FourFourTwo naveo pet razloga zašto bi Hrvatska mogla postati prvak svijeta

Foto: EPA, Pixsell

U NAJAVI nedjeljnog finala Svjetskog prvenstva u Rusiji između Francuske i Hrvatske na moskovskom Lužnjikiju (17:00) poznati nogometni magazin FourFourTwo iznosi pet teza zašto bi Hrvatska mogla osvojiti povijesnu Zlatnu boginju. 

"Hrvatska je poznata po svojoj vještini i majstorstvu, ali nakon tri utakmice pobijeđene nakon produžetaka u nizu pokazala je i psihološku snagu", piše novinar Davor Petrović za FourFourTwo i u razradi članka pojašnjava pet ključnih razloga zašto je Hrvatska sazrela za svjetsku titulu.

Hrvatska je konačno maturirala

S Europskim prvenstvom 2008. godine Hrvatska je nagovještavala kako je spremna za velike stvari. Međutim, nije se plasirala na Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Značajniji pomak nije napravila ni na europskoj ni na svjetskoj smotri 2012., odnosno 2014. godine. Prije dvije godine ispala je s Europskog prvenstva porazom protiv Portugala u osmini finala.

Danas, na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, i više je nego očito kako je povijest uvelike utjecala na mentalitet Hrvata. U Rusiji djeluju združeni u jedinstvu zbog kojeg su i dospjeli do finala.

Luka Modrić pokazao je da može biti vođa

Nakon umirovljenja Darija Srne mnogi su hrvatski navijači zaključili kako bi kapetansku vrpcu zbog svojih liderskih kvaliteta trebao ponijeti Vedran Ćorluka. 

Međutim, traka je predana u ruke Luke Modrića. Tada se pričalo kako nije dorastao kapetanskoj odgovornosti, zbog sramežljive prirode. Ipak, Rusija je svim sumnjičavima pokazala kako su krivo procijenili.

Neki ga ljudi mogu prezirati kao osobu zbog svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću, ali istodobno mu se dive zbog nogometne klase.

Ivan Rakitić otplatio je svoje dugove

Posljednjih deset godina Hrvati su proklinjali Ivana Rakitića jer su smatrali kako su njegove reprezentativne predstave znatno slabije od nastupa za, primjerice, Barcelonu.

Sada je, nakon dva krucijalna pogotka u raspucavanjima, postao nacionalni heroj.

Hrvati su potpuni nogometni luđaci

U Hrvatskoj se možete izvući s ubojstvom, osobito tijekom izuzetno uspješnog Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Prije pokoji tjedan Hrvati su u anketi upitani koji je najvažniji politički događaj u srpnju. Čak 30 posto ispitanika odgovorilo je - Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Prije desetak su dana hrvatske vlasti priopćile kako će smanjenjem mirovinskog fonda novac iskoristiti za pokriće međunarodnih dugova. Većina puka samo je odmahnula rukom jer je uspjeh u Rusiji trenutačno važniji od bilo čega, pa čak i neizvjesne nacionalne budućnosti.

Hrvatska sigurno može osvojiti svjetsku titulu

Većina sadašnje generacije svjesna je kako u Rusiji ima posljednju priliku da nešto značajnije osvoji u hrvatskom dresu. Ništa nije značajnije od svjetske titule.

Izbornik Zlatko Dalić prometnuo se u važnu polugu. Izvanredan je psiholog i zna kako upravljati ekipom. Svoju je poniznost pokazao kada je izjavio kako nije u reprezentaciji da bi svoje izabranike učio nogometu. Njegov je posao, kako je rekao, da reprezentativce uvjeri u njihove mogućnosti. 

I statistika je na strani Hrvatske. Brazil je prvu svjetsku titulu osvojio 1958. godine. Argentina je prvu svjetsku titulu osvojila 1978. godine, kao i Francuska 1998. godine. Je li sada, dvadeset godina kasnije, svanulo vrijeme i za Hrvatsku?

Što bi za Hrvatsku značilo osvajanje Zlatne boginje?

Hrvatska je u potpunoj euforiji. Nacionalni trans tek će dosegnuti vrhunac osvoji li se titula svjetskog prvaka koja bi u više pogleda predstavljala važan čimbenik u budućnosti. Hrvatska bi opravdala epitet svjetske velesile. 

S druge strane medalje, zrakoplov prepun hrvatskih političara stiže u Rusiju. Političari koriste moment kako bi sakupili nekoliko jeftinih poena. Naravno, na račun uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.