KORONAKRIZA I DOPING

Dopingirani sportaši čiste se zbog korone. Nitko ne zna što će s njima

Foto: Getty Images / Guliver image

ODGODA Olimpijskih igara u Tokiju za 2021. godinu pogodovala je sportašima koji su zbog dopinških prekršaja suspendirani i u normalnoj situaciji ne bi mogli sudjelovati na OI-ju, piše njemačka agencija DPA.

Agencija navodi da je situacija oko suspendiranih potpuno nejasna, a pravno gledajući, svi dopinški prijestupnici će imati priliku za nastup nakon isteka kazne. 

Njemački stručnjak za borbu protiv dopinga Fritz Sörgel kazao je da rješenje vidi u "zamrzavanju kazni" budući da natjecanja nema, a čak ni treninga.

"Situacija je izvanredna i pravedno bi bilo kazniti prijestupnike, koji su zbog koronavirusa profitirali."

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) već je jednom imao prijedlog da svim sportašima koje uhvate u dopingu doživotno bude zabranjen nastup na Olimpijskim igrama, ali je Sud sportske arbitraže (CAS) tu odluku pobio u poznatom slučaju trkača na 400 metara LaShawna Merritta.

Olimpijske igre u Tokiju održat će se od 23. srpnja do 8. kolovoza 2021.

Testiranje preko biološke putovnice? 

Podsjetimo, početkom travnja prvi čovjek Svjetske antidopinške agencije (WADA) Witold Banka upozorio je da unatoč pandemiji koronavirusa nitko neće biti u stanju nekažnjeno koristiti doping.

"Dopinška testiranja nisu jedino oružje koje imamo. Na raspolaganju su nam različite metode, poput bioloških putovnica i još nekih drugih alata. Iako trenutno nismo u stanju vršiti nenajavljene dopinške kontrole, sportaši nam i dalje moraju dostavljati podatke o tome gdje se nalaze i što rade. WADA će i u ovim teškim trenucima brinuti da sport ostane čist i bez dopinga", kazao je Poljak Witold Banka (35). 

Njegova izjava uslijedila je nakon što su Kanada i Rusija objavile da privremeno prekidaju testiranja sportaša, a Velika Britanija je značajno smanjila broj dopinških kontrola.

 Witold Banka je bivši trkač na 400 m, a bio je i poljski ministar za sport.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.