NBA

Durant i Bogdanovićev suigrač osvojili Oscara

AP Photo/Mary Altaffer/Guliver

TRI GODINE nakon što je Kobe Bryant postao prvi košarkaš u povijesti koji je osvojio Oscara, najvrjedniju nagradu u filmskoj industriji dobili su i Kevin Durant i Mike Conley.

Superstar Brooklyn Netsa i suigrač Bojana Bogdanovića u Utah Jazzu bili su izvršni producenti filma Two Distant Strangers, koji je dobio zlatni kipić za najbolji kratki film. Jedan od producenata bio je glazbenik Sean Diddy Combs.

Two Distant Strangers ili Dva daleka stranca polusatni je film čija radnja podsjeća na kultni Beskrajni dan s Billom Murrayem, a govori o vrlo aktualnoj problematici policijskih ubojstava crnih Amerikanaca.

Film prati mladog crnog grafičkog dizajnera koji se jutro nakon prvog izlaska s novom djevojkom budi u njenom krevetu i kreće kući svom psu, ali na putu upada u bezazlenu nevolju nakon koje ga bijeli policajac ubija. Nakon toga se ponovo budi u krevetu djevojke i sve kreće iznova i iznova. Policajac tijekom filma junaka priče ubija na različite načine, a mnogi su inspiraciju za film prepoznali u stvarnim ubojstvima Erica Garnera, Georgea Floyda, Breonne Taylor...

"Čim sam vidio scenarij za ovaj projekt, znao sam da ima potencijal da bude vrlo moćan i odmah sam želio u njemu sudjelovati. Svi koji su ga vidjeli shvatili su da film priča vrlo važnu priču o crnačkim iskustvima na stvaran, sirov, ali nimalo patetičan način", rekao je Durant u veljači za časopis Slam.

"Mislim da je golemo to što smo javnosti ove situacije mogli vizualno prikazati, da shvate ono što su me stariji učili. Ponekad ne možeš ništa nego se moliti kad te zaustave, moliti da će sve proći kako treba i da ćeš moći dokazati svoj identitet, ponašati se kako treba, a svejedno možeš završiti ubijen", dodao je Conley.

U povijest je ušao i redatelj Travon Free, kao prvi crni filmaš koji je osvojio Oscara za kratki film.

"Poanta filma bila je prikazati cikličku prirodu traume koji proživljavamo u ovoj zemlji na dnevnoj bazi. On je metafora za to kako je biti crnac u Americi. Sve se vrti u krug", objasnio je Free za Times.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.