HAJDUČE, PAZI SE! Strašno pojačanje u Levskom, stiže legenda Wigana

 Foto: Getty images

PREMA informacijama koje smo dobili iz Bugarske, u Sofiju je jučer popodne sletio 32-godišnji Jordi Gomes, koji će danas, nakon što obavi liječnički pregled i ostale formalnosti, biti predstavljen kao novi igrač Levskog.

Strašno je to pojačanje za bugarsku momčad koja se očigledno već priprema za dvoboje drugog pretkola sa splitskim Hajdukom, iako danas popodne tek ima obraniti dva gola prednosti iz prve utakmice dvoboja s crnogorskom Sutjeskom.

Iako će na spomen Jordija Gomesa prosječni nogometni zaljubljenik rijetko pomisliti kako je riječ o perverznom pojačanju, radi se vjerojatno o jednom od najboljih veznjaka koji su iz inozemstva stigli igrati na ove prostore. No krenimo redom s predstavljanjem.

Karijeru je počeo u Barceloni, a nastavio u Espanyolu

Gomes je karijeru počeo u Barceloni, a iako je dvije sezone bio standardni prvotimac druge momčadi, nikada nije upisao ni nastup za Blaugranu. 2007. je odlučio okušati sreću u Espanyolu, no i tamo je zapeo u drugoj momčadi, za koju je u 22 susreta zabio 10 golova.

Nakon tri nastupa za prvu momčad Espanyola, Gomes je prihvatio posudbu engleskog drugoligaša Swansea, gdje je u sljedeće 44 utakmice postigao 12 golova. Po povratku u Španjolsku, u klub je stigla ponuda Wigana visoka 2.5 milijuna eura pa se Jordi preselio na Otok.

Legenda Wigana: Pet godina neizostavan član prvih 11

Punih pet godina nastupao je Gomes u udarnoj jedanaestorki Wigana, što u drugom što u prvom engleskom nogometnom razredu, upisavši 178 nastupa u svim natjecanjima, uz 31 gol i 19 asistencija, postavši jedan od najomiljenijih igrača - prava legenda kluba.

S Wiganom je 2013. godine senzacionalno osvojio FA Kup, svladavši u finalu Manchester City, s Kompanyjem, Davidom Silvom, Yaya Toureom, Nasrijem, Sergijom Aguerom i Carlosom Tevezom. Gomes je naravno igrao od prve minute, a trofej je u sudačkoj nadoknadi donio Watson.

Povijesni naslov FA Kupa i premijerni europski nastupi

Bio je to prvi povijesni trofej kluba, nakon kojeg su osigurali premijerne nastupe u Europa ligi. Međutim, kako je klub tada već bio u silaznoj putanji (te je godine ispao iz Premierlige), popularni Ticsi se nisu snašli, završivši s tri boda posljednji u skupini.

Koncem godine Gomes je prešao u Sunderland, a nakon 35 utakmica na stadionu Svjetla, uslijedila je posudbu u Blackburn, da bi se na koncu vratio u Wigan na još godinu dana. Prošle sezone ipak se poslije dugih osam godina vratio u Španjolsku, gdje je u dresu Vallecana upisao 12 nastupa.

130 utakmica u Premierligi, 109 u Championshipu i još stotinjak u raznoraznim kupovima

Da rezimiramo, tijekom svoje desetogodišnje profesionalne karijere, Jordi Gomes odigrao je preko 130 utakmica u Premierligi (6 golova, 19 asistencija), 109 utakmica u Championshipu (25 golova, 16 asistencija) te još najmanje stotinjak u raznoraznim engleskim i europskim kupovima.

Oni koji su ga gledali opisuju ga kao vrlo talentiranog playmakera sa sjajnim pregledom igre i dubinskom loptom te fantastičnim udarcem, kojim se nerijetko upisuje u strijelce. Zapravo je Gomes sve ono što Hajduk u ovom trenutku treba.

Igrač kakav Hajduku nasušno treba: Branco i Carrillo morat će objasniti kako im je promakao

S obzirom na to da ga Carrillo zasigurno dobro poznaje, a Gomes je trenutno slobodan igrač, pitanje je kako on i sportski direktor Branco nisu pokazali interes dovesti ga na Poljud. Bit će zanimljivo čuti što će reći o njemu.

Naime, rijetko kada klubovi s područja Balkana imaju priliku potpuno besplatno dovesti igrača s preko 250 nastupa na Otoku, koji je godinama igrao u najbogatijoj ligi svijeta uz bok desecima najboljih nogometaša globusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.