Formula 1 ide dalje: "Pamet je pobijedila ludilo"

LUCA DI MONTEZEMOLO, predsjednik FOTA-e i šef Ferrarijeva koncerna, te predsjednik tog talijanskog giganta u Formuli 1, zadovoljan je učinjenim u srijedu.

Podsjetimo da je sastanak u Parizu između Udruženja momčadi Formule 1 (FOTA) i Međunarodne federacije autosporta (FIA) donio smirenje na toj relaciji, te da se neće dogoditi raskol, koji je mogao izrežirati najtamniji scenarij.

Izbjegnuta je tako podjela Formule 1 na dva dijela, te je dogovoreno smanjenje troškova, a predsjednik FOTA-e, koja je u svom okrilju imala osam momčadi Formule 1 (Ferrari, McLaren, BMW Sauber, Renault, Toyota, Red Bull, Toro Rosso i Brawn GP) Luca di Montezemolo, sve je komentirao sljedećim riječima:

"Prevladala je logika. Naši zahtjevi su bili razumni, pošteni i logični. Sretan sam što je prevladala pamet, a ne ludilo", rekao je Talijan i dodao: "Još postoje stvari koje moramo utanačiti i dogovoriti. No, opet smo na pravom i dobrom putu".

Kompromis zadovoljio obje strane   

Max Mosley, predsjednik FIA-e, pristao je na sastanku u Parizu ukinuti odredbu od uvođenju proračunskog limita po momčadi u idućoj sezoni.

Time je izašao ususret osnovnom zahtjevu Udruženja momčadi Formule 1 (FOTA), momčadima koje nipošto već sljedeće sezone nisu željele pristati na biranje između "salary capa s povlasticama (slobode pri tehničkim zahvatima na bolidu)" i neograničenog budžeta uz uvedene tehničke restrikcije.

K tome je Ferrari kao FOTA-in kolovođa, skupa sa svojim sljedbenicima, zadovoljštinu dobio najavom Maxa Mosleyja o povlačenju s mjesta predsjednika na kraju sezone. Njima mrskom lideru FIA-e istječe mandat u listopadu. Obećao je da se neće ponovno kandidirati.

Troškovi se vraćaju na razinu s početka devedesetih

"Moram priznati da je to veliko olakšanje. Odlazim nakon ljeta, iako to zapravo nije ništa novo. Ionako nisam imao namjeru ostajati", rekao je Mosley dodavši: "Momčadi u FOTA-i složile su se u našem osnovnom opredjeljenju, rezanju troškova. Na tom ćemo kursu prve korake napraviti u sljedećim dvjema godinama, jer su se momčadi obvezale razinu troškova dovesti unutar granica onih s početka devedesetih godina prošlog stoljeća".

"Također, momčadi s razvijenim motornim rješenjima obvezale su se velikodušno pomoći trima novim momčadima, koje u natjecanje ulaze sljedeće sezone. Također, momčadi u FOTA-i obvezale su se priznati FIA-u kao voditelja natjecanja do 2012. godine, kao i prepustiti marketinška prava do tog roka organizaciji Formule 1. Obvezale su se također prije njegova isteka surađivati na novome i produžiti ga. Sve će to biti potvrđeno novim izdanjem Concorde sporazuma, zadnji put verificiranog 1998. godine", zaključio je na kraju Mosley nižući vlastite pobjedničke argumente.

Ecclestone slavi pobjedu zdravog razuma

Formula 1 tako će i sljedeće godine opstati u ovom obliku. Za očekivati je, sa svim momčadima iz tekuće sezone.

"Sretni smo što je zdrav razum pobijedio. Cijelo sam vrijeme bio uvjeren da bilo kakva alternativa sadašnjoj situaciji neće biti dobra niti za koga. Drago mi je da sve ostaje u dobrom stanju", izjavio je vlasnik komercijalnih prava Formule 1 Bernie Ecclestone.

Totalsport
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.