Danas počinje Afrički kup nacija. Znate li koja tri igrača predstavljaju HNL?

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

DANAS počinje 34. izdanje Afričkog kupa nacija, natjecanje najboljih reprezentacija toga kontinenta, koje se tradicionalno održava zimi, i traje sve do 11. veljače, što izaziva probleme mnogim europskim klubovima koji u to vrijeme igraju nacionalna prvenstva.

SuperSport HNL nastavlja se već za 10 dana, 23. siječnja, zaostalom utakmicom između Lokomotive i Dinama, a do završetka smotre u Obali Bjelokosti odigrat će se i puna tri kola nastavka hrvatskog prvenstva. Tri kluba u tom će razdoblju biti bez jednog od svojih igrača koji su pozvani u reprezentacije.

Ismael Diallo (Hajduk, Obala Bjelokosti)

Profimedia

Najveći bi problem mogao imati Hajduk jer je njegov lijevi bek Ismael Diallo u reprezentaciji Obale Bjelokosti, domaćina i jednog od najvećih favorita, te bi se mogao zadržati u Africi sve do kraja turnira.

Obala Bjelokosti večeras otvara Afrički kup nacija protiv Gvineje Bissau, a u skupini A s njima su Nigerija i Ekvatorijalna Gvineja. Najbolje dvije momčadi iz svake od šest skupina te četiri najbolje trećeplasirane proći će u osminu finala, koja počinje 27. siječnja.

Diallo, 26-godišnjak koji je prošlog ljeta stigao u Split iz francuskog Ajaccia, nametnuo se kao prvotimac i odigrao 17 utakmica za Hajduk u svim natjecanjima. Iako je u nekoliko kvalifikacijskih utakmica bio na klupi, za reprezentaciju još nije debitirao i nada se da će to učiniti na ovom natjecanju pred svojim navijačima.

Emmanuel Banda (Rijeka, Zambija)

Profimedia

Na Afričkom kupu nacija je i jedan igrač Rijeke, 26-godišnji veznjak Emmanuel Banda, koji ima već 20 nastupa za reprezentaciju Zambije i standardan je posljednje dvije godine. Zambija je u skupini F, u kojoj je veliki favorit Maroko, prva afrička reprezentacija koja je ušla u polufinale Svjetskog prvenstva, a tu su još DR Kongo i Tanzanija.

Banda je u Rijeku stigao u siječnju 2023. iz švedskog Djurgardena i od tada sakupio već 39 nastupa, iako samo nekoliko od punih 90 minuta, te postigao tri gola i dvije asistencije.

Lamine Ba (Varaždin, Mauritanija)

Profimedia

Afrikanac s trenutačno najdužim stažom u HNL-u je Lamine Ba, također, 26-godišnjak, koji u Varaždinu igra drugu punu sezonu otkako je na ljeto 2022. stigao iz nizozemskog Progres Niederkorna. Nakon što je u prvoj sezoni ostvario 20 nastupa, u ovoj je zbog ozljede bedra zaigrao samo dvaput. Poslije oporavka nije se nametnuo u Varaždinu, ali je ipak dobio poziv za Kup nacija.

Za Mauritaniju je debitirao 2022. i od tada odigrao šest utakmica. Njegova reprezentacija je u skupini D s Alžirom, Burkinom Fasom i Angolom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.