Bjorgen zlatna u sprintu, Slovenka Majdič herojski do bronce

USPRKOS vrlo neugodnoj ozljedi još na zagrijavanju, najveća slovenska uzdanica na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru Petra Majdič uspjela je osvojiti brončanu medalju u individualnom sprintu skijašica-trkačica.

Norvežanka Marit Bjorgen osvojila je prvu zlatnu olimpijsku medalju u bogatoj karijeri, srebro ide u Poljsku Justyni Kowalczyk, ali, istinska junakinja ovog natjecanja je 30-godišnja Slovenka Petra Majdič, u koju su naši susjedi polagali najveće nade za osvajanje medalje u Vancouveru, a ona je ta očekivanja i opravdala na nevjerojatan način.

Majdič je samo koju minutu prije početka natjecanja doživjela nevjerojatan peh! Na ledenoj pruzi je, zagrijavajući se za nastup, pala u jarak, s obzirom na to da na tom mjestu nije bilo zaštitne ograde. Suci su joj dopustili da starta zadnja u kvalifikacijama, s velikim bolovima na desnoj strani tijela i natučenim rebrima.

Osvojila je 19. mjesto u kvalifikacijama, potom prvo u svojoj četvrtfinalnoj skupini, a nakon toga i četvrto u jednoj od dvije polufinalne skupine, što joj je ipak bilo dovoljno da kao zadnja u polufinalu uđe među šest najboljih, u utrku za medalje, odnosno u finale.

S nevjerojatnim bolovima, i uz pomoć tableta protiv bolova, uspjela je na kraju osvojiti treće mjesto, zaostavši samo sekundu i 8 desetinki za 29-godišnjom Norvežankom Marit Bjørgen, koja se dokopala svoje četvrte olimpijske medalje u karijeri, ali prve zlatne. Bjørgen je do cilja stigla u vremenu 3:39.2, a Poljakinja Justyna Kowalczyk, osvajačica srebrne medalje, od nje je bila sporija za 1.1 sekundu.

Dodajmo da je Petra Majdič u cilju na trenutak čak izgubila i svijest, a na putu do pobjedničkog postolja oslonac joj je bio trener Ivan Hudač.

"Radila sam za ovo 20 godina, Čudo je da sam se uopće pojavila na startu. Za mene je ova medalja ima vrijednost dijamanta, a ne zlata", rekla je izmučena, ali i presretna Majdič.

 

ZOI, skijaško trčanje, finale sprinta (žene):

1. Bjørgen (Nor) 3:39.2

2. Kowalczyk (Polj) +1.1

3. Majdič (Slo) +1.8

...

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.