i nerijetke su nesigurnosti u situacijama kada Hajduk nastoji postepeno izgraditi napad iz zadnje linije. Za Kalinića se preizazovnima znaju ispostaviti situacije u kojima preciznom loptom treba preskočiti prvu liniju protivničkog presinga ili dijagonalom prebaciti težište igre. 

Kalinić je golman s rudimentarnim i moglo bi se reći staromodnim setom vještina, ali one nipošto nisu bezvrijedne ako u obzir uzmemo da su mu omogućile sigurnost pri primarnim golmanskim zadacima, što ga u kombinaciji s iskustvom i liderskim osobinama svakako čini vrijednim dijelom svlačionice.

Uostalom, nedostatak u igri Hajdukovog kapetana bio je dobro poznat i prije, a na razini HNL-a je teško pronaći golmane koji su na crti podjednako pouzdani kao i u igri nogom, kao što nije lako pronaći stopere koji su istovremeno dobri tehničari te dovoljno atletični za igru u visokoj liniji pa se one koji te dvije osobine uspiju iskombinirati s razlogom smatra elitnim potencijalima.

Iako je službeno igrač Aston Ville, Kalinića ćemo još neko vrijeme gotovo sigurno gledati na Poljudu. Ovoga ljeta ulazi u posljednju godinu ugovora s premierligaškim klubom te momčadi Stevena Gerrarda u kojoj status "jedinice" ima Emiliano Martinez jednostavno nije potreban. 

Moderni nasljednik

Villa bi njegovu posudbu mogla produljiti i na treću sezonu te pustiti da ugovor istekne, a za potrebe djelomične uštede moguće je da potakne i dogovor o eventualnom raskidu ugovora. Hajduk bi tako postao jedini poslodavac svojem kapetanu koji bi pod novim ugovorom s matičnim klubom u 33. godini mogao nastaviti lov na trofeje u Splitu.

S obzirom na uobičajeni golmanski vijek trajanja, pred njim je sigurno još nekoliko sezona na zadovoljavajućoj razini, a u Hajduku postoji mladić koji bi ga mogao naslijediti, a pritom i nadomjestiti njegov najveći nedostatak. Toni Silić ovu je sezonu proveo kao prvi golman trofejnih juniora, u svibnju je proslavio punoljetnost, a prije nekoliko dana klub je s njim potpisao petogodišnji ugovor, što potvrđuje da struka u njemu vidi potencijal.

Silić će u Hajduku uskoro provesti više od pola života s obzirom na to da je kao devetogodišnjak stigao iz Dugopolja. U protekloj sezoni bio je i dio zapisnika prve ekipe, a iako službeni nastup nije ubilježio, cijelo vrijeme je u kontinuitetu trenirao s prvotimcima, što je prilikom produljenja ugovora istaknuo kao vrijedno iskustvo. 

Lovre Kalinić je s 201 centimetrom jedan od najviših hrvatskih nogometaša u povijesti, a ni Silić sa svojih 194 ne zaostaje previše. Uz to, na juniorskoj razini istaknuo se sjajnom igrom nogama, netipičnom za svoju poziciju i dob. U golmanskom svijetu s 18 godina može ga se smatrati naročito mladim i bit će zanimljivo pratiti kako je struka Hajduka isplanirala daljini razvoj svog najtalentiranijeg golmana. 

Postoji opcija posudbe na kojoj bi počeo skupljati seniorsko iskustvo, ali zbog osobite osjetljivosti golmanske uloge, moguće je da još neko vrijeme nastavi biti prvi golman juniora i pričuva u prvoj momčadi. U svakom slučaju, Silić je na glasu kao veći potencijal od Karla Sentića i Ivana Perića, preostalih mladih golmana koji su trenutno pod ugovorima s Hajdukom.

Danijel Subašić približava se penziji, a Josip Posavec, kojeg su s gola izgurale ozljede, i sigurniji Kalinić sve su bliže odlasku iz kluba. U toj situaciji Silić je predodređen za klupsku jedinicu i ulogu Kalinićevog nasljednika, s tim da bi se njegovim modernim setom vještina u izgradnji napada igra momčadi mogla podići na viši nivo, čime bi potvrdio status modernog golmanskog talenta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.