Hrvatska reprezentacija

Fascinantno je koliko je Hrvatska neuspješna na Poljudu

Foto: FaH

PRVU u nizu ključnih utakmica u borbi za Euro 2020. Hrvatska će odigrati u četvrtak od 20:45 protiv Mađarske. Time će se obilježiti povratak reprezentacije na Poljud nakon više od četiri godine i skandala sa svastikom na utakmici protiv Italije.

Hrvatska će u četvrtak odigrati svoj 13. susret na stadionu Poljud. U 25 godina, koliko Hrvatska igra službene, kvalifikacijske utakmice, u Splitu je reprezentacija odigrala tek pet takvih susreta. Na Poljudu hrvatska reprezentacija pamti samo jednu pobjedu, sedam je utakmica odigrala neodlučeno te četiri izgubila uz negativnu gol-razliku 12:18.

Maksimir uvjerljivo prvi po broju utakmica reprezentacije

Uvjerljivo najviše utakmica reprezentacija je odigrala na Maksimiru, njih 65, a onda slijedi Poljud sa spomenutih 12, a Kantrida (11) i Gradski vrt (10) zatvaraju listu s minimalno deset utakmica. Slijede Gradski stadion u Varaždinu (8), Aldo Drosina u Puli i Rujevica u Rijeci (po 4), a po jednu utakmicu Hrvatska je odigrala na Gradskom stadionu u Koprivnici, Kranjčevićevoj, na šibenskom Šubićevcu i na stadionu Cibalije u Vinkovcima.

Izuzmemo li maksimirskih 45 pobjeda, reprezentacija ih je najviše ostvarila na Kantridi i u Gradskom vrtu (po 10), pa slijede Varaždin (5), Aldo Drosina (3), Rujevica (2) i stadioni na kojima Hrvatska ima najmanje trijumfa, po jedan - Koprivnica, Kranjčevićeva, stadion Cibalije i Poljud.

Split dolaske reprezentacije najviše pamti po remijima, a onda i porazima

Najviše remija, poslije njih 15 na Maksimiru, Hrvatska je odigrala na Poljudu (7). Tek po dva pamti u Gradskom vrtu i na Rujevici, a po jedan na Šubićevcu i Kantridi. Na ostalim stadionima na kojima je igrala reprezentacija je završila ishodom bez neriješenog. Osim po tome, Poljud pamti dolaske hrvatske reprezentacije i po porazima. Ima ih četiri, jedan manje od Maksimira. Hrvatska je još gubila utakmice samo na Gradskom stadionu u Varaždinu (nedavno u prijateljskoj protiv Tunisa) i na Aldo Drosini, dok na preostalima za sada za poraz ne zna.

Na Poljudu je Hrvatska osvojila manje od trećine mogućih bodova

Ako se poigramo brojkama, uzmemo sve domaće utakmice reprezentacije u sustavu prema kojem se za pobjedu dobivaju tri boda, ispostavlja se da je Hrvatska na Maksimiru osvojila 150 od mogućih 195 bodova, odnosno 77%. Osim Šubićevca, na kojem je jedina utakmica Hrvatske završila remijem, Poljud je jedini stadion na kojem je naša reprezentacija osvojila manje od dvije trećine mogućih bodova, samo 10 od 36 ili mizernih 28%.

Taj podatak savršeno oslikava kakva je Poljud anomalija u odnosu na sve ostale stadione na kojima je Hrvatska bila domaćin. Opravdanje se može pronaći u činjenici da su u Splitu gostovali mahom jaki protivnici, poput Italije (dvaput), Brazila, Španjolske, Njemačke ili Nizozemske. Tek Slovenija te Gruzija, protiv koje je Hrvatska ostvarila jedinu pobjedu, spadaju u kategoriju slabijih protivnika. Krenimo redom.

Prva utakmica u Splitu je i danas pojam veličanstvenog ambijenta kakav prije ni kasnije nije bio na nekoj utakmici Hrvatske

Prva službena utakmica u Splitu odigrala se 8. listopada 1995. Hrvatska je u prvim kvalifikacijama za veliko natjecanje na Poljudu dočekala Italiju, aktualnog viceprvaka svijeta. Utakmica je odigrana u veličanstvenom ambijentu, kakav prije ni kasnije nije bio na nekoj utakmici Hrvatske. Završilo je 1:1, Davor Šuker tada je zabio izjednačujući gol kojim je Hrvatska potvrdila plasman na Euro, a nakon utakmice, dok su ostali hrvatski reprezentativci žicali dresove od talijanskih zvijezda, on je oduševio navijače tako što je dotrčao do ograde Sjevera i bacio dres preko nje. Danas, 24 godine kasnije, HNS-ovom predsjedniku Šukeru zabranjen je ulazak na Poljud.

Posljednjih desetljeća Hrvatska na Poljudu igra svakih pet godina, a 90-ih se dogodilo čudo da tamo zaigra dva puta u četiri dana

Devedesetih Hrvatska na Poljudu nije bila tako endemska pojava kao što će to postati u desetljećima koja slijede. Tako je 29. ožujka 1997. u Splitu dočekala jaku Dansku u kvalifikacijama za SP. Šuker je početkom drugog dijela donio vodstvo Hrvatskoj, ali pred kraj je loptu Briana Laudrupa udar bure preusmjerio u gol i prevario Dražena Ladića za konačnih 1:1.

Četiri dana kasnije, Hrvatska je na istom mjestu imala idealnog protivnika i rezultat za nadoknadu propuštenog iz prethodnog kvalifikacijskog meča za SP. Do pred kraj prvog poluvremena golovima Prosinečkog i Bobana vodila je 2:0 protiv Slovenije. Primož Gliha je smanjio, ali Boban je u 60. minuti opet vratio Hrvatskoj dva gola prednosti. Međutim, nije bilo dovoljno, Gliha je do kraja zabio još dvaput i hat-trickom postavio 3:3.

Od Slovenije u Splitu do Gruzije na istom mjestu prošlo je više do 14 godina

Nevjerojatno, ali istinito, do iduće službene utakmice Hrvatske u Splitu proći će više od 14 godina! Post od gotovo desetljeća i pol prekinut je tako što je 2. lipnja 2011. na Poljudu, u kvalifikacijama za EP, stigla Gruzija. Torcida je prvih 14. minuta šutjela, a onda bakljadom obilježila 14 godina bez reprezentacije na Poljudu, pa mnogi gledatelji na stadionu nisu primijetili da je u dimu Kankava zabio za vodstvo gostiju. U završnici su Mandžukić i Kalinić preokrenuli za 2:1, prvu pobjedu Hrvatske na Poljudu.

Poljud je 14 godina služio samo za prijateljske utakmice i to protiv velikih svjetskih reprezentacija

Hrvatsku je još tresla groznica od osvojene bronce, ali u negativnom smislu. Nešto slično kao što se dogodilo i Dalićevoj srebrnoj generaciji. Igre nije bilo, a rezultati daleko od onih kao na SP-u u Francuskoj. U veljači 1997. godine Danska je u prijateljskom susretu slavila 1:0 protiv vrlo jake hrvatske postave, praktički one najjače brončane, a strijelac je krajem prvog poluvremena bio Ebbe Sand. Tu utakmicu obilježili su nestanak struje i prekid od 15-ak minuta, ali i srednji prst Davora Šukera kojim je tribinama odgovorio na provokacije.

Godinu dana kasnije na Poljudu je gostovala jaka Španjolska. Raspoloženje u Hrvatskoj nije bilo najbolje nakon neuspješnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo, protivnik je bio zvučan i snažan, ali deset tisuća gledatelja na Poljudu nije vidjelo pogodak. Ni tri godine kasnije Poljud nije dočekao pobjedu. U veljači 2003. i Poljaci su napustili Split neporaženi, također remijem 0:0. Izbornik Hrvatske bio je Otto Barić, koji je poslije utakmice bio zadovoljan svime osim realizacijom svoje ekipe.

Jerzy Dudek sakupio je veliki broj obrana, od kojih su neke bile čudesne, Hrvatska je bila bolja nego u prijašnjim susretima na Poljudu, ali nije uspjela prelomiti i doći do pobjede.

Nijemci, spektakl i Kranjčarov gol protiv Brazila pa dva teška poraza

Niz utakmica bez pobjede Hrvatska je nastavila u veljači 2004. godine, kad je ugostila Njemačku i izgubila 2:1. Otto Barić opet je bio zadovoljan. Njemačka je vodila 2:0 golovima Miroslava Klosea i Carstena Ramelowa, da bi u završnici Mato Neretljak smanjio na konačnih 2:1.

Godinu dana kasnije, u kolovozu 2005., na Poljud je stigao još zvučniji protivnik. Spektaklu u režiji Hrvatske i Brazila nazočilo je preko 27 tisuća gledatelja. Hrvatsku je u vodstvo doveo Niko Kranjčar u 32. minuti, ali je Ricardinho poravnao na 1:1 u 43. i remi je na kraju bio najrealniji ishod. Hrvatska je ostavila odličan dojam, odigrala vrlo dobru utakmicu protiv svjetskog prvaka i pokazala da ima snage i kvalitete za nositi se s najjačima. Reprezentaciju je tada vodio Zlatko Kranjčar, a remi protiv Brazila bio je dobar uvod za završne borbe u kvalifikacijama za SP u Njemačkoj.

Nešto manje od tri godine Poljud je čekao na novi dolazak reprezentacije, ali je protivnik opet bio zvučan i jak. Nizozemska je bila gost Hrvatskoj u Splitu u veljači 2008. godine, a sastav Marca van Bastena potpuno je nadigrao onaj Slavena Bilića i kući otišao s velikom pobjedom u džepu - 3:0. Trideset tisuća gledatelja na Poljudu vidjelo je golove Heitinge, Huntelaara i Vennegoora of Hesselinka, dok je kod Hrvatske Luka Modrić jedini nešto pokušavao, a ostali su podbacili.

Štimčev debi na Poljudu završio neslavno

Posljednju prijateljsku utakmicu na Poljudu Hrvatska je odigrala 15. kolovoza 2012. godine i opet izgubila. Jako lošu predstavu imali su izabranici Igora Štimca protiv selekcije Švicarske. Bio je to Štimčev debi na klupi reprezentacije, a legendarni Ottmar Hitzfeld očitao mu je lekciju. Dvaput je zabio Mario Gavranović te po jednom Xhaka i Barnetta, a za Hrvatsku je dva gola postigao Eduardo da Silva.

Posljednju kvalifikacijsku utakmicu na Poljudu obilježile su prazne tribine i svastika na terenu

Posljednja službena utakmica Hrvatske na Poljudu bila je prije čak četiri godine ,12. lipnja 2015., kad je došla Italija u kvalifikacijama za EP. Mandžukić je doveo Hrvatsku u vodstvo, a Candreva pogodio iz penala za konačnih 1:1. Tu utakmicu obilježio je skandal zbog velike nacističke svastike nacrtane na travnjaku Poljuda koja je primijećena tek sredinom prvog poluvremena utakmice. Hrvatska je zbog toga bila kažnjena oduzimanjem jednog boda u kvalifikacijama. Hrvatska je dakle posljednji put u Splitu igrala službenu utakmicu prije četiri godine, ali ta utakmica bila je pred praznim tribinama, kao kazna za rasizam i korištenje pirotehnike hrvatskih navijača na utakmici protiv Norveške na Maksimiru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.