NBA

Bogdanovićevi suigrači o užasu u avionu: Već smo slali oproštajne poruke obiteljima

Foto: screenshot Twitter / FOX 13 News Utah

KOŠARKAŠI Utah Jazza prekjučer su proživjeli traumatično iskustvo u kojem su se neki od njih već pomirili sa sudbinom i počeli pisati oproštajne poruke najmilijima.

Avion kojim su iz Sal Lake Cityja krenuli prema Memphisu, gdje ih je sinoć čekala utakmica protiv Grizzliesa, pri polijetanju je naletio na jato ptica. U sudaru je oštećen trup aviona, ali i lijevi motor koji je izgubio funkciju.

Pilot je uspješno prizemljio letjelicu na aerodrom s kojeg je i krenuo, a momčad je kasnijim letom ipak otputovala u Memphis, gdje je naposljetku svladala domaćine 111:107 uz vrlo dobru izvedbu Bojana Bogdanovića.

No s njima nije otputovao njihov najbolji igrač Donovan Mitchell, koji se i ranije bojao letenja, a ovo iskustvo mu je bilo previše traumatično da odmah ponovno sjedne u avion.

"Potpuno ga razumijem. Ovo je teška situacija koju svatko mora nadići na svoj način", rekao je Jordan Clarkson, jedan od igrača Jazza koji su nakon pobjede u Memphisu razgovarali s medijima i pričali u drami koju su proživjeli dan ranije.

Ispričali su kako se nakon polijetanja čulo nešto poput eksplozije, nakon čega se sve počelo tresti.

"Pogledao sam kroz prozor i vidio kako se cijeli motor trese. Oni koji su sjedili iza krila vidjeli su plamen i pomislili da se zapalio cijeli avion", rekao je Clarkson, favorit za nagradu za najboljeg šestog igrača lige.

Avion se počeo naginjati nalijevo i gubiti visinu. Desetak minuta je posada pokušavala shvatiti što se dogodilo i što im je činiti. Putnici na Utinu charteru nisu imali pojma kakva je situacija i, sasvim razumljivo, bojali su se za život.

"Bilo je kao u filmovima kad ljudi šalju poruke prije nego što će se avion srušiti. Došli smo do točke da smo svi pomislili kako bi ovo zaista mogao biti kraj", objasnio je Clarkson.

"Svi u avionu smo se pitali hoćemo li danas biti ovdje. Dečki su slali poruke obiteljima, za svaki slučaj", obznanio je razigravač Mike Conley, koji je većinu karijere proveo baš u Memphisu.

"Činilo se kao da se avion raspada. Osjećali smo se potpuno bespomoćno", dodao je.

Smirili su se tek kad se konačno oglasio pilot, objasnio što se dogodilo i objavio da će se vratiti na aerodrom u Salt Lake Cityju.

"Gledali smo kroz prozor i mislili: 'Samo se spusti bilo gdje, nije nas briga. Sve ćemo riješiti kad sletimo, samo nas prizemlji, da iz ovog izađemo živi'", rekao je Clarkson.

Trener Quin Snyder kaže da je najgore bilo to što nisu znali što se događa.

"Svaka čast pilotima na njihovoj stručnosti i svemu što su učinili da budemo sigurni. Nekih 10-15 minuta nitko nije znao što se događa. Bili smo u limbu, a to je traumatičan i zastrašujući osjećaj", rekao je trener.

Igrači su se s iskustvom nosili na različite načine. Dok su jedni samo željeli što prije ući u drugi avion i stići na odredište, drugi se nisu usudili. Najveća zvijezda Donovan Mitchell nije otputovala s ostatkom momčadi u Memphis. 

On je još prije drafta 2017., na kojem je izabran kao 13., novinarima u razgovoru o putovanjima na probe u različite gradove otkrio da mrzi letjeti.

"Užasavam se letenja. Kako se nosim s time? Molim se i uvijek sjedim uz prozor. Ako treba, uvijek platim dodatno da bih dobio mjesto uz prozor i mogao vidjeti kamo idemo i zašto se spuštamo. Najviše volim slijetanje jer znam zašto se spuštamo, ono prije toga me izluđuje", objasnio je tada Mitchell koji se unatoč tome znao nositi s učestalim letovima tijekom četiri NBA sezone, ali ovo mu je iskustvo vratilo stare strahove.

Trener Snyder nije znao odgovoriti kako će ovo utjecati na Mitchella i hoće li putovati na sljedeća gostovanja.

"Ovakva iskustva ostavljaju traga, na svakoga utječu drukčije. Neće se riješiti samo razgovorom, ali važno je da smo kroz ovo prošli zajedno, da smo zahvalni na životu i svjesni njegove krhkosti", rekao je Snyder.

Mitchell je nakon avionske drame na Twitteru samo objavio emoji molitve, ali se tijekom utakmice često oglašavao i bodrio suigrače.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.