Dinamo je lani odbio jedan od najvećih transfera ikad. Ispostavilo se da se spasio

Foto: EPA

DINAMO je u proteklom zimskom prijelaznom roku pokušao konačno riješiti gorući problem lijevog beka, s kojim se svi Dinamovi treneri pate već godinama. Sergej Jakirović i njegovi suradnici tražili su igrača koji bi popunio tu poziciji i rasteretio Roberta Ljubičića, koji je došao primarno kao vezni igrač.

Potraga je okončana kad je iz Japana doveden Takuya Ogiwara, a Ljubičić je napustio klub te je prodan u AEK za oko 3.5 milijuna eura odštete. Ipak, prije nego je doveden Ogiwara, Dinamo je pregovarao, kontaktirao i gledao desetke drugih igrača. Među njima je bio i 30-godišnji Nico Schulz, bivši njemački reprezentativac koji je za Borussiju iz Dortmunda, Hoffenheim i Herthu odigrao 260 utakmica.

Borussia ga platila 25.5 milijuna eura

Schulza je Borussia u ljeto 2019. godine platila Hoffenheimu 25.5 milijuna eura i dala mu plaću od 5.5 milijuna eura po sezoni. No u Dortmundu nikad nije igrao onako dobro kao u Hoffenheimu, a imao je i dosta problema s ozljedama. 

Grafika: Sofascore

Schulz je u ljeto 2022. godine upao u jednako ogromne probleme sa zakonom. Njegova tadašnja djevojka podnijela je prijavu protiv njega rekavši da ju je brutalno tukao dok je bila trudna 2020. godine, ali i prije toga. Sve optužbe igrač je demantirao preko svojeg zastupnika.

Zadnju službenu utakmicu za Borussiju odigrao je 7. svibnja prošle godine, a Borussia mu je zbog problema sa zakonom i činjenice da dugo nije igrao, ali ni opravdao uloženo, ovog ljeta raskinula ugovor i isplatila mu 2.5 milijuna eura. 

Agent ga ponudio Dinamu

Postao je slobodan igrač i njegov agent ga je ljetos ponudio Dinamu. Schulz nije htio čuti za ugovor manji od 800.000 eura, a kako doznajemo, pristao bi na plaću od oko milijun eura, što bi ga učinilo jednim od najplaćenijih igrača u Dinamu.

No Dinamo nije želio riskirati s igračem koji je bio optužen za teško obiteljsko nasilje, a u tom trenutku nije još bilo jasno kako će se taj slučaj rasplesti. Dinamo ga je mogao dovesti i onda ostati bez njega ako pravni problemi postanu ozbiljniji, s čim u Maksimiru nisu željeli riskirati. Isto se dogodilo protekle zime, a odgovor je ponovno bio jednak.

Dinamo se spasio

Po svemu sudeći uprava Dinama je, sretno ili spretno, donijela vrlo dobru odluku. Osim što Schulz nije oslobođen optužbi u međuvremenu, sada je već došao do faze kad godinu i pol nije odigrao natjecateljsku utakmicu. Pokušao je pronaći angažman u Sheffield Wednesdayu, ali zapravo je samo dokazao da je Dinamo bio u pravu.

Naime, Schulz je odradio probu s momčadi drugi najgore ekipe engleskog Championshipa i nije zadovoljio. Osim toga, nakon što je potvrđena optužnica za obiteljsko nasilje koja mu je visjela nad glavom, klub se našao na udaru brojnih feminističkih udruga i skupina te je morao javno iskomunicirati da neće potpisivati ugovor sa Schulzom.

Ukratko, Dinamo je dva puta odbio, po veličini igračkog imena, vjerojatno drugi najveći ulazni transfer u novijoj povijesti kluba i oba puta, čini se, bio u pravu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.