PREMIERSHIP

Englezi otkrili koliko su novca premierligaši isplatili nogometnim agentima

Foto: Guliver Image/ Getty Images

NEIZOSTAVAN dio modernog nogometa su i posrednici, popularnije znani kao agenti. Postali su dio svakodnevice i nogomet bez njih više ne funkcionira.

O tome svjedoče i objavljene cifre Nogometnog saveza Engleske za razdoblje od veljače 2018. do kraja siječnja 2019. godine.

Dovoljno je istaknuti da su svi hrvatski prvoligaši posrednicima isplatili nešto više od 14 milijuna eura (razdoblje od travnja 2018. do ožujka 2019.), dok su Englezi premašili cifru od 303 milijuna eura, donosi FFT.

Doduše, engleski prvoligaši na pojačanja su potrošili daleko više novca - više od milijardu i pol eura. Hrvatski prvoligaši u ovoj sezoni u pojačanja su uložili oko 12,5 milijuna eura, što je oko 133 puta manje, dok su na agentske provizije dali oko 20 puta manje novca.

Samo je Liverpool posrednicima transferirao gotovo četiri puta više novca nego cijela HT Prva liga zajedno. Točno 43 milijuna i 800 tisuća funti, odnosno oko 51 milijun eura. To je za oko 20 milijuna eura više nego što je u istu svrhu proslijedio prvi sljedeći klub.

Konkretno, to je Chelsea s 31 milijunom i 200 tisuća eura. Potom slijede Manchester City s 28 milijuna eura i Manchester United s 24 milijuna eura.

Tottenham agentima isplatio 12 milijuna eura, a nije nikoga dovodio u dva roka

Posebno je zanimljiv slučaj Tottenhama budući da su Spursi agentima isplatili nešto manje od 13 milijuna eura iako u posljednja dva prijelazna roka nisu doveli baš nikoga.

Većina ovih troškova ne dobivaju agenti odjednom, već im se dio plaća i na rate. Zato su se, primjerice, Liverpoolovi troškovi odjednom uduplali. Kupovine Alissona, Nabyja Keite, Fabinha i Xherdana Shaqirija samo su se naslonile na ranije dolaske Virgila Van Dijka, Mohameda Salaha, Alexa Oxlade-Chamberlaina i Andrewa Robertsona.

Engleski Savez i FIFA planiraju promjene

Inače, Nogometni savez Engleske ne navodi koliko je koji agent dobio novca na temelju određenog posla. No vjerojatno će se i to morati otkriti jer otočni mediji vrše sve veći pritisak na tu temu.

Bez obzira na to, nedavno je održan i sastanak dioničara Premier lige u Londonu na kojem se razgovaralo o toj temi. Nadležni žele posrednicima ukinuti mogućnost da se u istom transferu naplate i od klubova i od igrača.

I FIFA razmišlja o promjeni pravila. Šuška se da bi mogla narediti da samo igrač može platiti agenta, ali pritom njegov postotak ograničiti na pet posto od igračeve ukupne zarade tijekom trajanja ugovora.

Tko najviše izdvaja na plaće igrača?

Engleski savez objavio je i koliko premierligaši izdvajaju za plaće igrača. Tu odskače Manchester United s 345 milijuna eura, Arsenal je na 260 milijuna eura, a Tottenham na svega 172 milijuna eura, i to tek nakon što mu je račun za plaće ukupno povećan za 16 posto.

Spursi su inače poznati kao vrlo štedljiv klub kad su plaće nogometaša u pitanju, o čemu svjedoči i to što im je Everton, nakon skoka od čak 40 posto, vrlo blizu sa sumom od 170 milijuna eura.

Cijeli izvještaj možete pogledati OVDJE.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.