EUROPA LIGA

Dinamova najveća šansa je da ga Tottenham podcijeni. Mourinho to neće učiniti

Foto: Grafika/Index.hr

JOSE MOURINHO obično ne krije svoje planove kada krene nova sezona. Prihvatit će ulogu favorita ako osjeti da je momčad spremna za osvajanje titule, kao što će priznati da trofeji nisu realni ako smatra da ekipa nije dovoljno kvalitetna. Od dolaska u Tottenham nastupio je u sedam natjecanja, ali je samo u Europa ligi najavio bitku za prvo mjesto. Na tom putu sada ga čeka Dinamo.

Portugalac u dvomeč protiv hrvatskog prvaka ulazi kao trener koji u ovom natjecanju nije ispao nikada, a Tottenham kao momčad koja je sa 100 golova u svim natjecanjima druga najefikasnija u Europi. Sve to umanjuje Dinamove šanse u ovom dvomeču, ali u hrvatskom prvaku znaju da ni Tottenham nije ekipa bez mana, što je u Premiershipu pokazao više puta.

Osvajanjem Europa lige Mourinho ispunjava dva cilja

Zoran Mamić i njegovi igrači imat će šanse ako ih Tottenham podcijeni, ali do toga neće doći jer za Engleze je plasman u četvrtfinale obaveza. Europa liga je natjecanje na koje su fokus stavili od početka jer njime mogu ispuniti dva cilja - osvojiti titulu i izboriti plasman u Ligu prvaka naredne sezone.

Nakon što je od kraja siječnja do pred kraj veljače zabilježio čak šest poraza u osam utakmica, Tottenham je izašao iz krize, povezao četiri pobjede i stvari ponovo izgledaju odlično. Gareth Bale konačno pruža vrhunske izvedbe, obrana ne prima golove i svlačionica je opet sretna. Uz sve to, Mourinho može birati kojom će postavom napasti Dinamo jer nedostaje mu samo ozlijeđeni Giovani Lo Celso.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Tottenham je tijekom sezone imao velike uspone i padove. Bio je i lider i favorit Premiershipa, a onda i momčad koja bi mogla ostati bez trenera. Mourinho je vjerojatno bio svjestan da će njegova momčad igrati promjenjivo u ovoj sezoni pa je u trenucima kada su bili lideri napominjao da ne razmišlja o tituli.

"Ljudi ne mogu očekivati da mi dođemo ovdje i da se nakon jedne sezone borimo za titulu. Mi se ne borimo za titulu, nego samo da pobijedimo u svakoj utakmici, ali ćemo i gubiti utakmice, kao što će biti i neriješenih rezultata", kazao je Mourinho nakon što je u prvom dijelu sezone pobijedio Manchester City (2:0) i preuzeo lidersku poziciju.

Slično je govorio i kao trener Chelseaja u sezoni 2013./14., kada je njegova momčad bila u vrhu tablice. Poručivao je da nisu favoriti, ali da bi sezonu kasnije to mogli biti. Na kraju se to i dogodilo - Chelsea je 2014. godine bio treći, a 2015. je osvojio naslov prvaka.

Tijekom boravka na trenerskoj klupi Manchester Uniteda Mourinho je pred kraj sezone otvoreno kazao da se neće boriti za plasman u Ligu prvaka kroz Premiership, nego da taj cilj želi ispuniti osvajanjem Europa lige. Plan mu je i tada uspio.

Ranije je pokazivao da mu je draža titula u Europa ligi nego četvrto mjesto u Premiershipu

Ovo je sezona u kojoj ponovo bez imalo ustručavanja govorio o dometima svoje momčadi. Kao što je govoreći o Premiershipu odbijao prihvatiti ulogu jednog od favorita, tako je u Europa ligi otvoreno ciljao na titulu. Uostalom, njemu je motiv da ostane perfektan u ovom natjecanju.

"Dva puta sam igrao u Europa ligi i oba puta sam je osvojio. Ne bi bilo loše da je igram treći put i ponovo osvojim", kazao je još prošle sezone, kada se borio za plasman u Europa ligu.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Tottenham je u osam utakmica ovog natjecanja protiv LASK-a, Antwerpa, Ludogoretsa i Wolfsbergera zabio 23 gola i po tome je treća najbolja momčad natjecanja, a isto mjesto zauzima i po broju upućenih udaraca prema golu protivnika (12.1 po utakmici). U posjedu lopte nije pokazao veliku dominaciju (54.5 posto), po broju dozvoljenih udaraca protivnicima (5.7 po utakmici) bio je vrlo dobar, a najbolji učinak od svih klubova u Europa ligi imao je po broju velikih šansi (30).

Fokusiranjem na Europa ligu, koju je počeo još u kvalifikacijama, Mourinho je znao da će u ovoj sezoni odigrati veliki broj utakmica pa je od početka sezone često rotirao svoju momčad. Tottenham je već odigrao 44 utakmice i zbog toga je čak 17 igrača upisalo minimalno 22 nastupa u svim natjecanjima.

Zbog toga je protivnicima teško pogoditi postavu koja će ih dočekati u okršajima protiv Tottenhama. No raspored igrača je uglavnom isti. Mourinho je obično igrao u formaciji 4-2-3-1, dok je sustav 3-4-3 koristio tek nekoliko puta. To mu se nije isplatilo jer je igrajući tako gubio od Liverpoola i Brightona te remizirao s Wolverhamptonom.

Za Mourinha je karakteristično da se mnogo prilagođava protivniku i događanjima na terenu. Stoga je teško procijeniti sastav s kojim će Tottenham igrati, ali je i nezgodno pretpostaviti hoće li napasti ili čekati kontranapade. 

Primjerice, protiv Crystal Palacea je u gostima čuvao rano vodstvo i na kraju osvojio samo bod, dok je kod kuće ovu momčad totalno razbio svladavši je rezultatom 4:1.

Tottenham ne dozvoljava protivniku golove iz kontranapada, ali ima problem kada se dugo brani

Promjenjiv pristup, čak i protiv slabijih protivnika, rezultirao je velikim brojem susreta u kojima je Tottenham gubio bodove. U Premiershipu je čak pet puta remizirao nakon što je poveo, a najgore je bilo protiv West Hama na početku sezone kada je vodio 3:0 pa je završilo 3:3.

Ipak, kod Tottenhama je sigurno da će protivniku dozvoliti vrlo malo prilika iz kontranapada. Mourinho je izuzetno oprezan kada njegova momčad napada i stalno pazi na broj igrača koji ostaju iza lopte u slučaju izgubljenog posjeda. Prema podacima WhoScoreda, jedino Tottenham, Manchester United i Burnley u ovoj sezoni Premiershipa nisu primali golove nakon kontranapada.

U fazi napada Tottenham ima mnogo opcija. Ako je na terenu Harry Kane, onda je očekivano da se on spušta u vezni red, dok krilni igrači traže prostor koji se otvara eventualnim izvlačenjem protivničkih stopera. To je suprotno od onoga što radi Carlos Vinicius, koji na poziciji napadača traži priliku u protivničkom kaznenom prostoru i ne sudjeluje puno u igri.

Na pozicijama iza napadača Mourinho na raspolaganju ima Heung-min Sona, Garetha Balea, Erika Lamelu, Lucasa Mouru, Stevena Bergwijna. Delea Allija...

Svi oni imaju različite navike u igri. Dovoljno je navesti primjer igrača koji igraju na desnom krilu. Bale svojim utrčavanjima u određenim trenucima djeluje kao još jedan napadač i osjećajem za igru preuzima loptu na desnoj strani te dijagonalama traži suigrače na drugoj strani. Za razliku od njega, Moura na toj poziciji znatno manje ulazi u sredinu i pošto nije ljevak, nego dešnjak, najviše traga za prostorom iza protivničkog beka kako bi poslao centaršut ili udarcem završio akciju.

Upravo bi pozicija desnog krila mogla biti Mourinhov fokus u ovoj utakmici jer Dinamu će nedostajati Joško Gvardiol, koji je igrao lijevog beka. Njega će najvjerojatnije zamijeniti Marin Leovac, koji je u Europa ligi ove sezone nastupio u samo dvije utakmice, pri čemu je starter bio jednom. Tottenham ima veliki izbor igrača na tom dijelu terena, a svakako bi najveća opasnost bila uvođenje Balea od početka utakmice.

Napadači su u sjajnoj formi i vjerojatno će početi barem dvije od tri najveće zvijezde

Sudeći po dosadašnjim Mourinhovim promjenama u postavama i činjenici da ga za vikend čeka londonski derbi protiv Arsenala, on će za okršaj protiv Dinama vjerojatno napraviti veliki broj rotacija u odnosu na pobjedu nad Crystal Palaceom (4:1) u posljednjoj utakmici. 

U obranu bi se trebali vratiti Serge Aurier, Ben Davies i Eric Dier, dok će u veznom redu najvjerojatnije koristiti Tanguya Ndombelea i Allija. Ovo ne znači da će protiv Dinama štedjeti pojedine igrače kako bi imao jaču postavu za Arsenal, nego da je i za Dinamo pazio tko će biti odmoran. To se vidi po odluci da protiv Palacea odmori Auriera i Ndombelea, koji su standardni u prvoj postavi.

Male su šanse da će Kane, Son i Bale zajedno početi utakmicu, ali Mourinho se neće mnogo kockati i za očekivati je da će dvije od navedene tri zvijezde zaigrati od prve minute. Ipak se radi o igračima koji rade najveću razliku. 

Son je u 39 utakmica zabio 18 golova i podijelio 16 asistencija, Kane je skupio 24 gola i 16 asistencija u 36 nastupa, dok je Bale u posljednjih šest utakmica postigao šest golova i upisao tri asistencije.

Neovisno o igračima koje pošalje na teren, Mourinho se ne smije previše oslanjati previše na obranu. Veliki broj utakmica u kojima je gubio vodstvo u Premiershipu dao mu je do znanja da ne smije igrati samo reaktivno jer još uvijek nema ekipu sposobnu braniti se u dugim vremenskim intervalima. 

Stoga, u prijelomnom dijelu sezone, kada dolaze utakmice prema kojima se ocjenjuje cijeli dosadašnji učinak, Tottenham nema prostora da se štedi. Forma iz posljednje četiri utakmice u kojima je postigao 13, a primio samo jedan gol, govori da će protiv hrvatskog prvaka izaći momčad gladna novih pobjeda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.