Gourcuff i Chamakh protiv hrabrog Olympiacosa odveli Bordeaux u četvrtfinale

BORDEAUX je pobjedom protiv Olympiacosa 2:1 u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka potvrdio plasman među osam najboljih momčadi Europe. Yoann Gourcuff je u četvrtoj minuti zabio za 1:0, Grcima je nadu vratio Konstantinos Mitroglou u 65., a Marouane Chamakh potvrdio je prolaz Žirondinaca tri minute prije kraja. Obje momčadi kraj susreta dočekali su s desetoricom na terenu - domaćinima je isključen kapetan Diarra, a Grcima Matt Derbyshire.

> Tijek utakmice

Znatno teže od očekivanog, obzirom na pobjedu iz prve utakmice na gostujećem terenu, Bordeaux je prošao u četvrtfinale. Tako se Francuska, jedina uz Englesku, u ždrijebu u petak imati dva predstavnika (uz momčad Laurenta Blanca tamo će se naći i Lyon koji je izbacio madridski Real).

Utakmica je za Bordeaux počela idealno. Prednost iz Pireja već su u petoj minuti podigli na dva pogotka prednosti. Sjajni Yoann Gourcuff, njihov idejni vođa na travnjaku, savršeno je izveo slobodni udarac. Skroz iskosa, s lijeve strane, francuski je reprezentativac iznenadio Nikopolidisa koji je očekivao centaršut i domaćini su poveli. Bordeaux nakon ovog pogotka nije stao, a iako nije bilo previše stotpostotnih prilika, igralo se uglavnom na polovici Grka.

Upravo je Gourcuff bio najveća opasnost po grčki gol, uglavnom iz slobodnih udaraca s lijeve strane. Tako je u 44. minuti odlični Bordeauxov veznjak izravno pucao, Nikopolidis je ostao kao ukopan, ali je imao sreće - lopta je odsjela na gredi. Mogao je Gourcuff zabiti svoj drugi gol i pet minuta ranije, ali ostalo je 1:0. Tremoulinas ga je fino uoči na vrhu Olympiacosova šesnaesterca, ovaj nije dobro primio loptu i kada se već činilo da od svega neće biti ništa Papadopoulos je katastrofalno pogriješio, ali Gourcuff nije očekivao takav poklon i brži je na lopti bio Nikopolidis.

Ludnica u drugom poluvremenu - po dva gola i isključenja unutar 27 minuta

LuaLua i Matt Derbyshire, udarni Olympiacosovi ofenzivci, bili su nevidljivi čitavo prvo poluvrijeme, odnosno do prve minute (i jedine) minute sudačke nadoknade u prvom dijelu. LuaLua je tada pucao s 20 metara, Derbyshire je njegov šut skrenuo u gol, ali je pomoćni sudac signalizirao zaleđe i na odmor se otišlo s prednošću Bordeauxa 1:0.

U nastavku se utakmica sasvim zakomplicirala, a unutar manje od pola sata, od 60. do 87. minute vidjeli smo dva gola i čak dva crvena kartona. Iako je nakon prvih 45 minuta glavni favorit za isključenje bio Torosidis, kojega je Wendel izludio prodorima  kod Gourcuffova gola je Torosidis požutio zbog prekršaja na Brazilcu, Matt Derbyshire je prvi morao pod tuš. U samo sedam minuta engleski je napadač (koji je cijelo vrijeme bio "u ratu" sa sucima) uspio skupiti dva žuta kartona i ostaviti svoju momčad u posve podređenom položaju. No, samo pet minuta kasnije nastao je muk u Bordeauxu, jer je Mitroglou sjajno reagirao nakon izvedenog auta. Lijepo se zagradio, pustio loptu da prođe kraj njega, okrenuo se i sa više od 20 metara zabio za 1:1. Zanimljivo, Mitroglou je samo minutu prije toga zamijenio Zairija...

Već u 68. minuti su momčadi bile izjednačene i po broju igrača na travnjaku. Kapetan domaćih Diarra je dobio drugi žuti karton, što je označilo da grčki prvak može još žešće krenuti po pogodak koji bi im donio plasman u četvrtfinale.

No, u tome nisu uspjeli, makar su nekoliko puta opasno zaprijetili (u jeku Olympiacosovih napada u igru je ušao i Gregory Sertich, potencijalni hrvatski reprezentativac koji je u 84. minuti zamijenio Jaroslava Plašila). Pitanje ukupnog pobjednika riješeno je u 88. minuti. Nabačenu loptu Tremoulenasa na drugu stativu Marouane Chamakh je pokupio glavom i u tom trenutku počelo je veliko slavlje na Chaban-Delmas stadionu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.