Evo kako je HNS objasnio ukidanje kazne Soudaniju

Foto: Youtube 

HNS-ova Komisija za žalbe objasnila je odluku o ukidanju suspenzije Hilalu Soudaniju za derbi s Hajdukom. 

Dinamova napadača, podsjetimo, zbog nesportskog ponašanja prijavio je igrač iz četvrte lige, nakon što je njegovo udaranje protivničkog igrača sudac utakmice Tihomir Pejin sankcionirao pokazivanjem na natpis "respect" na svojoj majici. Disciplinski sudac Saša Pavličić reagirao je na prijavu prema članku 121 Disciplinskog pravilnika i kaznio Soudanija s utakmicom zabrane i "penalom" od tri tisuće kuna.

Komisija za žalbe hitno se sastala, ukinula odluku, ali i odbacila prijavu igrača NK Plomin. U službenom obrazloženju napisali su da je kaznom Saše Pavličića grubo narušena autonomija suca utakmice, dok Pavličić tvrdi da nije niti mijenjao njegovu odluku, nego reagirao na prijavu, što mu nalaže pravilnik.

Očitovanje Komisije za žalbe prenosimo u cijelosti. 

Narušena je autonomija suca

"Komisija za žalbe Hrvatskog nogometnog saveza danas je odlučivala o žalbi GNK Dinamo na odluku Disciplinskog suca MAXtv Prve lige kojom je izrečena kazna igraču tog kluba, El Arabiju Hillalu Soudaniju.

Komisija je većinom glasova (Davor Blašković, Alan Klakočer, Ante Tomaš) uz jedan glas protiv (Stipe Cvitanović) odlučila da se usvoji žalba GNK Dinamo, preinači odluka Disciplinskog suca Prve lige i odbije disciplinska prijava kao neosnovana. To znači da kazna za igrača Soudanija više nije na snazi.

Komisija za žalbe je posebno istaknula da je prvostupanjskom odlukom bitno narušena autonomija suca utakmice jer se tom odlukom odlučivalo o prekršaju koji je sudac vidio i odlučio da nije takav da bi trebao primijeniti stegovnu mjeru sukladno Pravilima nogometne igre.

S obzirom na to da sudac samostalno odlučuje hoće li dodijeliti žuti ili crveni karton ili ih neće dodijeliti, u ovom se slučaju ne može raditi o očitoj grešci suca koju bi disciplinsko tijelo sukladno odredbama članka 110. Disciplinskog pravilnika HNS-a trebalo ispraviti.

Komisija za žalbe je stajališta da se nadležnosti iz stavka 3. članka 110. Disciplinskog pravilnika trebaju primjenjivati onako kako su predviđena – samo iznimno i kod teških prekršaja koje sudac nije sankcionirao jer ih nije vidio. Bilo kakva drugačija primjena tih odredbi bila bi kršenje Pravila nogometne igre i grubo narušavanje autonomije suca utakmice kod donošenja odluka", stoji u priopćenju. 

>>> Rijeka nema stav o slučaju Soudani

>>> Hajduk pozvao klubove da se uključe u borbu 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.