HRVATSKA REPREZENTACIJA

Čak je i Dalić posumnjao u Hrvatsku. Samo jedan igrač nikad nije

Foto: Pixsell, Getty Images / Guliver image

LUKA MODRIĆ danas će na 34. rođendan 124. put u karijeri izaći na teren u dresu hrvatske reprezentacije. 

Kapetan će voditi Hrvatsku u Azerbajdžanu po tri boda na koja reprezentacija računa u borbi za Euro, nakon perfektne utakmice u Slovačkoj i pobjedi 4:0. Izbornik Zlatko Dalić dobio je u toj utakmici konačno obrise ozbiljne momčadi i nove igrače koji mogu biti nositelji Hrvatske na idućem velikom natjecanju. Na SP-u u Rusiji Hrvatska je bila jedna od najstarijih reprezentacija na turniru. Nakon nevjerojatnog proboja u finale, otišli su Ćorluka, Mandžukić i Subašić, a upitno je i hoće li se vratiti Ivan Rakitić. U smjeni generacije koju je reprezentacija hitno morala odraditi, ne dira se samo jedno ime.

Modrić nas je prevario 

Luka Modrić s 34 godine i ne pomišlja na rastanak i za reprezentaciju u ovom trenutku znači možda više nego ikad. Modrić je i dalje ključni igrač Hrvatske na terenu i izvan njega, a to je bio ključ i za Dalića nakon velikog zamora u ekipi poslije Rusije.

"Lako je igrati kada iza leđa imaš Luku Modrića", objasnio je to Nikola Vlašić, igrač kojem će Modrić prepustiti ulogu lidera Hrvatske. 

No, to se neće još dogoditi. Vlašić će još neko vrijeme biti u poziciji da uživa u igri dok mu leđa čuva jedan od najboljih veznjaka svijeta. 

"Dok god se budem osjećao ovako dobro i dok me izbornik bude trebao, ja ću biti tu. Istina je, prošao sam svašta u reprezentaciji i oko nje, bilo je puno lijepih, ali i puno ružnih i teških trenutaka. Iskreno, nikad u svemu tome nisam pomislio da ne dođem na okupljanje i nikada mi nije palo napamet da se oprostim od reprezentacije, iako je nekad bilo teško", rekao nam je kapetan Hrvatske kada smo ga u Slovačkoj pitali o najtežim trenucima koje je prošao u karijeri.

Modrić nije jedini koji je na pripreme reprezentacije dolazio iz sudnice, ali nisu svi bili glavni predmet pljačke Dinama teške stotine milijuna kuna. Nitko poput Modrića nije na ruke predao Zdravku Mamiću, svom nogometnom ocu i menadžeru, više od 50 milijuna kuna. Kapetan Hrvatske nakon svjedočenja na sudu u Osijeku postao je optuženik za kriminal. Nepojmljivo je zvučala njegova izjava u kojoj se nije mogao sjetiti godine kada je debitirao za reprezentaciju Hrvatske. Čak je i zadarski hotel Iž, u kojem je Modrić živio u progonstvu tijekom rata i loptom u igri razbijao prozore, bio išaran grafitima i porukama najgoreg sadržaja. 

Godinu dana kasnije, Modrić je postao Zlatna lopta, najbolji igrač svijeta i vodio je Hrvatsku u finalu Svjetskog prvenstva. Sve ono čega se nije mogao i želio sjetiti, bilo je manje jako od onoga što ga i dalje vuče da ovako igra za Hrvatsku. U tome nas je prevario. Prevario je i mene. Izvukao se iz nemogućih situacija. Malo tko bi, nakon svega, ostao u reprezentaciji, a Modriću nije palo napamet da odustane. Prošao je Beč, Lens, Recife i sva ostala mjesta gdje je Hrvatska doživljavala slomove generacija. Istrpio je sve, zbog čega je bilo logično da napravi korak natrag i baci kapetansku traku. O cijelom nizu šizofrenih situacija u kojima se našao, Modrić još nikada nije do kraja ni progovorio. Ali nikad nije pobjegao kad je Hrvatska gubila. Uvijek je došao pred kamere i navijače. Osim njega, takav karakter pamti se još samo kod Nike Kovača.

Modrić je i danas igrač koji drži Dalića na klupi 

Čak je i Dalić nakon niza problema, bušenja i narušavanja atmosfere prvi put otkako je izbornik priznao da se u njega uvukla sumnja u ovu reprezentaciju.

"Ovaj put igrači su podignuli mene. Kad vidiš Luku kako igra i što govori o reprezentaciji, sve što ja kažem bilo bi premalo, suvišno"; rekao nam je Dalić.

Suvišno su zvučali i svi opisi kojima se nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji pokušalo svijetu objasniti da je Luka Modrić kao dječak čuvao koze na Velebitu i da danas ovako izgleda njegova rodna kuća.

Nakon finala Svjetskog prvenstva kamenu, opustošenu i porušenu kuću u Zatonu Obrovačkom hrvatski navijači okitili su zastavama i ona je spomenik tome da je u životu moguće baš sve. Odavde je krenuo igrač koji će srušiti desetogodišnju dominaciju Lionela Messija i Cristiana Ronalda, a to baš i nije zvučalo moguće.

Jedna je osoba bila ključna u karijeri Luke Modrića

Uslijed rata šestogodišnji Luka je s roditeljima izbjegao u Zadar, gdje je živio u hotelu Iž. Tu se razvio njegov odnos s loptom, dok je razbijao prozore u izbjegličkom getu. Otac ga je odveo u klub, a tamo je bio Tomislav Bašić, trener koji je odigrao najvažniju sporednu ulogu u Modrićevom životu.

Luka je od njega tajio to da je odradio probu u Hajduku. 

"U Hajduku su mi rekli da sam premlad i da se vratim u Zadar. Bašić mi je kazao da nisam dobar ni za Zadar, ako me u Hajduku neće. Nekoliko mjeseci nije mi dao da treniram s ekipom. Rekao je da će me objesiti za ruke da narastem. Potom je mom ocu rekao da se vratim u klub. Toma me odgojio i on je ključna osoba u mom razvoju, jedini je uz moje roditelje vjerovao u mene i neizmjerno sam tužan što danas nije tu, da vidi dokud smo ja i mi dogurali. On je stvarno mislio da ću ja jednog dana igrati u Realu, svaka njegova riječ i danas je meni zlatna vrijedna", rekao je Luka nedavno.


Bašić je preminuo u veljači 2014. godine. Nije vidio kako Luka podiže Zlatnu loptu, ali on je taj film već davno izvrtio u glavi.

"Modrić je bio predodređen za to da postane vrhunski igrač, no ljudi su u to vrijeme krivo zaključivali jer je bio tjelesno slab," rekao je Bašić koji je Modrića, kada je malo ojačao, prepratio u Dinamo. 

Prve tri sezone je nastupao za kadetsku i juniorsku momčad Modrih, a Dinamo ga je 2003. poslao u Zrinjski iz Mostara u kojem je sa samo 18 godina bio proglašen za igrača lige. Mnogo puta je Luka izjavio kako mu je iskustvo u Zrinjskom bilo neprocjenjivo i kako ga je to u jednu ruku i odgojilo kao igrača.

"Modrić je oduvijek pokazivao kreativnost i imao jedan urođeni dar. Uvijek bi pronašao način kako da se nametne u igri. Njemu nisu smetali teški tereni, uvijek se sve vrtjelo oko njega", objasnio je Stjepan Deverić koji ga je vodio u Zrinjskom.

Jačao je u Zrinjskom, a došao do vrha svijeta 

Nakon Mostara, u ljeto 2004. preselio se u Zaprešić, u redove Intera zajedno s Vedranom Ćorlukom koji je tada također bio talent koji je obećavao. U "divu iz predgrađa" ostavio je sjajan dojam, Inter je bio hit domaćeg prvenstva jer su sezonu završili kao viceprvaci Hrvatske i Modri su ga vratili s posudbe. 

Tadašnji treneri Ilija Lončarević i Zvjezdan Cvetković nisu Modriću pružali učestale prilike za dokazivanje, a prekretnica je bila dovođenje Josipa Kužea na klupu u sezoni 2005/2006. Luka je igrao sve 32 utakmice u HNL-u, zabio je osam golova i dominirao u igri.

U redovima Dinama zadržao se tri i pol sezone osvojivši šest trofeja - tri naslova prvaka, dva Kupa i jedan Superkup. U lipnju 2008. je preselio u Tottenham za 19 milijuna eura. U dresu londonskog sastava je odigrao 159 utakmica, postigao je 17 golova i postao najvažniji igrač Spursa. Na Otoku se zadržao četiri godine, a u kolovozu 2012. je preselio u Real Madrid za 35 milijuna eura.

Tu je došlo do eksplozije, Modrić je razvio do kraja sve potencijale i postao jedan od ključnih Realovih igrača. Do sada je za Real upisao 305 nastupa, zabio je 17 golova uz 48 asistencija i osvojio četiri Lige prvaka te postao prvak Španjolske.

Kao klinac nastupao je za sve uzraste hrvatske reprezentacije, a za seniorsku vrstu je debitirao u ožujku 2006. godine u pobjedi (3-2) nad Argentinom, a prvi pogodak je zabio 16. kolovoza 2006. u Livornu u pobjedi 2-0 protiv tada aktualnih svjetskih prvaka Talijana.

Modrić je za reprezentaciju nastupio na tri svjetska prvenstva (2006., 2014., 2018.) i tri europska prvenstva (2008., 2012., 2016.). Više nastupa u hrvatskom dresu od njega ima samo Darijo Srna, 134, ali mi više ne sumnjamo da će ga Modrić preskočiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.