NA GOSTOVANJU

Dinamo više nije kanta za napucavanje. Hrvati su naša braća zauvijek

Foto: Getty Images / Guliver image

INDEX SPORT ima razgranatu mrežu novinara u Europi i svijetu koji kao gostujući komentatori najavljuju sportske događaje i utakmice te analiziraju transfere i globalne promjene u nogometu. "Na gostovanju" kod Index Sporta danas je Aleksandar Saško, kolumnist ukrajinskog Tribuna koji godinama prati Šahtar te iz prve ruke za Index Sport javlja o atmosferi u momčadi ususret dvoboju u Harkivu (utorak od 18:55, evo gdje možete gledati utakmicu).

Šahtar ove sezone dobro izgleda u prvenstvu i u Europi, što je rezultiralo velikim optimizmom u svlačionici ukrajinskog prvaka, pa i u medijima, no ljudi koji vode klub previše su iskusni i znaju kako se sve može lako promijeniti. I kod nas je kao i kod Dinama, svjesni smo da naredne dvije utakmice mogu odrediti kako će sezona izgledati na kraju. U hodnicima kluba osjeća se optimizam, ali oprezan. Igrači Šahtara vjeruju u sebe, ali jako poštuju Dinamo, pogotovo nakon impresivne pobjede protiv Atalante.

Šahtar je puno naučio iz poraza Atalante 

Da mi je netko prije pet godina pitao kako će Šahtar završiti ovu grupu Lige prvaka, rekao bih da je drugo mjesto zajamčeno i da će protiv Dinama upisati dvije lagane pobjede. Međutim, vremena su se promijenila. Niti je Šahtar više onaj stroj, a o tome ćemo nešto kasnije, niti je Dinamo kanta za napucavanje. Ono što su Modri napravili Atalanti na Maksimiru poziva na veliki oprez. Kada sam čuo rezultat, odmah sam pomislio da su Talijani otpisani. Onda sam pogledao utakmicu i vidio da imamo drugog protivnika za drugo mjesto.

Imao sam što i vidjeti - Dinamo kao ozbiljnu i modernu europsku momčad koja zna što želi i kako do toga doći. Dinamo nije lagan protivnik kako smo svi mislili nakon ždrijeba u Nyonu i ove dvije utakmice treba zaista ozbiljno shvatiti. To je nešto što ide na mlin Šahtara. Na otvaranju natjecanja po skupinama nitko nije znao koliko je Dinamo jak i Atalanta je ostala šokirana. Sada se ipak puno toga zna, više neće biti podcjenjivanja i Šahtar će puno naučiti iz pogrešaka koje je napravila talijanska momčad.

Talentirani mladići bez iskustva i prekaljeni veterani koji su daleko od najboljih godina

Aktualna momčad Šahtara se ne može usporediti s onom prije desetak godina koja je napravila uzlet. Danas je puno slabija i nebalansirana. Svega nekoliko igrača u prvoj momčadi je u idealnim igračkim godinama tako da je ekipa s jedne strane puna talentiranih mladića bez igračkog i životnog iskustva, a s druge veterana iza kojih su najbolje igračke godine jako daleko i koji više ne mogu igrati na vrhunskoj razini. Najveća je razlika u dubini momčadi jer izrazito kvalitetnih rezervi nema.

Ako uspoređujemo Šahtar danas i onaj prije dvije godine, onda je klub u uzlaznoj putanji. Uprava je dovela nekoliko kvalitetnih igrača, poput Konopljanke i Tetea, a odnedavno se naziru rezultati sustavnog rada s mladim igračima otprije četiri-pet godina kada je Šahtar na jedan način ušao u novu eru poslovanja. Želim reći da Šahtar iz sezonu u sezonu napreduje, ali da još nije ni izbliza na razini na kojoj je bio. Prije svega, nedostaju po jedan kvalitetan napadač, veznjak i stoper. 

Najslabija karika Šahtara je posljednja linija. Preciznije, to se odnosi na desnog beka, neovisno o tome igra li tamo Bolbat ili Dodo, te centralne braniče Marvienka i Krivcova. Tako to barem izgleda na terenu, iako valja reći kako su njihove lošije partije rezultat i sustava igre koji je, realno, često izvan balansa. Tako to izgleda kad je u momčadi nekoliko Brazilaca koji su izvrsni u napadu, ali gotovo i ne sudjeluju u fazi obrane.

Junior Moraes je u strašnoj formi

Šahtar bi, prema mojim saznanjima, na travnjaku u Harkivu trebao istrčati u formaciji 4-2-3-1. Na golu bi trebao biti Pjatov, a ispred njega Ismaily, Marvienko, Krivcov te Bolbat. Dvojac u sredini terena trebao bi biti Stepanjenko i Alan Patrick, dok će ispred njih biti Taison, Kovaljenko i Marlos. Mjesto najisturenijeg napadača tako bi trebalo pripasti iskusnom 32-godišnjem Junioru Moraesu, koji je ove sezone u strašnoj formi. U domaćem prvenstvu zabio je 11 golova u 11 susreta. Na njega Modri moraju obratiti posebnu pažnju.

Atmosfera koja dočekuje dinamovce na stadionu u Harkivu neće biti ni izbliza onakva kakva bi bila u Donjecku, koji je Šahtar napustio zbog rata. Publika u Harkivu voli nogomet i na velikim utakmicama protiv renomiranih protivnika kao što je Manchester City dođe u jako velikom broju, no nisam siguran da će Dinamo privući golem broj zainteresiranih. To bi moglo pomoći Dinamu. 

Dinamo mnogima može biti uzor, obožavamo Hrvate 

Naglasit ću na kraju kako je Dinamo za mene vrlo interesantna momčad. Pratim klub već neko vrijeme, posebno fantastične mlade igrače koje njihova akademija izbacuje i prodaje po vrlo visokim cijenama. Zagrebački klub može biti uzor po tom pitanju. Mnogo igrača Dinama je u prošlosti već igralo u ukrajinskoj ligi, a vrlo vjerojatno će ih još puno i igrati. Prema posljednjim informacijama koje sam dobio, Šahtar je ne tako davno bio dobrano zagrizao za Nikolu Moru, ali sve je pauzirano kad se ozlijedio.

Prste je u tome imala naša legenda Darijo Srna, kojeg navijači doslovno obožavaju. On će zauvijek ostati jedna od najsjajnijih zvijezda u povijesti Šahtara, unatoč incidentu s dopingom na kraju karijere. Zbog Srne Ukrajina ima veliki respekt prema hrvatskim nogometašima i Hrvatskoj, koja ima nevjerojatno uspješnu tradiciju u svim loptačkim sportovima, a posebice u nogometu. Vjerojatno neću otkriti toplu vodu ako kažem da mnogi Ukrajinci sa simpatijama prate vašu reprezentaciju, pogotovo nakon onog poteza Vide i Vukojevića. Tad smo se zauvijek pobratimili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.