Futebolfinance: Nikola Kalinić među deset najpotentnijih napadača svijeta

MLADI napadač Hajduka Nikola Kalinić proglašen je od strane portugalskog časopisa "Futebolfinance" jednim od najvećih nogometnih potencijala na globusu. Da pojasnimo, spomenuti "Futebolfinance" je u suradnji sa svim iole poznatijim menadžerskim agencijama sastavio listu deset najpotentnijih napadača svijeta, poštujući sljedeće parametre.

Naime, u obzir se uzimaju igrači vrijednosti manje od sedam i pol milijuna eura, što automatski ne uključuje već razvikane talente poput Messija, Aguera i inih drugih. Druga stvar koje se uzimala u obzir jest činjenica da nemaju više od 23 godine, kao i golgeterski učinak u posljednje dvije sezone.

Među deset odabranih našao se i naš napadač Nikola Kalinić, koji prema Transfermarktu vrijedi čak sedam milijuna eura. Inače, 21-godišnji Kalinić je u posljednje dvije sezone zabio čak trideset golova što je sjajna statistika za tako mladog igrača. Na spomenutoj listi nalazi se po jedan Šveđanin, Kongoanac, Hrvat, Argentinac, Poljak, Englez, Senegalac, Nigerijac, Srbin i Čeh, no, krenimo redom.

Prvi na ljestvici, koja nije sastavljena po kvaliteti, nego nasumce, nalazi se 22-godišnji Šveđanin Marcus Berg, napadač Groningena koji je do sada skupio i tri nastupa za reprezentaciju Švedske. Berg je u Groningen stigao u ljeto 2007. godine za četiri milijuna eura.

Od tada u 49 utakmica u nizozemskoj ligi zabio je 30 golova dodavši čak 11 asistencija. Ako tome pridodamo i golove iz Gotenburga, Berg je u dosadašnjoj karijeri u 73 utakmice zabio 48 golova, dodavši 14 asistencija.

Ove sezone Berg briljira u Eredivisie, a u 24 utakmica upisao je 15 golova i šest asistencija, dodavši još četiri gola u nacionalnom kupu. Prema Transfermarktu Berg vrijedi 7.5 milijuna eura, a ugovor s Groningenom ima do 2011. godine.

Na drugom mjestu nalazi se 23-godišnji reprezentativac Konga Dieumerci Mbokani Bezua, napadač Standard Liegea. Mbokani, koji je u Liege stigao iz kongoanskog Mazebea u ljeto 2007. godine za milijun i pol eura, u dresu je Konga nastupio deset puta, zabivši čak osam golova.

Otkada je stigao u Belgiju, Mbokani je u 63 utakmica zabio 34 gola, a ove je sezone posebno ubojit. Naime, u 22 ligaške utakmice zabio je 15 golova uz četiri asistencije. Ako mu se pridodaju golovi iz kupa Uefa i nacionalnog kupa Mbokani je ove sezone zabio već 22 gola.

Sa svojih 185 centimetara Mbokani je pravi golgeter, a prema Transfermarktu vrijedi čak sedam i pol milijuna eura. Ugovor sa klubom iz Liegea traje mu do 2013. godine.

Treći na popisu je 21-godišnji Argentinac Raul Marcelo Bobadilla, napadač švicarskog Grasshoppersa. Bobadilla je u Europu iz River Platea stigao u siječnju 2007. godine u Concordiju, da bi samo pola godine kasnije prešao u svoj sadašnji klub.

Bobadilla je do sada u švicarskoj ligi odigrao 46 utakmice, zabivši 25 golova i dodavši još deset asistencija. Ove sezone Argentinac je u odličnoj formi, a u 13 utakmica zabio je sedam golova uz tri asistencije, dodavši još jedan u kupu Uefa.

Marcelo prema Transfermarktu vrijedi dva i pol milijuna eura, a sa švicarskim Grasshopperom ima ugovor do ljeta 2012. godine. U posljednje vrijeme aktualan je interes talijanske Fiorentine, koja bi mladog napadača rado vidjela na Artemio Franchiju.

Na četvrtom mjestu nalazi se 20-godišnji Poljak Robert Lewandowski, napadač Lecha iz Poznana. Lewandowski, koji je u Poznan stigao u ljeto 2008. godine iz Pruszkowa za 400 tisuća eura, za Poljsku je nastupio pet puta, zabivši dva gola.

Ove sezone Lewandowski igra sjajnu u poljskoj ligi, a do sada je u dvadeset nastupa zabio deset golova, dodavši tri asistencije. Kada mu se još pribroje golovi iz europskih nastupa i nacionalnog Kupa, Lewandiowski je upisao ukupno 16 golova i pet asistencija.

Prema Transfermarktu Robert vrijedi 1.65 milijunaeura, a sa Lech Poznanom, trenutno vodećom momčadi Poljske, ima ugovor do 2012. godine.

Sljedeći na listi je 22-godišnji Englez Sylvan Ebanks-Blake, napadač Wolverhamptona, koji je u taj klub stigao u prvom mjesecu prošle godine iz Plymoutha za čak 2.25 milijuna eura.

Inače Blake, koji je nekada bio junior Manchester Uniteda, do sada je odigrao čak 122 utakmice u Championshipu, upisavši pritom 56 golova te dodavši 24 asistencije. Blake ove sezone posebno briljira, a do sada je u 36 utakmica upisao 23 gola, dodavši još osam asistencija.

Blake prema Transfermarktu vrijedi tri i pol milijuna eura, a sa vodećom momčadi druge engleske lige Wolverhamptonom ima ugovor do 2012. godine.

Na sedmom mjestu nalazi se 23-godišnji Senegalac Djiby Baye Fall, napadač Odensea, koji je u ovaj danski klub stigao u siječanj 2008. godine iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, preciznije Al- Aina za dva milijuna eura.

Fall je do sada odigrao 61 utakmicu u danskoj ligi, upisavši 32 gola i pet asistencija. Posebno je Senegalac ubitačan ove sezone, kada je u 18 ligaških nastupa upisao 11 golova i pet asistencija, dodavši još četiri gola u kupovima.

Prema Transfermarktu stasiti Baye vrijedi tri i pol milijuna eura, a sa trećeplasiranom momčadi danske lige Odense Boldklub ima ugovor do 2011. godine.

Osmoplasirani na ljestvici najpotentnijih svjetski napadača jest 22-godišnji Nigerijac Joseph Akpala, napadač belgijskog Bruggea. Akpala, koji je do sada skupio šest nastupa za reprezentaciju Nigerije, u Brugge je došao u ljeto 2008. godine iz Charleroia za tri milijuna eura.

U karijeri je Joseph odigrao 84 utakmice u prvog belgijskoj ligi, zabivši pritom 34 gola te dodavši osam asistencija. Ove sezone Akpali također dobro ide, a u 33 nastupa u svim natjecanjima zabio je deset golova, dodavši tri asistencije.

Prema Transfermarktu 185 centimetara visoki Akpala vrijedi četiri milijuna eura, a sa trećeplasiranom momčadi Jupiler lige, Club Bruggeom ima ugovor do 2012. godine.

Pretposljednji na listi je 22-godišnji Srbin Rade Veljović, napadač iznenađenja ovogodišnje Lige prvaka, rumunjskog Cluja. Veljović je u Cluj stigao i siječnju ove godine iz srpskog Vozdovca za 400 tisuća eura.

U karijeri je Veljović odigrao 47 utakmica u srpskoj prvoj ligi, upisavši 22 gola. Ove sezone je u 16 utakmica zabio čak devet golova, što mu je na koncu i donijelo transfer u rumunjski klub.

Prema Transfermarktu Veljović vrijedi tek 475 tisuća eura, a sa četvrtoplasiranim rumunjskim klubom ima ugovor do 2010. godine.

19-godišnji Čeh Tomas Necid, napadač moskovskog CSKA zaokružuje listu najtalentiranijih mladih igrač svijeta. Necid, koji već upisao dva nastupa i gol za reprezentaciju Češke, u ruski klub je stigao ove zime iz Slavije Prag za čak pet milijuna eura.

Necid je do sada u karijeru upisao 32 nastupa u češkoj ligi, a postigao je 16 golova, dodavši i dvije asistencije. Posebno je Necid bio ubitačan ove polusezone, kada je u 16 utakmice zabio 11 golova, što mu je na koncu i donijelo veliki transfer u CSKA.

Prema Transfermarktu 190 centimetara visoki Necid vrijedi tri i pol milijuna eura, a sa ruskim klubom ima ugovor do 2013. godine.

Vedran Buble
Foto: images.teamtalk.com

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.