POVIJESNI USPJEH

Evo zašto Kipchogeov maraton ispod dva sata neće priznati kao svjetski rekord

Foto: EPA-EFE

FANTASTIČNI 34-godišnji kenijski maratonac Eliud Kipchoge istrčao je danas u Beču maraton za jedan sat, 59 minuta i 40 sekundi te tako postao prvi čovjek u povijesti kojemu je to uspjelo.

Kipchoge, koji je na Olimpijskim igrama u Riju osvojio zlato, magičnu granicu od dva sata ganja već tri godine. Dugo se pripremao da je 2017. pokuša probiti, ali nije uspio u Monzi prije dvije godine. U tom pokušaju zakasnio je 25 sekundi, ali je ovaj put uspio. Kenijac je vlasnik svjetskog rekorda u maratonu koji je u Berlinu 2018. godine istrčao za dva sata, jednu minutu i 39 sekundi, ali mu se današnji rezultat neće priznati kao novi svjetski rekord.

Za razliku od uobičajenih utrka maratona, Kipchoge je dva sata probio na zatvorenoj kružnoj utrci u Beču, na kojoj je nastupao samo on. Kenijac je trčao 4,4 kruga po zatvorenoj stazi od 9,54 kilometra koja je sastojala od dvije ravne dionice dužine 4,3 kilometra, a imao je i veliku pomoć. Tijekom cijelog maratona ispred njega je vozio automobil koji je laserskom zrakom označavao mjesto na kojem Kipchoge mora trčati kako bi ostvario potrebno vrijeme.

Osim toga, uz njega se izmjenjivao 41 trkač koji su mu pomogli da održi ritam, a među kojima su bivši i sadašnji svjetski prvaci u trčanju na duge pruge. Uz to, Kipchoge je nosio posebno izrađene Nikeove tenisice koje u đonovima imaju pločicu od karbonskih vlakana i koje su izazvale već dosta kontroverzi te se smatra da pomažu trkačima. Kipchogeu su vodu dodavali u trku, a nije je morao sam uzimati sa stolova, kao što je slučaj u normalnom maratonu.

Zbog svih tih razloga IAAF neće priznati njegov rekord kao službeni, iako je činjenica da je netko uspio probiti tu granicu od dva sata impresivna, neovisno o uvjetima u kojima je ostvarena. Istrčati maraton ispod dva sata desetljećima je označeno kao najveće moguće dostignuće u atletici.

"Ovim uspjehom želio sam cijelom svijetu pokazati da je sve moguće. Sve je u našim glavama jer nijedan čovjek nije ograničen. Mislim da je ovo povijesni uspjeh baš kao što je bilo i slijetanje na Mjesec", rekao je Kipchoge.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.