DINAMO

Dinamo predstavio Zorana Mamića: "Zoran i Zdravko vode klub"

Foto: Igor Soban/Pixsell

DINAMO je u Maksimiru svečano predstavio Zorana Mamića, gazdinog brata, s kojim je u tandemu prema nepravomoćnoj presudi taj klub opljačkao za barem 116 milijuna kuna. 

Zoran Mamić je osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, dok je Zdravko pobjegao u Hercegovinu od izdržavanja zatvorske kazne koja je u njegovom slučaju aktivirana prije pravomoćnosti jer je kažnjen s više od pet godina zatvora. Iako su prema presudi hrvatskog suda opljačkali Dinamo, Mamići i dalje vuku ključne poteze u gradskom klubu. 

Mlađi brat, koji je nedavno dobio otkaz u klubu u Saudijskoj Arabiji, dolazit će na posao kao direktor Dinama. Službeno u klubu kažu da Marijan Vlak ima visok tlak i da više ne može sam držati struku u klubu. Neslužbeno, Mamić se vraća kako bi "zaštitio" Dinamo od menadžerskih struja iz podzemlja koje ga žele preuzeti u trenutku dok je Mamićeva obitelj najranjivija i dislocirana.

Sa svojim suradnicima Damirom Krznarom i Tomislavom Butinom preuzima omladinsku školu i sportski sektor.

Tijek presice:

Zoran Mamić: Lijepo vas je opet vidjeti... Naša suradnja do prije tri godine je bila puna respekta, nadam se da će tako biti i u budućnosti. Ne bih puno pričao. Cilj nam je da šutimo, radimo, puno radimo i postižemo rezultate. Čestitam Dinamu na sjajnoj sezoni. Mi koji nismo bili tu smo pratili sve od prve do posljednje sekunde, radovali se i tugovali. Srećom, bilo je puno više radosti nego tuge.

Cilj našeg povratka je da Dinamo bude još bolji, koncentracija je na sportski sektor i mlade igrače. Složili smo sjajnu ekipu ljudi koji će voditi omladinsku školu. Krznar je moj najbliži suradnik posljednjih šest godina i svatko će vam reći za njega da je broj 1 mozak među trenerima. Drago mi je da je bio moj suradnik i da sa mnom dolazi u Dinamo. Butina je isto radio u arapskom svijetu, jako puno je ulagao u sebe i sada ćemo napokon imati Dinamovu vratarsku akademiju. Jerko Leko će preuzeti juniorsku momčad.

Odnos s Bjelicom?

Znamo se. Dijelimo iste ciljeve. Bit ću mu samo podrška. Ne vjerujem da bi moglo biti ikakvih problema između nas. Dinamo je moj život, emocija, moja obitelj. Uz naše znanje koje smo stekli želimo da Dinamo bude još veća mašinerija i da budemo sretniji.

Čija će biti posljednja kod dovođenja igrača - Mamićeva ili Bjeličina?

Zajednička.

Kako će se nositi s procesima pred sudom i mogućim nezadovoljstvom navijača?

Ja sam dokazao da mogu odvojiti jedno od drugog. Proces je počeo prije četiri godine i pokazao sam da to ne utječe na mene. A navijači... Navijači kao navijači. Ima onih kojima je drago, ima onih koji negoduju. Čelnici kluba su bili uporni, Barišić mi je odmah nakon odlaska iz prošlog kluba rekao: Zorane, vi se morate vratiti.

Kada ste 2016. odlazili iz Dinama rekli ste da želite mir... Što se promijenilo? Strahujete li od pravomoćnosti presude?

Nikad se ne bih vratio u Dinamo da mislim da sam kriv. 

 

Zapostavljate li trenersku karijeru?

Imao sam više ponuda, nekih i milijunskih, ali nisam mogao prekršiti dogovor i napustiti klub. Dat ćemo sve od sebe da napravimo dobar posao ovdje. Ne može me poljuljati nikakva ponuda.

Situacija s Olmom koji ima ponude?

Bilo je ponuda koje nas nisu zadovoljile. Hoće li doći do novih ponuda, vidjet ćemo. Sigurno nam nije cilj oslabiti ekipu.

Zdravko Mamić?

Naš odnos je više nego bratski, dijelimo i dobro i zlo. Otkad sam postao svjestan sebe, sve životne odluke sam dijelio s njim. On zna kakvu sam ekipu okupio i drago mu je zbog toga.

Mirko Barišić: Ovo je nova sportska struktura Dinama. Sjećamo se kako je zbog nekih razloga morao otići, a čim je ostao bez posla na Bliskom istoku, gdje je imao sjajne rezultate, osobno sam predložio da se vrati na poziciju sportskog direktora. Damir Krznar preuzima vođenje omladinske škole kao direktor, a vraćamo još jednog našeg bivšeg igrača Tomislava Butinu, direktora akademije za golmane. Bez jake škole, nema jakog kluba. Naš cilj je svake godine igrati u grupnoj fazi u Europi. To je naš standard i ništa se drugo u Dinamu ne smatra uspjehom.

Imamo i problema... Jedan od najvećih je pitanje Dinamovog stadiona. Mi ne odustajemo od toga i uvjeravamo vas da ćemo ovim ili onim putem doći do toga. Ponovit ću da ne odustajemo, spremni smo sami financirati svoj stadion ako nema druge opcije. Dinamo ostaje na Maksimiru. Hoće li biti novi stadion na Sveticama ili ćemo ovaj srušiti pa napraviti novi... Vidjet ćemo. Vjerojatno ćemo ostati na Maksimiru i na mjestu starog graditi novi stadion od 24-25 tisuća gledatelja. 

Zašto Zoran Mamić kad je nepravomoćno osuđen? Vjerujemo da će istina i pravda na koncu pobijediti. Ovo smo odlučili s puno emocija i puno znanja. Zoran je dio ekipe koja je stvorila ovakav Dinamo i koja o svemu odlučuje. Nećemo nikad zaboraviti tu njegovu ulogu i ulogu Zdravka Mamića. Dinamo se nikad ne predaje. Nema predaje.

Što će se dogoditi ako presude protiv Mamića postanu pravomoćne? Jeste li spremni preuzeti odgovornost ako se pokaže da je situacija suprotna od one u koju vi vjerujete?

Svi smo mi prethodnih godina radili u ovom klubu, Zdravko je bio moj prvi suradnik i najuspješniji. Nemoguće je da je samo jedan čovjek nešto pogrešno napravio, a mi bili ovako uspješni, ne samo sportski, već i financijski. Klub sa Zdravkom na čelu je postigao sjajne rezultate. Ne znam što će biti i kad će biti, ali ovdje govorim o istini i vjerujem da će pravda doći na svoje. Zdravko je član uprave, naš zaposlenik i puno radi za ovaj klub. Prije 17 godina sam ga ja pozvao da dođe u Dinamo jer sam vidio da mu je potreban takav čovjek. Imali smo sreće da je on došao sa srcem, s emocijom. Ne može se samo tako eliminirati jednog čovjeka i njegov rad.

Tomislav Butina: Nema ljepšeg osjećaja od ovog, vratiti se kući i svojoj obitelji. Nema većeg motiva od života s obitelji i života u svom klubu. 

Damir Krznar: Velika čast i zadovoljstvo je vratiti se u svoj klub. U inozemstvu smo pokazali koliko znamo i vrijedimo, došlo je vrijeme vratiti se kući.

Uoči presice:

Obitelj Mamić godinama je krala gradski klub putem transfera igrača i off shore kompanija, tvrdi USKOK koji je protiv Mamića vodio tri istrage i zatražio međunarodnu pravnu pomoć u Švicarskoj. Procjenjuju da su Mamići iz kluba izvukli više od 300 milijuna kuna. Nedavno je protiv Zorana, Zdravka te njegovog sina Marija potvrđena i druga optužnica zbog udruživanja u zločinačku organizaciju za pljačku Dinama, a pokrenut je postupak za izručenjem Zdravka Mamića.

Istovremeno, najviša tijela Dinama ne priznaju presude protiv Mamića, tvrde da njihov klub nije opljačkan i odriču se milijuna koji su dokazano izvučeni iz kluba. Mirko Barišić, čovjek kojeg godinama zovu predsjednikom kluba, tvrdi kako je Dinamo zapravo dužan Mamiću te da on ima još mnogo svog novca u Maksimiru.

Nakon pročišćavanja ureda u Maksimiru i odlaska Tome Svetine i Tomislava Marčinka Dinamo je ostao bez čvrste ruke. Krešimir Antolić je operativac i bivši policajac zadužen za uske specijalnosti, a stavovi nove predsjednice Uprave Vlatke Peras potpuno su nepoznati javnosti.

No ona se, kao i ostatak ekipe iz Dinama, izjasnila između četiri zida i glasala za ostanak Zorana Mamića u klubu. 

Dinamov trener Nenad Bjelica koji je europski Dinamo opremio u šopingu sa Zdravkom Mamićem rekao je prije nekoliko dana kako se sa Zoranom čuje samo preko SMS-ova. No svi u klubu jednoglasno uspjeh kluba pripisuju viziji iz Međugorja. 

Ruganje navijačima Dinama 

"Povratak Zorana Mamića je ruganje dinamovcima, ali i hrvatskim zakonima", poručuje udruga Dinamo - to smo mi koja se bori za prava odlučivanja Dinamovih članova, izopćenih iz privatiziranog kluba.

"Dinamo je i dalje u raljama kriminala, ali članovima Izvršnog odbora Dinama i Uprave to ništa ne znači. Ne znači im ni godina dana zdrave atmosfere na maksimirskim tribinama uz koju je postignut povijesni rezultat. Ne zanimaju ih navijači i ugled Dinama. Da se o tome vodilo računa proteklih godina, danas bi tribine bile punije jer tko se može identificirati s klubom koji je postao sinonim za kriminalne radnje i primitivizam? Ovo je poraz pravne države. Dok je sintagma “opasnost od ponavljanja djela” općeprisutna u svakoj sudnici, u Dinamu je, nažalost, ona uobičajena pojava, pa možda čak i u slučaju budućih transfera Olma, Hajrovića, Livakovića ili nekog drugog igrača...", stoji u priopćenju udruge Dinamo to smo mi. 

S Mamićem će danas u klubu biti predstavljeni i njegovi suradnici, koji će dobiti svoja mjesta u nogometnoj školi (Krznar, Štefanić, Attias). 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.